Madeira stond lang bekend als een typische bestemming voor senioren. Je vindt er massa’s bloemen en weinig zandstranden of discotheken. Saai is het echter nooit. De bergen zijn ruig, de zee is vaak wild en je kunt er fantastisch en avontuurlijk wandelen. Niet altijd voor mensen met hoogtevrees!

Wandelen langs levada's op Madeira
Wandelen langs levada’s

Van de hoge bergen in het noorden naar het zonnige en droge zuiden van Madeira loopt zo’n 2000 kilometer irrigatiekanaal (levada).

De levada’s voeren langs prachtige vergezichten

Langs levada’s

Via deze kanalen kunnen de inwoners van Madeira het regenwater uit het noorden gebruiken om in het droge zuiden akkers, wijngaarden en bananenplantages te bevloeien. Naast die levada’s liggen smalle paden. Die kunnen heel smal zijn, tot slechts 20 centimeter, maar zijn meestal wel iets breder. De paden zijn aangelegd voor de beheerders van de kanalen, die de waterlopen ontdoen van takjes en blaadjes. De paden hebben inmiddels een tweede bestemming gekregen: als wandelpad. De levada’s voeren langs prachtige vergezichten, door bossen, over bergen en soms zelfs door tunnels in de rotsen.

Het zijn uitstekende looppaden. En er zijn geschikte routes voor iedereen. Voor de ene route moet je een ervaren bergwandelaar zijn, een andere keer kun je de route zelfs op je sandalen afleggen. Vaak kun je onderweg of aan het eind van een route met een bus of taxi terugreizen naar je beginpunt. Ook worden er begeleide wandelingen (met vervoer) georganiseerd. Een routebeschrijving is lang niet altijd nodig. Je volgt de waterloop en als die even ondergronds gaat (bij een weg bijvoorbeeld) wijzen bordjes je de weg naar het vervolg van het pad.

Aanrader: Levada dos Tornos

Wandelen langs levada's op Madeira
Aan de wandel langs levada dos Tornos

Een fraai deel van deze levada start in het bergstadje Monte, iets ten noorden van hoofdstad Funchal. Daal vanaf dé bezienswaardigheid van het stadje, de kerk Nossa Senhora do Monte, de trappen af en sla linksaf.

Volg de weg tot voorbij een pleintje met een openluchtcafé. Vanaf hier wijzen borden je de weg naar de levada. Je komt langs het (2e) kabelbaanstation van het traject naar de botanische tuinen. Iets voorbij het station klim je via een smal pad naar de levada. Die bereik je op het punt dat pad en kanaaltje uit een tunnel tevoorschijn komen. Ga hier rechtsaf en volg de vrij vlakke route richting het dorp Camacha.

Onderweg word je getrakteerd op fabuleuze uitzichten op bergen, Funchal en de zee. Deze tocht is minder geschikt voor wandelaars met hoogtevrees. Je loopt soms vlak naast een afgrond. In Camacha kun je per bus of taxi terug naar Monte. Ook in dorpjes die je onderweg passeert, vind je bushaltes. Je kunt de tocht dus net zo lang maken als je wilt.

Aanrader: Levada Nova

Een mooie etappe van deze levada begint in Prazeres (aan de E210 richting Rabaçal), in het zuidwesten van het eiland. Het is even zoeken in het dorp, maar hier en daar vind je borden die naar de levada wijzen. Vanaf een picknickplaats wandel je langs de hellingen van de zuidkust door bossen en langs kleine dorpen met telkens een schitterend uitzicht op zee. Deze route is makkelijk begaanbaar en loopt niet langs afgronden. Je kunt in Raposeira (na 5 km) of Lomba dos Marinheiros (na 14 km) een bus of taxi terugnemen naar het beginpunt. Neem iets te eten en te drinken mee. Er is nauwelijks horeca onderweg, maar er zijn wel mooie picknickplekjes.

Portugal en Madeira

Het eiland Madeira hoort bij Portugal. Het was een van de eerste overzeese veroveringen van het land. In 1418 raakten de ontdekkingsreizigers Zarco en Teixera op hun reis naar West-Afrika uit koers. Ze strandden op Porto Santo (het eiland ten oosten van Madeira) en ontdekten later Madeira. Het werd gekoloniseerd en geëxploiteerd, vooral om voedsel en inkomen te genereren voor het moederland. Op Madeira is zelden sprake geweest van een wens tot onafhankelijkheid. Er was dan ook weinig oorspronkelijke bevolking, die door kolonisten werd onderdrukt. Bovendien kreeg de kleine archipel in 1976 een grote mate van zelfbestuur.

Over bergtoppen Pico do Arieiro en Ruivo

In het hart van Madeira, ten noorden van hoofdstad Funchal, vind je de drie hoogste toppen van het eiland. Ze liggen dicht bij elkaar en worden verbonden door avontuurlijke wandelpaden. Een goed beginpunt bereik je door vanuit Funchal via Monte de route naar Pico do Arieiro te volgen. Dit is de op twee na hoogste top (1818 meter). Vaak rijd je in een dichte mist omhoog en zie je de zon pas weer net voor je aan de top komt: bijna magisch.

De weg eindigt op een parkeerplaats bij een restaurant en wat souvenirwinkels. Vandaar kun je de 3,5 uur durende (bewegwijzerde) wandeling maken naar de hoogste berg, Pico Ruivo (1861 meter). Trek er de hele dag voor uit, je moet immers ook nog terug. De tocht is bovendien pittig, met steile klimmetjes, stukjes langs afgronden, maar ook met prachtige vergezichten.

Wandelen op Madeira, Pico do Arieiro en Ruivo
Pico do Arieiro en Ruivo

Poncha als beloning

Is zo’n dagtocht je te zwaar, dan kun je vanaf het restaurant ook alleen het makkelijk begaanbare begin lopen, tot aan het eerste uitzichtpunt. Dat kost je een uur heen en terug. Trek warme kleren aan of neem een extra trui mee, want het kan behoorlijk koud zijn boven. Dé beloning na afloop is een glas poncha in het restaurant. Deze lokale cocktail van brandewijn, vers citroensap en honing zorgt ervoor dat je verkleumde botten snel weer warm aanvoelen.

Aanbevolen reisgidsen

Rother wandelgids Madeira. De mooiste levada- en bergwandelingen

‘Bloemeneiland’ Madeira is een echt wandelparadijs. De hoge en ruige bergen nodigen uit tot pittige tochten. Maar het zijn vooral de antieke irrigatiekanalen, levada’s, die wandelaars een uitgelezen mogelijkheid bieden voor kilometerslange tochten door de natuur. Ver weg van de toeristencentra en vol schitterende uitzichten. De degelijk uitgevoerde Rother-wandelgids bevat 50 duidelijk beschreven tochten, met (hoogte)kaarten, foto’s, uitleg over de natuur en praktische informatie. In handzaam zakformaat. Andere titels in de serie: Corsica, La Palma en Mallorca.

Auteur: Rolf Goetz | Elmar, 2013

Wat & Hoe Onderweg Madeira

De Wat & Hoe reisgids biedt het meeste waar voor je geld. Hij is niet compact en geheel aan Madeira gewijd. Met beschrijvingen van bezienswaardigheden, praktische informatie, achtergronden en diverse volledig beschreven wandel-, fiets- of autotochten. En veel mooie foto’s.

Kosmos Uitgevers, 2016

Wat & Hoe Select Madeira

Het ‘kleine zusje’ van de Wat & Hoe Onderweg (zelfde auteur). Deze serie is vooral geschikt voor de reiziger die in korte tijd veel wil zien en nergens lang blijft hangen. Met Top 10-selectie en lijst met hotspots. Biedt veel waar voor je geld.

Kosmos Uitgevers, 2014

ANWB Extra Madeira

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart. Besteedt wel aandacht aan wandelen, maar bevat geen complete wandelroutes (wel autoroutes).

ANWB Media, 2012

Madeira praktisch

Meer informatie over Madeira

ToMadeira.com ›
Madeira startpagina ›

Bijzondere overnachtingen met Eliza was here

Veel reizigers boeken hun vakantie op Madeira inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties, vaak met zwembad. Een aanrader in Funchal is Casa do Papagaio Verde. Vanuit de in moderne architectuur uitgevoerde appartementen, kamers en studio’s kijk je schitterend uit over zee. De hoofdstad is dichtbij, maar van de drukte heb je geen last.
Casa do Papagaio Verde › (NL)
Casa do Papagaio Verde › (B)

Helemaal rustig logeer je in Casa da Capelinha aan de noordkust bij Ponta Delgada. Ook hier heb je een fraai uitzicht op zee, die op slechts 300 meter ligt.
Casa da Capelinha › (NL)
Casa da Capelinha › (B)

Hotels op Madeira

De meeste accommodaties vind je in Funchal. Op Booking.com kun je prijzen, voorzieningen en (heel handig) beoordelingen van andere reizigers vergelijken.

Neem een kijkje in Reid’s Palace, een legendarisch hotel waar de tijd van Agatha Christie en Somerset Maugham herleeft. Misschien onbetaalbaar, maar je kunt er ook tea’en.

Wandelvakantie op Madeira met SNP Natuurreizen

SNP NatuurreizenSNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelreis langs levada’s in Oost-Madeira. Langs onder meer de Levada dos Tornos en bij Pico do Arieiro. Vanaf € 595 per persoon, met bagagevervoer, B&B en lokaal transport.

Wandelreis Madeira met Sawadee

Tijdens deze wandelreis over Madeira, georganiseerd door Sawadee, wandel je het ene moment langs de levadas en het volgende moment klim je over rotskammen in het ruige, vulkanische binnenland. Je maakt een aantal prachtige wandelingen waarbij je kunt genieten van de veelzijdigheid van Madeira’s natuur. Overnachting in sfeervolle hotels, je maakt kennis met de smakelijke, Portugese keuken en snuift de couleur locale op.

Wandelvakantie op Madeira met Kras

Kras biedt twee individuele wandelvakanties op Madeira.

Madeira: westkust

Voor de ervaren wandelaar biedt Kras een compleet verzorgd arrangement naar de ruige westkust van Madeira aan. Een wandelreis waarbij flink geklommen en gedaald moet worden, maar het landschap trakteert je na elke inspanning weer op de mooiste vergezichten. Neem bijvoorbeeld de wandeltochten naar Cabo Girão, een van de hoogste kliffen ter wereld, en over verschillende ‘pico’s’ die samen de ruggengraat van het eiland vormen. Iedere wandeltocht is een nieuwe verrassing en maakt van Madeira een wandelbestemming die zijn weerga niet kent.
Wandelvakantie westkust Madeira ›

Madeira: zuid- en oostkust

Volg de smalle irrigatiekanaaltjes ‘levadas’ en laat je meevoeren naar de mooiste plekjes van het eiland. Dat levert spectaculaire vergezichten over de zee en diepe dalen van het eiland op.
Wandelvakantie zuid- en oostkust Madeira ›

Meer eilandwandelen

Wandelen op La Gomera ›
Wandelen op Tenerife ›
Wandelen op Santorini ›
Wandelen op Corfu ›
Wandelen op Kreta ›

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here