Het best bewaarde geheim van Brighton? Wij namen de proef op de som en volgden de Brighton Undercliff Walk naar Saltdean. Een fijne wandeling over een verhard pad, maar wat een gevecht met de elementen! Wat ons betreft: het spectaculairste geheim van Brighton.

Brighton Undercliff Walk
Risico op een nat pak op de Undercliff Walk

We starten bij Brighton Pier, een charmant Victoriaanse bouwwerk dat begon als wandelpier maar nu een pretpier is met horeca en kermisattracties. Maar evengoed: heel mooi als je oog hebt voor de historische details. Over de boulevard wandelen we naar het oosten en laten de stadse drukte van Brighton langzaam achter ons. Later dalen we af naar het strand en volgen het betonpad naast de kiezels.

Heerlijk hard

De stranden langs de zuidoostkust van Engeland bestaan vooral uit kiezels, wat een strandwandeling nogal inspannend maakt. Dat is echt jammer, want de hoge krijtrotsen nodigen onweerstaanbaar uit tot zo’n strandwandeling.

- Advertentie -

Daarom verheugen we ons op deze verharde Undercliff Walk, een unieke kans om ontspannen op zeeniveau langs de kliffen te wandelen. Het parcours is onderdeel van de zeewering langs de hier vaak stormachtige kust en opengesteld als wandel- en fietsroute.

De Undercliff Walk

Bij de Marina, een maritiem ogende woonwijk annex jachthaven, is het even zoeken naar het begin van de Undercliff Walk. Maar als we stug zo dicht mogelijk langs de kliffen blijven lopen, vinden we het begin, dat wordt gemarkeerd door een groene, ronde sticker. Achter de woonwijk lopen we lekker beschut. We genieten van het uitzicht op de huizen en jachten en kijken verlangend naar de historisch ogende pub The Master Mariner, met zijn houten gevel en gezellig terras. Eenmaal op de wandelroute kom je helaas niet makkelijk in de Marina, daarvoor moet je een stuk terug eerst het water oversteken. Dus een sfeervolle lunch hier bewaren we maar voor een volgende keer.

Pas op: overstekende golf

Zodra de beschutting van de woonwijk voorbij is, zijn we overgeleverd aan de elementen. De hoge golven trekken surfers aan en wij krommen onze rug tegen de wind.

Brighton Undercliff Walk
De krijtrotsen bij Salt Dean

Die heeft vandaag kracht 6, maar komt uit het westen, zodat we ‘m in de rug hebben. De paar fietsers die we tegenkomen, zijn zo ingespannen bezig met vooruit trappen dat ze soms recht op ons af trappen. Maar wij gaan lekker voor de wind en kunnen ons concentreren op een ander element: overstekende golven. Die zijn niet misselijk en slaan gerust meters hoog boven de zeewering over. Een tegemoetkomende fietser krijgt er een nat pak van, maar wij wachten steeds geduldig een droog intermezzo af. En even in de luwte genieten we met volle teugen van het uitzicht: op de ruige zee en op de hoge kliffen boven ons.

Na zo’n 5 kilometer stopt de Undercliff Walk bij het plaatsje Salt Dean. De krijtrotsen gaan nog een heel eind verder en worden mooier en mooier (lees: witter en hoger). Maar dat is weer een ander verhaal.

De Undercliff Walk praktisch

Heen en weer

Tussen Brighton en Saltdean rijdt elk kwartier bus 27. Die brengt je voor £ 2,50 in een klein half uur terug naar je startpunt. Leuke rit!

Pauzeren

Halverwege de wandeling pauzeer je sfeervol in de Queen Vic in Rottingdean. Deze historische pub oogt van buiten smal, maar is ruim en gezellig en serveert lekker eten en goede wijn.

De beste reisgidsen

Dominicus Zuid-Engeland

Deze recent herziene reisgids bestrijkt heel Zuid-Engeland, van Dover tot Land’s End en van Isle of Wight tot Oxford. Een groot gebied, waardoor de gids niet echt de diepte in gaat. Toch is het een goede metgezel op reis en kun je de Dominicus op vele reizen meenemen. Ruim aandacht voor wandelen, fietsen en Brighton.
Auteurs: Remco Ensel en Sandra Langereis
Uitgever: Dominicus, 2018