Ruim een maand verbleef Christoffel Columbus in 1492 op Gomera en daarna ‘ontdekte’ hij Amerika. Naar men zegt bleef Columbus hangen omdat hij verliefd geworden was. De Gomero’s zijn zo trots op het bezoek dat ze het op het eilandwapen melden. Ontdek San Sebastián de la Gomera in het spoor van Columbus.

San Sebastián de la Gomera
Plaza de la Constitución

San Sebastián de la Gomera is minder bekend bij toeristen dan de badplaatsen Valle Gran Rey en Playa de Santiago. Toch is de lommerrijke eilandhoofdstad een bezoek waard.

Tijdens deze stadswandeling doe je interessante historische plekken aan en krijg je een beeld van Columbus’ verblijf in de stad.

- Advertentie -

De wandeling start in de veerhaven van San Sebastián de la Gomera. Ben je al in de stad, pak de routebeschrijving dan op in Parque de la Torre del Conde.

Wat zocht Columbus op La Gomera?

Op 3 augustus 1492 ging Christoffel Columbus met een kleine vloot vanuit Spanje op expeditie. Hij wilde een westelijke doorgang vinden naar Indië en en passant bewijzen dat de aarde rond was.

Al snel meldde Columbus zich in San Sebastián de la Gomera. Hier sloeg hij water en proviand in en liet herstelwerk aan de schepen uitvoeren. Hij bleef langer dan gepland en zette zijn reis pas op 6 september voort.

Routebeschrijving

Veerboten vanaf Tenerife en La Palma leggen aan langs de lange kade, die de beschutte havenkom van San Sebastián de la Gomera afschermt. In het noorden strekt zich het hoog gelegen deel van de stad uit, met hotel Parador de la Gomera als een ‘vooruitgeschoven post’.

Lokale ‘agressie’

San Sebastián de la Gomera
La Torre del Conde

Voor het historisch centrum wandel je rond de haven over de Paseo Fred Olsen naar een klein park: Parque de la Torre del Conde. Hier staat het oudste gebouw van de stad, Torre del Conde (Toren van de Graaf). De vestingtoren dateert van 1447 en werd gebouwd door de eerste Spaanse heer van La Gomera, Hernán Peraza. Ze moest hem en zijn gezin beschermen tegen piraten, maar ook tegen de ‘agressie’ van de lokale bewoners van het eiland (van wie hij een groot deel als slaaf had verkocht).

Hernán, Beatriz en Christoffel

Tijdens zo’n opstand, in 1488, verloor de gehate gouverneur zelf het leven, maar hield zijn vrouw Beatriz de Bobadilla stand in de toren. Zij nam daarna de macht over en liet honderden Gomero’s executeren. Deze Beatriz (1440-1511) was meer dan alleen de gouverneursvrouw van het kleine La Gomera. Zij was de jeugd- en hartsvriendin van koningin Isabella I van Castilië. Deze legde samen met haar man Ferdinand II van Aragon de fundamenten van de Spaanse monarchie. ook richtte zij de Spaanse Inquisitie op. Hartsvriendinnen of niet, Beatriz beleefde een gepassioneerde liefdesrelatie met Ferdinand. Als weduwe op La Gomera trok zij naar verluidt de aandacht van Columbus die, toeval of niet, op een door koningin Isabella gesponsorde expeditie naar Indië was.

Je kunt de Torre del Condo doorgaans niet van binnen bekijken, maar alleen de trap beklimmen. De buitenkant is het enige deel dat nog authentiek is, dus je mist weinig aan het interieur.

Fiere kerk

Ten noorden van het park steek je via Calle República de Chile door naar Calle Real, de hoofdstraat van de stad. Wandel deze linksaf in, langs vrij lage huizen met vaak maar één verdieping.

San Sebastián de la Gomera
Avenida de Colon, zijstraat van de Calle Real

Verderop vouwt de straat zich uit tot het kerkplein van Iglesia de La Asunción. Alle deuren staan doorgaans uitnodigend open. De kerk dateert uit 1450, werd meermaals door piraten belegerd en in brand gestoken, maar staat fier overeind. Bezienswaardig is de wandschildering links voorin, waarmee La Gomera de overwinning herdenkt op Engelse piraten. Die overvielen het eiland in 1743. In deze kerk zou Columbus Gods zegen hebben afgesmeekt voor zijn grote, gevaarlijke zeereis.

Columbus-huis

Halverwege het volgende huizenblok kun je op nummer 56 een kijkje nemen in Casa de Colón. Hier zou Columbus tijdens zijn verblijf op het eiland hebben gelogeerd. Weinig herinnert aan het bezoek van de ontdekkingsreiziger. Maar je kunt er wel even ronddwalen en een (wisselende) expositie bekijken van lokale kunst, scheepsmodellen en foto’s. Het huis heeft een charmante kleine patio met een tuintje.

Archeologisch Museum

Sla zo’n honderd meter verderop (tegenover Dulcería Isabel) rechtsaf en wandel door Calle la Luz terug naar het kerkplein. Hier is Museo Arqueológico de la Gomera gevestigd, een must voor liefhebbers van archeologie. Het fraaie herenhuis met patio bevat een stijlvolle expositie over de oorspronkelijke bewoners van het eiland, met opgegraven gebruiks- en siervoorwerpen.

Water putten?

San Sebastián de la Gomera
Plaza de las Américas

Vervolg na het kerkplein je weg langs Calle Virgen de Guadalupe tot je uitkomt op Plaza de la Constitución. Dit is een leuke plek om iets te drinken, bijvoorbeeld op het terras van Kiosko Carabelas, onder de schaduwrijke laurierbomen. Je zit er tussen de locals en kunt heerlijk mensen kijken. Op de hoek van het plein staat Casa de la Aduana, het voormalig douanekantoor. Op de binnenplaats zie je de put waaruit Columbus water zou hebben gehaald voor zijn overtocht naar Amerika. Het gebouw is onregelmatig open, maar neem zeker een kijkje als de deur open staat. De patio is het aanzien best waard.

Ten zuiden van Plaza de la Constitución vind je Plaza de las Américas. Dit is vernoemd naar Amerika, het tot dan in Europa onbekende continent dat Columbus ontdekte in plaats van de doorgang naar Indië. Aan het plein is het stadhuis gevestigd en kun je het eilandwapen zien, met de aan Columbus refererende tekst.

San Sebastián praktisch

De beste reisgidsen

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen andere (recente) Nederlandse reisgids oog voor heeft. Veel wandelen uiteraard, tips voor de leukste hotels en restaurants, uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over dagelijkse onderwerpen als koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, november 2018

Rother Wandelgids La Gomera

Dé reisgids voor wie op La Gomera veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over het eiland aan (geen logeertips). De gids bevat 53 wandelroutes, verspreid over het eiland. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2013.

Wat & Hoe Onderweg Tenerife & La Gomera

Recente reisgids, die vooral over Tenerife gaat en 1 hoofdstuk wijdt aan La Gomera. Daarin tref je informatie over de belangrijkste plaatsen op het eiland en Nationaal Park Garajonay. Met tips voor logeren en lekker eten & drinken. Geen wandelroutes op Gomera.
Kosmos Uitgevers, 2019.

Walking La Gomera and El Hierro

Engelstalige wandelgids met dagwandelingen en een dag-tot-dag beschrijving van de langeafstandspaden GR 131 en GR 132. Compleet met kaartjes en praktische informatie.
Ook als Ebook. Cicerone Press, 2012.

De beste hotels

Logeren in San Sebastián de la Gomera

Het mooist gelegen logeeradres in de stad is Parador de la Gomera, dat vanaf de rand van een hoge rots uitzicht biedt op de stad, haven, zee en Tenerife. Het gebouw oogt authentiek met zijn houten balkons en witgepleisterde muren met ruwe stenen. Het staat in een ruime tuin met zwembad. De parador biedt een luxe onderkomen, maar je betaalt ook voor de naam en de ligging. Vanaf € 120, logies voor 2 personen.
Familiehotel Villa Gomera staat in het oude centrum en biedt eenvoudige, maar van alle gemakken voorziene kamers, studio’s en appartementen. Vanaf € 65, voor 2 personen met ontbijt.