HomeBestemmingenNederlandAlemschepad: door water omringd

Alemschepad: door water omringd

Bewaren
Bewaard

Het water van de Maas en haar zijarmen. Een dorp als uit een prentenboek. Nieuwsgierige koeien en de bekende Maasheggen, waar vogels, hazen en egels beschutting vinden. Klompenpad het Alemschepad biedt veel variatie in een door water omringd landschap.

Op weg in De Steeg

Deze 7 kilometer lange rondwandeling (in te korten tot circa 5 km) start bij de bushalte (Kerk) in Alem, langs de Veerweg/Jan Klingenweg. De route wordt gemarkeerd door groene stickers met een zwart pijltje.

We staan voor de Sint-Hubertuskerk, een kerk bijna te groot voor dit kleine dorp op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Ervoor staat het pand van Herberg het Hart van Alem, ook schilderachtig. Ooit fungeerde deze herberg als veerhuis, toen Alem nog direct aan de (niet-gekanaliseerde) Maas lag en je van hieruit de rivier kon oversteken. Nu is in het pand een luxueuze Bed & Breakfast gevestigd en kun je er terecht voor een wijnproeverij.

- Advertentie -

Langs de herberg wandelen we de Sint-Odradastraat in, richting de Sint Odradaschool. Het is duidelijk: Alem heeft iets met Odrada.

De kleine heilige

Het leven van de heilige Odrada van Alem is vooral legendarisch. Zij zou in de 8ste eeuw geleefd hebben, zeer religieus zijn geweest en jonggestorven, onder meer na verwaarlozing door haar stiefmoeder. Een van de legendes luidt: Odrada vroeg, vlak voor ze stierf, haar vader om haar lijk in een holle boomstam op een wagen te leggen, die door ossen werd voortgetrokken. Zij wilde begraven worden op de plaats waar de ossen uit zichzelf stopten. Dit gebeurde in Alem en haar vader eerbiedigde Odrada’s laatste wens. Op haar graf werd drie eeuwen later een aan haar gewijde kerk gesticht. Pas met die kerk wordt het verhaal historisch. Halverwege de 13e eeuw breidde de devotie tot Odrada zich uit tot de Vlaamse Abdij van Sint-Truiden. In de 13e eeuw zou er sprake zijn van relieken van Odrada. Odrada wordt aangeroepen tegen hondsdolheid, veeziekten en slecht weer.

Vriendelijke paarden

Vriendelijke paarden

We slaan de eerste straat rechts in, de Steeg. Op de hoek staat een klein en fotogeniek kerkje. Het is de voormalige Nederlands-hervormde kerk van Alem, maar het gebouw doet niet meer als zodanig dienst. Nu is er het Nederlands Dakpannenmuseum gevestigd. Voor de liefhebber! Langs de Steeg wandelen we het dorp uit en passeren kleinschalige weilandjes waar vriendelijke paarden naar het hek komen lopen.

Het veld in

Hoewel de verharde weg bijna rond het schiereiland voert, stuurt het Klompenpad ons al snel het weiland in. Hier lopen we langs weelderige heggen over onverhard pad verder. Af en toe maken we een uitstapje naar het water van doodlopende zijarmen van de Maas. Na een half uur wandelen komen we weer uit in de Sint-Odradastraat, die we rechtsaf op gaan en enige tijd volgen. De weg is hooggelegen en we kijken fraai uit over het boerenland, met in de verte een veerpont over de Maas.

Overstapjes

Even nadat de Sint-Odradastraat is overgegaan in de Veerweg maken we rechtsaf een extra slinger door enkele weilanden. Er grazen koeien, die ons nieuwsgierig nastaren. We trotseren een aantal overstapjes tot we een klein half uur later weer terug zijn op de Veerweg. Die slaan we rechtsaf in en al snel wandelen we Alem weer in. De route voert ons nog even door een bosschage langs de verharde weg, tot we vlak voor de Sint-Hubertuskerk terug zijn bij het beginpunt. Aan de overkant van de weg dalen we af naar Jachthaven De Maas, waar we een gezellig terras aan het water vinden.

Alemschepad praktisch

Klompenpaden

Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. De routes gaan zoveel mogelijk over onverharde paden.

Ze zijn prima bewegwijzerd en variëren in lengte van 3,5 tot 17 km. Onderweg kun je ook gebruik maken van de gratis app of een uitgeprinte kaart op de website.

Kijk op www.klompenpaden.nl.

Blokhutboot

Wij wandelden op het Alemschepad tijdens ons verblijf op een Blokhutboot. Met dit compleet ingerichte huisje op een 8,5 meter lange boot maakten we mooie tochtjes over de Maas en door enkele natuurgebieden langs de rivier. We gingen ‘voor anker’ (met spudpalen) bij een rustig strandje, legden de loopplank uit, gingen kanoën, zwemmen, wandelen en aten bij een kampvuurtje. We ontmoetten wilde paarden, zagen een bever en genoten van een prachtige sterrenlucht. Romantiek ten top! www.blokhutboot.nl

De leukste hotels

Logeren in Alem

In Alem logeer je sfeervol en luxueus in herberg Het Hart van Alem. De kamers in het ruim 200 jaar oude, voormalige veerhuis zijn voorzien van alle comfort en je kunt er zelf koffie en thee zetten. Het ontbijt wordt geroemd vanwege de uitgebreide keuze en omdat de eigenaren rekening houden met alle wensen en beperkingen. Even verder stroomopwaarts vind je nog een voormalige veerhuis langs de Maas: ’t Oude Veerhuis in Heerewaarden. De kamers zijn er klassiek ingericht en hebben niet allemaal een eigen badkamer. In het restaurant eet je lekker en ’s ochtends wacht daar een zeer uitgebreid ontbijt.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -