La Palma staat bekend als het groenste eiland van de Canarische regio. Maar soms is het wel erg groen! Zeg maar gerust overwoekerd. Dat leverde wat ongemak op tijdens een tochtje boven Santa Cruz de la Palma. Toch vonden we dit een van de leukste wandelingen van de vakantie. Met mooi uitzicht bovendien.

Santa Cruz, La Palma
Langs de route in Velhoco

Santa Cruz is de hoofdstad van La Palma en een charmante, historisch interessante stad. De meeste toeristen maken een wandeling door de gezellige straatjes en steegjes van het historisch centrum. Er zijn boeiende musea en langs de Avenida Marítima tref je een rij oude huizen met houten, typisch Canarische, balkons.

Katten koesteren zich in het zonnetje

Maar Santa Cruz heeft meer te bieden dan dat. Zoals uitkijkpunt Mirador de la Concepción, op 400 meter boven zeeniveau, en enkele 16de-eeuwse watermolens aan de noordkant van de stad. Wij gaan deze bestemmingen bezoeken met wandelroute nr 1 uit de Rother wandelgids La Palma.

- Advertentie -

Dorpse sfeer

Vanaf Avenida Marítima lopen we Avenida del Puente in en beginnen na huisnummer 35 aan de klim naar Mirador de la Concepción. Het trappenpad slingert omhoog tot we in een mooi wit straatje komen. We zijn nog steeds in Santa Cruz, maar de sfeer is hier al dorps. Huisdeuren staan open, katten koesteren zich in het zonnetje en op een muurtje leest een vrouw een boek, een mok koffie in de hand.

We lopen het straatje in, flink omhoog, en steken geregeld de naar boven slingerende autoweg over. De markering wit-rood-geel houdt ons op de route en we stijgen steeds hoger boven de stad uit. We genieten van het uitzicht op de haven, waar net een cruiseschip aanmeert. In de verte steekt de Teide op Tenerife haar kop uit boven de wolken.

Pas op: hond

Cuidado con el perro, Santa Cruz
Pas op voor de hond!

Het straatje is autoluw en voert langs woonhuizen met kleine, maar weelderige tuinen. We vermaken ons met de variatie aan ‘wacht u voor de hond’ bordjes. Zou het helpen? Na een uurtje wandelen we de wijk La Cuesta binnen, waar we langs de doorgaande weg een heen-en-weertje maken naar het uitkijkpunt. Het bevindt zich op een vooruitstekende rotspunt boven de hoofdstad, vlak boven een kapel ter ere van ‘la Concepción’. We kijken er uit langs de kust van La Palma en op de bergrug in het midden.

Door de jungle

Terug in La Cuesta vervolgen we onze klim richting het dorp Velhoco. We passeren een oud klooster en bereiken de bovenrand van de diepe Barranco (kloof) Juan Mayor. Nu wandelen we enige tijd vrij horizontaal langs verspreid gelegen huizen en tuinen tot een overdekt waterkanaal, Canal de Breña. We volgen dit een tijdje over een naastgelegen pad, maar dan houdt het pad op en moeten we verder over de bovenzijde van het waterkanaal. “Mogelijk is het pad soms overwoekerd”, waarschuwen de auteurs van de Rothergids. Verder beloven ze hier vooral een geriefelijke wandeling met mooie uitzichten. Een understatement, zo blijkt. Het uitzicht is nog altijd mooi, maar het kanaal is zo overwoekerd dat we ons er met enig geweld doorheen ploegen en moeten uitkijken dat we niet naast de rand stappen.

Vlooien

Oude wijk in Santa Cruz, La Palma
Steile straatjes in Santa Cruz

We vinden de wandeling even niet meer zo leuk en vragen ons af of de route nog wel klopt. Maar we ploegen voort, steken het in de routebeschrijving aangegeven aantal weggetjes over en komen uit bij een tuin waarin een man aan het werk is. Hij stelt ons gerust, als we hier het pad naar beneden volgen komen we uit in Velhoco. We zijn dus niet verdwaald. Maar eerst even ‘vlooien’ (onze kleren zitten onder de stekels) en mopperen. Wie verzint zoiets en wordt die routebeschrijving eigenlijk wel bijgehouden?

Linksaf!

Maar, zoals dat gaat op een zonovergoten dag in een prachtige omgeving, het leed is snel geleden als we verder wandelen. Het zonlicht wordt zachter, het met keitjes geplaveide pad biedt prachtig uitzicht op de groene barranco en op een splitsing wijst een man ons vriendelijk linksaf: “Dat is het mooiste pad en dan kom je langs de Molinos de Bellido“. We lopen weer langs en op het waterkanaal, hier niet langer overwoekerd, en delen het pad met een stel opdringerige geiten.

De molens

Santa Cruz is alweer dichtbij als we de molens passeren. De vier watermolens uit de 16de eeuw, met hun opvallende torens en boogbruggen, zijn niet meer in bedrijf en de bijbehorende huizen worden nu bewoond. Na de laatste molen spitst het pad. We kunnen terug afdalen naar de Avenida del Puente, maar ook nog een stukje rechtdoor wandelen langs een voormalig kanaaltje. Een mooi pad, dat eindigt bij een weg waarlangs we afdalen naar de boulevard. Het is er gezellig druk en mensen flaneren ons tegemoet met ijshoorntjes. Een goed idee!

Oude watermolens Molinos de Bellido in Santa Cruz, La Palma
De Molinos de Bellido

La Palma praktisch

De wandeling ‘Van Santa Cruz naar de Mirador de la Concepción, 398 m’ duurt volgens de Rothergids La Palma 3.15 uur (pure wandeltijd) en overbrugt een hoogteverschil van 550 meter. Wij deden er, inclusief rustpauzes, ruim 6 uur over.

De beste reisgidsen over La Palma

Rother Wandelgids La Palma

Onze aanrader voor wie La Palma ook graag te voet wil verkennen. De gids bevat 63 wandelroutes. Deze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk (blauw), tamelijk moeilijk (rood) tot zwaar (zwart). De meeste routes in deze gids (45) zijn rood. Dat maakt meteen duidelijk dat het bergachtige La Palma een bestemming voor geoefende wandelaars is. De 14 blauwe routes zijn goed te doen voor iedereen met een goede conditie, die niet opziet tegen een klimmetje. En sommige rode routes zijn ‘tamelijk moeilijk’ vanwege de duur van de tocht. Dus genoeg te kiezen. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie.
Elmar, 2016

ANWB Extra La Palma

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met La Palma tijdens een verblijf van een week. Besteedt ook aandacht aan wandelen, inclusief enkele uitgeschreven routes (rondwandeling in het zuiden bij Los Canarios en korte route vanaf La Cumbresita langs de randen van Caldera de Taburiente).

ANWB Media, 2018

De leukste hotels

Bijzonder overnachten met Eliza was here

De meeste reizigers boeken hun vakantie op La Palma inclusief vlucht, all risk verzekerde huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan en dat pakt ook op het groene en rustige La Palma prima uit.
De appartementen en vakantiehuisjes op La Palma zijn wat hoger gelegen en bieden vaak een weids uitzicht op zee. Wij logeerden zelf in Casita Cancelita in het zuidwesten: natuurstenen huisjes met een tuin of terras en gebruik van zwembad. Een prima uitvalsbasis voor tochtjes naar het westen en zuiden van La Palma, maar ook Santa Cruz is snel bereikbaar. Zoek je vooral rust, dan is Casita La Graja een aanrader. Dit huisje met privé zwembad staat in het noordwestelijke Tijarafe.

Eliza was here (NL) ›
Eliza was here (B) ›

CAsa Cancelita Eliza was here
Casa Cancelita