Geen Canarisch eiland zo groen als La Palma. En geen eiland biedt zo’n verscheidenheid aan landschappen op een klein oppervlak. Dennen- en laurierbos, kraters, kloven en dalen en altijd dat uitzicht op de zee. En het beste nieuws: met wandelen op La Palma kun je eindeloos uit de voeten.

wandelen op La Palma
Zigzaggend op weg naar Mirador del Time

Het kleine La Palma ligt in de noordwestelijke uithoek van de Canarische regio en op heldere dagen zie je de eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro mooi liggen. Qua eiland kan je La Palma misschien wel het best vergelijken met het Portugese Madeira, zo’n 500 kilometer naar het noorden gelegen. Beide, opvallend groene eilanden worden gevormd door de top van een onderzeese vulkaan en rijzen met steile hellingen op uit zee.

Natuur en wandelen

La Palma is geen typische zon- of culturele bestemming, zoals Tenerife en Lanzarote. Er zijn slechts een paar (zwarte) stranden en de enige stad van betekenis is hoofdstad Santa Cruz de la Palma. La Palma is een echte wandelbestemming, geschikt voor reizigers die houden van rust en natuur. Dit betekent niet dat je er gedurende je hele vakantie alleen maar kan wandelen. Je kunt ook een wijnroute volgen, enkele musea bezoeken, zoutvelden bekijken, met een boottocht mee om dolfijnen en walvissen te spotten en mooie rondritten maken met je huurauto. La Palma heeft een goede toeristische infrastructuur, met vooral kleinschalige hotels, vakantiehuisjes en een ruime keuze aan restaurants. En wist je dat La Palma ook een culinaire bestemming is?

- Advertentie -

Wandelkaart

La Palma beschikt over een uitstekend wandelnetwerk. Bij de toeristische informatiepunten kan je de kaart ‘Red de Senderos’ ophalen.

wandelen op La Palma
Bewegwijzering van wandelroutes

Daarop vind je niet alleen alle routes ingetekend op de plattegrond van La Palma, maar ook informatie over de afstanden en het niveau onderweg. Je kan zeker wandelen op La Palma zonder deze kaart, de markering langs de routes is prima, maar de kaart is altijd handig om bij de hand te hebben.

GR 131: de LAW van de archipel

Canarisch Langeafstandspad GR 131 doet alle zeven eilanden aan en steekt vanaf Noord-Lanzarote over naar Madeira en de Azoren. Daar sluit de GR 131 aan op de Europese wandelroute E7 en voert de route over het Portugese vasteland via Spanje, Frankrijk, Italië en Slovenië naar het eindpunt op de grens tussen Hongarije en Roemenië. Op La Palma gaat de GR 131 van start op het meest zuidelijke punt van het eiland, bij Faro de Fuencaliente (vuurtoren), en brengt je in 87 kilometer over de hoogste toppen naar badplaats Puerto de Tazacorte aan de westkust.

GR 130: rondje La Palma

La Palma heeft ook een eigen GR. De GR 130 voert je in 160 kilometer langs de kust rond het eiland. Klinkt heel mooi, met altijd zeezicht onderweg. De eeuwenoude koningspaden die de dorpen van het eiland met elkaar verbonden zijn echter vaak geasfalteerd en dus toegankelijk voor auto’s. Bovendien is het niet overal makkelijk om een overnachting te vinden. Je kan dus het beste de krenten uit de pap halen en alleen een paar mooie etappes doen. Zoals het stuk langs de oostkust van Los Sauces naar Puntallana en eventueel verder door naar de hoofdstad Santa Cruz de la Palma. Je passeert een van de mooiste stranden van het eiland, er is voldoende horeca en je kan per bus naar start- of eindpunt rijden.

Markering

De routes van de GR 131 en 130 zijn bewegwijzerd met wit-rode markering en er staan langs het parcours informatieborden met een aanduiding van de afstanden. Let op: de GR 131 wordt geregeld ook aangeduid als Camino Natural, ‘weg door de natuur’. De complete routebeschrijving van beide GR’s vind je in de Engelstalige gids Walking on La Palma, maar je kunt ze ook best zonder routeboekje volgen.

Regionaal en lokaal

Naast de internationale GR’s kent La Palma PR’s, korteafstandspaden. Deze krijgen op La Palma de toevoeging LP, gevolgd door een nummer. PR-routes zijn wit-geel gemarkeerd en worden op kruispunten van paden ondersteund met informatieborden die de afstand melden tot diverse bestemmingen. Je kunt de wandelingen doorgaans zonder routebeschrijving volgen, al is de kaart ‘Red de Senderos’ altijd handig om te zien waar je ongeveer bent.
Ten slotte zijn er op het eiland enkele SL’s, lokale paden van maximaal 10 km, die onderweg met wit-groen worden gemarkeerd.

Op pad met de Rothergids

Wij gingen veel wandelen op La Palma met de Nederlandstalige Rother wandelgids La Palma, een prima optie voor als je onderweg ook wat meer wil lezen over de omgeving. De 63 wandelroutes verschillen in lengte en zwaarte. Wij liepen met deze gids onder meer de volgende routes (waar we doorgaans iets langer over deden dan in de gids aangegeven; we melden hieronder de duur van onze wandelingen):

Van Las Tricias naar Buracas

wandelen op La Palma
Op weg naar Finca Aloë

Duur: 3 uur – Niveau: makkelijk
Las Tricias is een aantrekkelijk dorpje in het noordwesten van La Palma, waar we de dag starten met koffie bij Kiosco el Rincón op het kerkplein. Dan dalen we geleidelijk langs lieflijke huisjes met kleurige tuinen af in een barranco (kloof) richting de oceaan. Het pad is goed begaanbaar en volgt deels de GR 130 richting Buracas. We komen langs een oude gofio-molen (nu een museum) en dalen steeds verder af. Nadat we een stukje over de verharde weg hebben gelopen, komen we aan bij Finca Aloe, een fantastisch mooi gelegen café waar we genieten van verse smoothie en salade.

Rotstekeningen

Na de lunch dalen we nog even verder af om een kijkje te nemen bij de grotten van Buracas, en met name enkele rotstekeningen. Vanaf dan gaat de weg terug omhoog, soms vrij steil maar altijd goed begaanbaar. Bijzonder is het grote aantal drakenbloedbomen onderweg. Op de buureilanden Tenerife en La Gomera zijn deze bomen zo zeldzaam dat er musea of ten minste een omheining bij is gezet, hier zijn ze beduidend minder zeldzaam. Tip: let zeker op de terugweg goed op de routebeschrijving. Wij deden dat niet en maakten een minder mooie omweg, tot we via de GR 130 terug op het rechte pad kwamen.

Een Vlaming op La Palma

Zijn hobby was bier brouwen, maar daar had Gino de Reuwe als management-consultant weinig tijd voor. Een burn-out en vakantie op La Palma bracht in 2006 de ommekeer. “Mijn vrouw Jolante en ik waren hier zo relaxt dat we tegen elkaar zeiden: we blijven hier.” Een maand later was hij terug om een huis te zoeken en niet lang daarna verhuisde de familie van Oostende naar La Palma. Voor een brouwvergunning hadden Gino en Jolante echter een nevenactiviteit nodig. Dat werd een restaurant, met eigen bier.

Klimaatneutraal

Cervecería Isla Verde, La Palma
Gino de Reuwe

Cervecería Isla Verde staat in El Jesús, aan de LP-1 tussen Mirador El Time en Tijarafe. Een vrolijk blauw gebouw met een gezellige bar en terras met zeezicht. Gino vertelt met passie over zijn brouwerij. Hij werkt klimaatneutraal, met onder meer zonnecollectoren, en zelfs de servetjes in het restaurant zijn van gerecycled papier.

Het eilandwater is een krachtig ingrediënt. “Regenwater wordt hier gezuiverd door de basaltlaag waar het doorheen zakt voor het wordt opgeboord. Het is daardoor heerlijk zacht.” Wat vinden de eilanders van zijn product? “Bij hen zijn het pils en de wat zachtere bieren populair”, lacht Gino. “Toeristen vinden juist bijzondere bieren interessant. Die zijn vernoemd naar lokale feesten, zoals dat van La Graja Piripi (de ‘gekke kraai’), een triple dark ale van 8%. Te zwaar voor de Palmeros, maar in trek bij de toeristen.”

Glutenvrij

Ook geliefd, en best bijzonder, zijn de twee glutenvrije bieren van Cervecería Isla Verde: Julieta Golden Ale en Julieta Dark Ale. “Die hebben we vernoemd naar onze dochter Julia. Zij heeft een glutenallergie en vroeg mij wanneer ik nu eens een biertje voor haar ging brouwen. Ze kreeg er meteen twee.” Gino voegt er aan toe: “Wist je dat relatief veel Spanjaarden een glutenallergie hebben? Daarom vind je in de winkels zoveel glutenvrije producten.” We strijken met een biertje neer op het terras en genieten van de heerlijk gekruide tapas die Gino serveert. “Ik werk hier misschien wel harder dan ooit”, besluit hij. “Maar vroeger verdwenen mijn rapporten vaak in een la en hier kan ik zien dat mensen van mijn werk genieten. Dat geeft zoveel meer bevrediging.”

Cervecería Isla Verde – El Jesús nº 41 – Tijarafe Cervecería Isla Verde ›

Van Los Llanos naar Puerto de Tazacorte

Duur: 6 uur – Niveau: makkelijk
Vanuit het centrum van Los Llanos de Aridane, de grootste plaats aan de westkant van La Palma, wandelen we naar de Barranco de las Angustias, de brede kloof die het regenwater vanuit Caldera de Taburiente naar zee voert.

Puerto de Tazacorte, La Palma
Puerto de Tazacorte

Via de oude voetweg van Los Llanos naar Tazacorte dalen we de kloof in en wandelen Puerto de Tazacorte in. Dit is een van de weinige badplaatsen van het eiland, met als belangrijkste wapenfeit: meer dan 300 dagen zon per jaar. Een gezellige plek voor de lunch.

Tegen een muur op

Achter de boulevard stijgt de rotswand recht omhoog. Bijna niet te geloven dat je daar kan wandelen, maar toch is dat wat we gaan doen. Via een zigzaggend, vaak geplaveid pad stijgen we ruim 550 meter tot we boven aankomen bij Mirador del Time. Het laatste stuk, tussen bananenplantages door, lijkt bijna een muur, zo steil gaat de weg omhoog. Veel pauzeren is gelukkig geen probleem want het uitzicht is steeds opnieuw adembenemend. Na de Mirador klimt het pad nog even verder de kloof in, maar dan dalen we zigzaggend terug af in de Barranco, steken op de bodem over en klimmen aan de overkant terug naar Los Llanos. Tip: je kunt de wandeling inkorten en vanaf Mirador del Time (of beneden in de kloof) de bus terug nemen naar Los Llanos.

Van Los Canarios naar de Volcán Teneguía en de vuurtoren

Duur: 7 uur – Niveau: tamelijk moeilijk
In het zuiden van La Palma nemen we tijdens deze wandeling een kijkje in de jongste vulkanische historie van het eiland. De Teneguía barstte in 1971 uit en verspreidt nog altijd een zwavelachtige geur. We gaan van start bij het Vulkanisch informatiecentrum ten zuiden van wijnstad Los Canarios. Eerst volgen we het kraterpad omhoog om een kijkje te nemen op de rand van de uitgedoofde vulkaan San Antonio. In de verte zien we La Gomera en El Hierro liggen en dichterbij kijken we uit op de vuurtoren van Fuencaliente en de zoutvelden van de zuidpunt.

Zanderig

De route naar de vuurtoren gaat vervolgens via de GR 131. Met halverwege een heen-en-weertje naar de top van de Teneguía. Die beklimming is pittig, net als de afdaling naar de vuurtoren. De afdaling is niet steil, maar de helling is vrij zanderig zodat je goed moet uitkijken om niet uit te glijden. Het uitzicht is steeds fraai, op de soms roze kleurende zoutbaden en de zee erachter. We lunchen uitgebreid in restaurant Temático El Jardín de la Sal, aan de rand van de zoutvelden en besluiten niet terug te lopen naar Los Canarios. We nemen de bus (lijn 31). Het is mooi geweest!

wandelen op La Palma
Vulkanisch landschap onderweg van de vuurtoren van Fuencaliente naar Los Canarios

Van Santa Cruz naar Mirador de la Concepcíon

Duur: 4,5 uur – Niveau: makkelijk
Lees ons verslag van deze bijzondere wandeling boven Santa Cruz de la Palma.

De mooiste vulkanische routes

Caldera de Taburiente is een van de grootste en spectaculairste erosiekraters ter wereld. Ze vormt het hart van La Palma en werd in 1954 een Nationaal Park. Aan de noordrand van de krater vind je de hoogste top van het eiland: Roque de los Muchachos. En er zijn meer mogelijkheden tot wandelen op een vulkaan. La Palma: wandelen op een vulkaan ›

La Palma praktisch

De beste reisgidsen over La Palma

Rother Wandelgids La Palma

Onze aanrader voor wie La Palma graag te voet verkent. De gids bevat 63 wandelroutes. Deze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk (blauw), tamelijk moeilijk (rood) tot zwaar (zwart). De meeste routes in deze gids (45) zijn rood. Dat maakt meteen duidelijk dat het bergachtige La Palma een bestemming is voor geoefende wandelaars. De 14 blauwe routes zijn goed te doen mits je niet opziet tegen klimmen en dalen. Sommige rode routes zijn vooral ‘tamelijk moeilijk’ vanwege de duur van de tocht. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie.
Elmar, 2016

ANWB Extra La Palma

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met La Palma tijdens een verblijf van een week. Besteedt ook aandacht aan wandelen, inclusief enkele uitgeschreven routes (rondwandeling in het zuiden bij Los Canarios en korte route vanaf La Cumbresita langs de randen van Caldera de Taburiente).

ANWB Media, 2018

De leukste hotels

Bijzonder overnachten met Eliza was here

De meeste reizigers boeken hun vakantie op La Palma inclusief vlucht, all risk verzekerde huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan en dat pakt ook op het groene en rustige La Palma prima uit.
De appartementen en vakantiehuisjes op La Palma zijn wat hoger gelegen en bieden vaak een weids uitzicht op zee. Wij logeerden zelf in Casita Cancelita in het zuidwesten: natuurstenen huisjes met een tuin of terras en gebruik van zwembad. Een prima uitvalsbasis voor tochtjes naar het westen en zuiden van La Palma, maar ook Santa Cruz is snel bereikbaar. Zoek je vooral rust, dan is Casita La Graja een aanrader. Dit huisje met privé zwembad staat in het noordwestelijke Tijarafe.

Eliza was here (NL) ›
Eliza was here (B) ›

Casa Cancelita Eliza was here
Casa Cancelita