De Kwade Hoek is een jong natuurgebied. Tot begin vorige eeuw was hier op de noordoostpunt van Goeree slechts water. Vissers voeren onder de kust en gingen de hoek om naar de havens van Goedereede en Stellendam. Ze noemden de bocht, toen de vaargeul verzandde en de stroming verraderlijk werd, de ‘kwaaie hoek’. Rond 1920 lag er al een zandvlakte van een kilometer breed en ontstonden duinenrijen. Het gebied bleef bij de Deltawerken buitendijks en de zee heeft vrij spel. Bij vloed stroomt het water diep het gebied in. Het is er altijd vrij drassig. Draag dus stevige wandelschoenen of laarzen

Natuurgebied de Kwade Hoek
Vanaf het uitzichtpunt kijk je over het ‘Groene Strand’

Routebeschrijving

Natuurmonumenten heeft in De Kwade Hoek twee wandelingen uitgezet: geel (2,8 km) en groen (4,1 km). Je volgt de groene route met daarbuiten een uitstapje naar het strand. Door het diep binnendringende zeewater kun je het strand wel zien, maar niet snel bereiken.

Volg het wandelpad vanaf de parkeerplaats. Sla even rechtsaf naar het uitzichtpunt. Je kijkt uit over een kwelder, ook wel het ‘Groene Strand’ genoemd. Het is het oudste deel van De Kwade Hoek en alleen met een gids toegankelijk.

- Advertentie -

Loop een beetje omhoog met een bocht naar links en dan rechtsaf over een schelpenpad. Ga na 20 meter rechtsaf een graspad op en verderop voor een hek linksaf over een houten plankier. Deze vlonders liggen permanent over drassige stukken op de route.

Soms is het zo nat, dat ook de vlonders deels onder water staan. Links en rechts passeer je plassen. Daar zetten groene kikkers, rugstreeppadden en libellen hun eieren af. Sla rechtsaf op het punt waar de gele en groene route zich splitsen.

Langs de kreekloop

Kwade Hoek Kreekloop
Langs de kreekloop

Je loopt evenwijdig aan een oude kreekloop. Het zout zit hier nog in de grond en levert riet, zilverschoon en heemst op. Loop langs het hek met een flauwe bocht naar links. Het graspad verlaat het hek en voert zigzaggend tot een kreek waar altijd water in staat.

Ga voor de kreek linksaf en buig verderop schuin naar links van het water af. Op het punt waar het pad linksaf evenwijdig aan het strand gaat lopen, kun je als het gebied droog is (vaak ‘s zomers) een ‘heen-en-weertje’ naar het strand maken.

Kijk uit naar reeën

Volg het brede graspad evenwijdig aan de duinenrij en het strand (1 kilometer).

Strand bij de Kwade Hoek
Strand bij de Kwade Hoek

Je passeert de oudste natuurlijke duinen van het gebied. Op de natte vlakte broeden jaarlijks kluten.

Ook zul je zilverreigers en meeuwen zien. Kijk uit naar reeën. Er leven er hier enkele tientallen. Het pad buigt linksaf omhoog het duin op en weer omlaag. Volg het schelpenpad landinwaarts. In de zomer bloeien langs het pad orchideeën.

Sla bij een bank linksaf en volg het brede pad terug. Je kunt ook rechtsaf gaan, door het toegangshek heen en bij de eerstvolgende strandopgang rechtsaf. Volg het strand een stukje naar rechts en ervaar de pure eenzaamheid van een verlaten strand. Ga niet te ver, want je moet langs dezelfde route terug. Pak de wandelroute bij de bank weer op. Na ongeveer 900 meter buigt het pad naar rechts af en kom je weer uit bij de ingang en de parkeerplaats.

De Kwade Hoek praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Parkeerplaats hoek Oostdijkseweg-Helmdijk, Goedereede
Lengte: 4,1 – 6,1 km
Duur: 1 – 2 uur
Horeca: Er is onderweg geen horeca, dus neem iets te eten en te drinken mee. In het mooie stadje Goedereede kun je iets eten en drinken op de Markt, bijvoorbeeld bij Hotel de Gouden Leeuw.
Route downloaden: www.natuurmonumenten.nl

Meer wandelen en fietsen op Goeree-Overflakkee.

De beste reisgidsen

Reisgids Wat & Hoe Noordzeekust

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Wat & Hoe Noordzeekust’. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2004

Nederlands Kustpad, deel 2 (Zuid-Holland/Noord-Holland)

LAW (213 km) van Den Helder naar Hoek van Holland (en vice versa). In Hoek van Holland sluit het pad aan op het Deltapad naar Sluis. Via een extra etappe biedt het bij Den Oever en via de Afsluitdijk aansluiting op het Friese Kustpad. Daarmee maakt het Hollands Kustpad deel uit van het Europese Kustpad (E9), dat van het Poolse Gdansk naar het Zuid-Franse Biarritz voert. Verwacht niet dat je op dit pad dagelijks de zee ziet. Het pad loopt regelmatig kilometers ver landinwaarts door het duingebied.
Uitgever: Wandelnet, 2013

Nederlands Kustpad, deel 1 (Zeeland/Zuid-Holland)

Liefhebbers van kust en zee komen op dit pad uitstekend aan hun trekken. Ook leer je de Deltawerken goed kennen. Het deel van Goedereede naar Bergen op Zoom voert door de Voornse Duinen en de Slikken van Flakkee naar de Brabantse Wal. LAW (237 km) van Hoek van Holland naar Sluis, met een aftakking van Goedereede naar Bergen op Zoom.
Uitgever: Wandelnet, 2014

De leukste hotels

Logeren in de buurt van De Kwade Hoek

‘t Gorsje is een gezellige en familievriendelijke B&B aan de rand van Goedereede en vlak bij het wandelgebied. De familiekamer is van alle gemakken voorzien, je krijgt er een heerlijk ontbijt geserveerd. Bovendien ben je welkom om in de tuin te zitten en te zwemmen in het privé zwembad.
Hartje Goedereede logeer je wel heel sfeervol in een historisch huisje, dat is gerenoveerd en ingericht als complete woning. Je kunt er koken en heerlijk vanaf je terras kijken naar het levendige stadje. Vanaf vier nachten te huur.
Het Duinhuisje ligt aan de rand van Goedereede en grenst aan het natuurgebied waarvan de Kwade Hoek deel uitmaakt. Het is volledig ingericht met een keuken en badkamer en je zit er heerlijk in je eigen tuintje. Heel charmant!