Rustiger dan Zeeland, maar zeker zo mooi is het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Een fijne bestemming voor een paar dagen wandelen, fietsen en genieten van al het lekkers dat de zee en de Goereese smulpapen brengen. Van Stellendamse garnalen tot geitenijs.

Zorgboerderij de Mekkerstee in Ouddorp
Zorgboerderij de Mekkerstee in Ouddorp

Fietsen op Goeree

Met fietsroute ‘Kraan van Europa’ verken je de noordkant van Goeree-Overflakkee op een ontspannen manier. Trek een hele dag uit voor de 44 km lange tocht, dan is er genoeg gelegenheid om te pauzeren en even naar het strand te gaan.

Hoogtepunten van de fietstocht zijn de Punt van Goeree (waar je in het hoogseizoen de stoomtram kunt tegenkomen), de visafslag van Stellendam en het historische stadje Goedereede (met zijn smalle straatjes, robuuste kerktoren met uitkijkplatform en gezellige Markt).

Je fietst door de duinen, langs de Haringvlietsluizen en met zicht op het Grevelingenmeer. Onderweg passeer je geregeld stalletjes met honesty-box. Daar kun je groenten, fruit, zelfgemaakte jams en eieren kopen. Een bijzondere culinaire stop maak je op de visafslag van Stellendam, waar je op het terras van Habraken kunt genieten van verse vis. De vissers van Goeree vissen vooral op garnalen. Die vangen ze ‘s nachts, koken ze aan boord in zeewater en worden na aankomst in Stellendam ter plaatse gepeld. Verser kan bijna niet.

Een fijne bestemming voor een paar dagen wandelen, fietsen en genieten van al het lekkers

Stop ook zeker bij zorgboerderij De Mekkerstee in Ouddorp. Je kunt even kijken bij de geiten en het melken, maar vooral genieten van een ijsje van geitenmelk in de ijssalon. En in de landwinkel koop je de zacht smakende geitenkaas van de boerderij en vele andere streekproducten.

Wandelen in de Kwade Hoek

De Kwade Hoek is een jong natuurgebied. Tot eind 19de eeuw was hier op de noordoostpunt van Goeree slechts water. Vissers voeren er onder de kust en maakten een hoek, op weg naar de haven van Goedereede en later Stellendam.

De Kwade Hoek
De Kwade Hoek

Ze noemden de bocht, toen de vaargeul steeds meer begon te verzanden en de stroming verraderlijk werd, de ‘kwaaie hoek’. Rond 1920 lag er al een zandvlakte van een kilometer breed en ontstonden duinenrijen. Omdat het gebied bij de Deltawerken buitendijks bleef, heeft de zee hier vrij spel. Bij vloed kan het water diep het gebied in stromen. Het is er vaak vrij drassig. Draag dus stevige wandelschoenen of laarzen.

Vanaf de parkeerplaats (Oostdijkseweg 103, Goedereede) wandel je door de duinen naar een kwelder, ook wel het Groene Strand genoemd. Daarna volg je een kreekloop en loop je langs de oude duinen. Halverwege de wandeling kun je rechts een pad volgen naar het strand. Echt een aanrader. Het is er heerlijk stil. Daarna vervolg je de route door de duinen tot je weer terug bent op de parkeerplaats.

Wandelen in de Slikken van Flakkee

Ooit was het getijdenverschil hier 2,5 meter. Maar sinds de afsluiting van de Grevelingen (1971) lopen de slikken en schorren aan de westkant van Goeree-Overflakkee alleen met extreem hoogtij onder.

De slikken van Flakkee
De slikken van Flakkee

Het is een beschermd natuurgebied, waar heckrunderen en fjordenpaarden grazen. In het noord- en middendeel van het gebied zijn 4 wandelroutes uitgezet, die variëren van 1,8 tot 3,4 km. De Blauwe route (3,4 km) voert door gorsbos, langs een vogelobservatiehut en langs de slikken. Er staat geen verbodsbord, dus struin er gerust even rond, geniet van het fraaie licht op het Grevelingenmeer (het grootste zoutmeer van West-Europa) en pluk een stengeltje zeekraal. Best lekker!

Goeree-Overflakkee praktisch

Route-informatie

Fietsroute Goeree

Naam: Kraan van Europa
Lengte: 44 km
Start: Hofdijksweg 20, Ouddorp (57)
Knooppunten: 57-53-52-51-54-55-56-63-62-64-65-66-60-61-59-58-57

Kwade Hoek

Start: parkeerplaats Oostdijkseweg 103, Goedereede
Lengte: 4,3 km (+ 1 km heen-en-weertje strand)
Horeca: geen
Download: www.natuurmonumenten.nl (of volg de groene paaltjes)

Slikken van Flakkee

Start: parkeerplaats Midden Slikken, langs de verharde weg onderlangs de dijk (inrijden op grens Halsdijk/Bieningenweg bij kruising met Maanezeesegorsdijk) ten westen van Melissant. Of volg de borden vanaf provinciale weg N215.
Lengte: 3,4 km
Horeca: geen

De beste reisgidsen

Nederlands Kustpad, deel 1 (Zeeland/Zuid-Holland)

Liefhebbers van kust en zee komen op het Deltapad uitstekend aan hun trekken. Ook leer je de Deltawerken goed kennen. Het deel van Goedereede naar Bergen op Zoom voert door de Voornse Duinen en de Slikken van Flakkee naar de Brabantse Wal. LAW (237 km) van Hoek van Holland naar Sluis, met een aftakking van Goedereede naar Bergen op Zoom.
Uitgever: Wandelnet

Wat & Hoe Noordzeekust

Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met ruime aandacht voor Goeree-Overflakkee. Auteur: Tineke Zwijgers  Fotograaf: Dorien Koppenberg Uitgever: Kosmos

Capitool Zuid-Holland

Degelijk uitgevoerde reisgids, met veel foto’s, fraai getekende plattegronden en mooie opengewerkte tekeningen. In het hoofdstuk over de Zuid-Hollandse eilanden (32 pagina’s) aandacht voor de dorpen en stadjes, Haringvlietsluizen en de natuur van de eilanden. Auteur: Rien van der Helm Uitgever: Unieboek | Het Spectrum

De leukste B&B’s en hotels

Logeren op Goeree-Overflakkee

Wij hebben op Goeree-Overflakkee goede ervaringen met Beachlodges. Ruimte, comfort en een maritieme sfeer aan het Grevelingenmeer. Inclusief veranda met uitzicht en mogelijkheid tot zeilen en surfen.

Beachlodges aan het Grevelingenmeer
Beachlodges

In Middelharnis logeerden we in B&B Kadehuisje. Historische details en moderne luxe in 17de-eeuws vissershuisje. Met verrassend ontbijt.