Wie in grote pijn, angst of woede is gestorven, blijft vaak rondhangen op de plek waar dit plaats vond. Geen wonder dat je tijdens een wandeling langs de spoken van Antwerpen en Amsterdam de hete adem voelt van misdadigers, ter dood veroordeelden, slachtoffers van moord en mensen die een pact sloten met de duivel. Wandel mee en huiver!

Het Steen, Antwerpen
Het Steen, Antwerpen

Antwerpen

De spookwandeling van Antwerpen heeft als thema ‘De donkere geschiedenis van de stad’ en voert behalve in het voetspoor van spoken langs beroemde legendes en grappige anekdotes. Beroemd en grappig, maar altijd donker en griezelig.

Startplaats is het Steen, een vesting aan de Schelde die lange tijd dienst deed als gevangenis. Vele (vermeende) misdadigers zijn er op de pijnbank gelegd, maar executies vonden altijd in het openbaar plaats, op de nabijgelegen Grote Markt. Zoals die van de calvinistische predikant Christoffel Fabricius, in 1564 (toen het katholicisme nog heersend en onderdrukkend was) verraden door ene Lange Margriete. Tijdens zijn terechtstelling op de brandstapel brak er een volksopstand uit en moest de beul vluchten. Hij sloeg de predikant nog net op zijn hoofd, waardoor de man toch omkwam. Het was de laatste executie op de brandstapel. Ook heksen zijn in Antwerpen nooit op die manier terechtgesteld. Wellicht dankzij de invloed van Walburgis, over wie de gids eveneens een fraai verhaal vertelt.

Tijdens de twee uur durende wandeling, door donkere steegjes, onder poorten en over pleinen, passeren vele figuren de revue. Jan zonder Vrees bijvoorbeeld, die per ongeluk zijn neef doodde omdat deze hem in spookkleed angst aanjoeg. Of Hans met de Helm, die op spectaculaire wijze wist te ontsnappen uit het Steen, maar na een nieuwe moord alsnog werd opgehangen. En dan is er nog de geest van een rijke huiseigenaar, die een schat begroef en Sterke Jan angst aanjoeg, maar ook de weg wees naar de schat. Spannende verhalen vol luim, maar met een griezelig slot.

Amsterdam

‘Het komt voor dat we aan het eind met meer personen zijn dan waar we mee begonnen.’ De in het zwart geklede gids, met hoge hoed en houten wandelstok, zet de toon direct nadat de spookwandeling van start is gegaan. Met zijn dwingende blik, betekenisvolle stiltes en onverwachte uithalen weet hij de sfeer van spookachtig Amsterdam goed te treffen.

De tocht gaat van start aan de bar van de Ierse pub Tara aan het Rokin. De komende anderhalf uur neemt de gids ons mee door het oudste deel van Amsterdam, daar waar de stad zich ooit vanaf het IJ in zuidwestelijke richting ontwikkelde. Hij bezweert ons dat alle verhalen echt gebeurd zijn, ‘maar het staat je uiteraard vrij er al dan niet geloof aan te hechten’. Waar of niet, als je nekharen overeind gaan staan, klinkt het verhaal realistisch genoeg.

Spookwandelingen Amsterdam
De gids neemt je mee naar het oude Amsterdam

Wat te denken van Janneke Adriaansdochter en haar minnaar, een jonge monnik? Terwijl zij haar dagen sleet met naaien in het Spinhuis (vrouwengevangenis), deed hij boete op een nabijgelegen zolderkamer. Hij kon Janneke niet vergeten en verhing zichzelf. Nu is de zolder een hotelkamer. Regelmatig jaagt de rondspokende monnik gasten de stuipen op het lijf. En dan de gebroeders Trip. Wapenhandelaars die zelfs de duivel wel als klant wilden hebben. Zij hebben hun grachtenpand nimmer meer verlaten. Ook zijn er nog het Compagniespook, Zwarte Tijs en het verdwenen doodskleed. IJzige kou, rinkelende sporen en een hand op je schouder. Goed voor een huiveringwekkende avond.

Spookwandelingen praktisch

Antwerp Ghostwalk
32 – (0)4 – 85 50 59 16
www.ghostwalk.be
Doorgaans op zaterdagavond. Kijk op de website voor het complete aanbod.

The Ghostwalk of Amsterdam
06 – 41 69 17 79
www.spookwandeling.nl
€ 15,00 p.p. Kijk op de website voor data en tijden. Het aanbod is onlangs uitgebreid tot Utrecht en Amersfoort.

De beste reisgidsen

Time to momo Antwerpen

Met deze gids kun je gerust onvoorbereid op de trein naar Antwerpen stappen. De 6 stadswandelingen van het boek brengen je langs alle niet te missen plekjes in de stad, zowel bekende trekpleisters als leuke adresjes waar vooral locals komen.

Inclusief stadsplattegrond en app.

Time to momo Amsterdam

Prima reisgids om je weg te vinden in het zo door toeristen overlopen Amsterdam. De 6 stadswandelingen brengen je ook naar bijzondere plekjes die nog niet zo zijn ontdekt door de massa. Met veel leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes (2018).

Inclusief stadsplattegrond en app.

Antwerpen Citygids (PDF)

Praktische reisgids met 3 volledig uitgewerkte wandelingen, langs alle hoogtepunten van de stad. Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes. Met culinaire wandeltips. Ontdek de havenbuurt van Antwerpen
en de groene rand rond Antwerpen.
Deze digitale reisgids bevat 27 bladzijden A4 in pdf-formaat, is gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone, beschrijft meer dan 54 bezienswaardigheden, biedt achtergrondinformatie, weetjes en heel wat praktische tips, brengt je naar leuke adresjes om te eten en drinken en is na aankoop meteen te downloaden.

Wat & Hoe België

Handzame reisgids over heel België. Met aandacht voor steden, mooie dorpen, natuurgebieden en musea, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Bekende steden als Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel komen ruim aan bod, maar er is ook aandacht voor minder populaire bestemmingen als Luik en Charleroi. Inclusief wandel-, fietsroutes plus een autoroute langs de rivier de Semois.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Kosmos Uitgevers, 2018

Reisgids Donker! Buitenshuis actief zijn als het licht uit is

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Donker!’. Dit boek is een inspirerende bundeling met ideeën om er na zonsondergang op uit te trekken in Nederland en Vlaanderen. Van spook- en moordtochten tot nachtdieren. En van donkere tradities tot duistere musea.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Kosmos Uitgevers, 2007

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Antwerpen en Amsterdam

Omdat spookwandelingen plaatsvinden in het donker, varieert het tijdstip van aanvang en einde per maand. Blijf daarom overnachten in de stad en geniet na van de wandeltour. Onze tips:
Antwerpen: Antwerp for 2 B&B ligt vlakbij de Schelde tussen het historisch centrum en de hippe havenwijk. Sfeervolle kamers en veel privacy. Zelfs ontbijten mag je op de eigen kamer.
Amsterdam: B&B Herengracht 21 is een echt verwenadres: ruime en sfeervolle kamers in een 17de-eeuws grachtenpand, met een boot voor de deur en ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt.