Vroeger werkten er havenarbeiders en vertrokken landverhuizers er naar de ‘Nieuwe Wereld’. Nu zijn de eilanden in het Oostelijk Havengebied omgebouwd tot trendy woonwijken met een knipoog naar de historische grachtengordel. Een rondwandeling op het langgerekte Java-eiland en het wat bredere KNSM-eiland is een architectonische verrassing.

Java-eiland
Zicht op het Java-eiland

Routebeschrijving

Verlaat het Centraal Station aan de achterzijde en sla rechtsaf in oostelijke richting. Je loopt op de De Ruyterkade, later Piet Heinkade, en je houdt het IJ aan je linkerhand. Volg de kade zo’n 1,5 kilometer. Je komt onder meer langs het Muziekgebouw aan ‘t IJ (met Grand Café 4’33) en het Mövenpick Hotel. Sla daarna de eerste zijstraat links in, loop tot het water en ga rechtsaf, Veemkade.

Volg deze kade tot de eerste brug, de Jan Schaeferbrug. Ga linksaf over de brug het IJ (deels) over.

- Advertentie -

Je bent nu op het Java-eiland. Hier vind je heel makkelijk je weg. De Sumatrakade aan de noordzijde en de Javakade aan de zuidzijde voeren je oostwaarts langs het IJ. Tussen beide kaden liggen dwarsgrachtjes, die doen denken aan de grachten in het historisch stadscentrum. Elke smalle, hoge gevel is anders, maar wel modern vormgegeven. Dat geldt ook voor de Venetiaans ogende bruggen die de grachtjes overspannen.

KNSM-eiland

Java-eiland, Amsterdam
Historisch ogende grachtjes op Java-eiland

De overstap naar het KNSM-eiland gaat vrijwel ongemerkt. Een leuke stop maak je in Loods 6 aan de KNSM-laan die over het midden van het eiland loopt. Het gebouw was vroeger eigendom van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Je kunt er goed winkelen.

Neem ook even een kijkje in de Kompaszaal. Dit was vroeger de 1e klas aankomst- en vertrekruimte voor bootpassagiers. Nu is het een grand café-restaurant. Het jaren vijftig interieur is authentiek. Vervolg je rondje over het eiland, heen langs de Sumatrakade en terug over de Levantkade. Je komt uit bij de rode voetgangersbrug Python.

Via deze brug steek je het IJ opnieuw over en kom je terug op het vasteland. Links zie je het Borneo-eiland, meer een schiereiland. Naar het Centraal Station sla je rechtsaf en wandel je over de Veemkade langs het water. Tip: pauzeer even in Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade. Het voormalig landverhuizershotel is nu een stijlvol hotel en restaurant.

Java & KNSM-eiland praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Amsterdam Centraal Station
Lengte: circa 6 km
Duur: 1,5-2 uur (inclusief stops)
Meer informatie over de wijk: www.oostelijkhavengebied.nl

De beste reisgidsen

Time to momo Amsterdam

Prima reisgids om je weg te vinden in het zo door toeristen overlopen Amsterdam. De 6 stadswandelingen brengen je ook naar bijzondere plekjes die nog niet zo zijn ontdekt door de massa. Met veel leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app. Mo’Media, 2018

Amsterdam Citygids (PDF)

Met deze digitale reisgids ontdek je Amsterdam via 3 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze fijne stad leiden. 

  • Digitale reisgids Amsterdam bevat 62 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • Meer dan 87 highlights
  • Met tips van locals
  • Achtergrondinformatie & weetjes
  • Praktische reistips
  • Is gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone
  • De reisgids is na aankoop meteen te downloaden

Cityhoppen in Nederland

Leuk boekje met 18 wandelroutes door Nederlandse steden, van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht. De meeste provincies zijn vertegenwoordigd, behalve Flevoland en Zeeland. De wandelingen starten en eindigen bij het treinstation en hebben een lengte van 4-7 km. Auteur Bart van der Schagt focust meer op de gezelligheid van een stad dan de bezienswaardigheden. Dus veel fijne ‘winkelstraten en terraspleinen’, parken, musea en historische gebouwen meer in het voorbij gaan. Cityhoppen verschijnt in een kleine oplage en wordt geregeld geactualiseerd.

Reisgids Wat & Hoe Nederland

Deze wandeltocht is afkomstig uit de reisgids ‘Wat & Hoe Nederland’. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Kosmos Uitgevers, 2010

De leukste hotels

Logeren in Amsterdam

Een hotel in Amsterdam vind je bij booking.com Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten. Onze tips:
Het Mövenpick Hotel, voor het kosmopolitische gevoel! Dit hotel ligt direct aan het IJ. Alle 408 kamers kijken uit op het water of de stad. Luxe kamers en veel service. Het hotel is centraal gelegen en in trek bij internationale reisgezelschappen. Geregeld ligt een luxe cruiseschip bijna voor de deur.
Het Lloyd Hotel is een voormalig landverhuizershotel. Het gebouw uit 1921 is door architecten, ontwerpers en kunstenaars opnieuw vormgegeven. Geen kamer is hetzelfde en altijd bijzonder. Het niveau is 1 tot 5 sterren, ‘geschikt voor elk budget’, aldus de eigenaren. Een kamer met gedeeld sanitair is echter best prijzig. Evengoed een bijzondere plek en je zit er heel leuk. In het historisch centrum, vlakbij de Dam, vind je het Nova Hotel. Een rustig gelegen en trendy ingericht hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal dat veel waar biedt voor je geld. Zoals een uitgebreid ontbijt, tips van de receptie voor leuke activiteiten en opvallend ruime kamers. Echt een plek voor een paar fijne dagen in Amsterdam.

De lekkerste restaurants

Eten in Amsterdam

Grand Café 4’33 is onderdeel van het Muziekgebouw aan het IJ. De locatie en het uitzicht zijn schitterend en het eten is lekker en redelijk geprijsd.
Alsof je in Napels eet. Vers, gezond en zonder poespas. Eerlijk Italiaans eten in een trattoria op het Java-eiland.” Zo prijst restaurant Pasta-Vino zichzelf aan. Het is in elk geval geen doorsnee Italiaan. Lekkere pasta’s, pizza’s en hapjes. Niet goedkoop, maar dat is Amsterdam.