HomeBestemmingenNederlandAmsterdam: wandelen door de historische havenstad

Amsterdam: wandelen door de historische havenstad

Bewaren
Bewaard

Amsterdam werd groot als havenstad. Eerst door de handel met de Oostzeelanden, daarna met Oost- en West-Indië. In de Gouden Eeuw was de stad zelfs stapelmarkt van de wereld en poort tot Europa. Je proeft deze historie tijdens een wandeling door het ‘nautisch kwartier’, de wijken langs het IJ.

Spiegel van VOC-schip de Amsterdam
VOC-schip de Amsterdam

De wandeling start bij het Centraal Station en voert via steegjes, smalle grachtjes en imposante kades naar Molen De Gooyer en bierbrouwerij ’t IJ. Molen en brouwerij illustreren mooi waarmee Amsterdam in de 14e eeuw een internationale haven werd: de handel in graan, bier (en haring) met Hanzesteden langs de Oostzee. Onderweg kom je langs monumenten uit de VOC-tijd en de periode dat Amsterdam de poort tot Europa was.

Routebeschrijving

Verlaat het station aan de voorzijde en steek het Stationsplein over tot vlak voor het Victoriahotel. Ga daar linksaf, steek de brug over en ga rechtdoor de smalle Nieuwebrugsteeg in, linksaf de Sint Olofspoort in en rechtsaf de Zeedijk op. Je bent nu in het oude havenkwartier, met kleine kroegen en het Chinatown van Amsterdam. Dit laatste blijkt uit de tweetalige straatnaambordjes.

- Advertentie -

Sla bij het sluisje linksaf en wandel door de pittoreske Oudezijds Kolk naar de Schreierstoren. De toren maakte vroeger deel uit van de stadsmuur. Je verlaat hier dan ook het middeleeuwse Amsterdam. Loop rechtsaf langs de toren, negeer de Gelderse Kade en sla bij de volgende gracht rechtsaf, Kromme Waal.

Het voormalig Scheepvaarthuis

Het voormalig scheepvaarthuis
Het voormalig Scheepvaarthuis is nu een hotel

Aan de overkant zie je het voormalig Scheepvaarthuis. Dit gebouw van de Amsterdamse School werd in 1916 gebouwd als huisvesting voor rederijen als de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij) en JCJL (Java-China-Japan-Lijn) en moest het prestige van de havenstad onderstrepen. Amsterdam werd in die tijd wat overvleugeld door Rotterdam en Antwerpen. Het schitterende pand is nu een 5-sterrenhotel. Als niet-hotelgast kun je de grandeur opsnuiven in het restaurant of tijdens een rondleiding, georganiseerd door Museum Het Schip.

Volg Kromme Waal tot de eerste brug links, steek die over en ga rechtsaf, Binnenkant. Recht voor je zie je de Montelbaanstoren, die in de 16e eeuw de scheepswerven moest beschermen, toen die nog buiten de stadsmuren lagen. Sla aan het eind linksaf de Kalkmarkt in. Aan de overkant van het water staat het WIC-huis uit 1642. De West-Indische Compagnie dreef handel in Afrika en Zuid-Amerika. Je komt uit op de Prins Hendrikkade, die je rechtsaf opgaat.

Links zie je het Oosterdok, op de kade passeer je enkele ‘scheepvaarthuizen’: op nummer 159 het huis van de Holland West-Afrika Lijn en op 176 het VOC-gebouw. Aan de overkant het futuristisch ogende NEMO, boven de buis van de IJtunnel. Na de tunnelbuis zie je links het voormalig magazijn van de Admiraliteit, nu het Scheepvaartmuseum. Naast het museum ligt VOC-schip Amsterdam afgemeerd (zie kader).

VOC-schip Amsterdam

VOC-schip de Amsterdam is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. Het is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum. Je krijgt er een goede indruk van het leven op een 17e-eeuws schip, dat maandenlang onderweg was naar de Indische archipel.

Entrepotdok, Amsterdam
Entrepotdok

Verlaat de Prins Hendrikkade en ga rechtsaf de Schippersgracht op. Neem de eerste brug links (Scharrebiersluis) en ga direct rechtsaf door de poort het Entrepotdok in. Volg dit langs het water tot het eind. Het 19e-eeuwse pakhuizencomplex diende als opslag van ingevoerde goederen tot ze verder landinwaarts werden vervoerd.

Molen de Gooyer en bierbrouwerij ’t IJ

In alfabetische volgorde zie je de eindbestemmingen nog op de gevel staan, Leiden en Vlissingen, maar ook Luik en Luxemburg.

Ga voor de brug linksaf de Entrepotdoksluis in en aan het eind opnieuw links: Hoogte Kadijk (rechts heb je vanaf de brug mooi zicht op de voormalige scheepswerf, nu museumhaven). Sla iets verderop rechts de Overhaalsgang in, die je met een bocht naar rechts en naar links op de brug over de Nieuwe Vaart brengt. Ga over de brug rechtsaf.

Je loopt nu op de Wittenburgergracht, later Oostenburgergracht. Hier breidde de VOC in de 17e eeuw haar terreinen buitendijks uit en bouwde zij de werven Wittenburg en Oostenburg. Vooral het gebouw aan het eind van de Oostenburgergracht is het aanzien waard. Op de gevel prijkt het VOC-logo.

Ga aan het eind rechtsaf opnieuw de Nieuwe Vaart over en linksaf de Zeeburgerstraat in. Hier staat Molen de Gooyer, met ernaast de bierbrouwerij ’t IJ. Je kunt iets drinken in het proeflokaal. Voor de molen stopt de bus waarmee je terug naar het Centraal Station reist.

Historische havenstad Amsterdam praktisch

Route-informatie

Beginpunt: Amsterdam Centraal Station
Eindpunt: Molen De Gooyer (Zeeburgerstraat)
Lengte: 3,5 km
Duur: 1-1,5 uur (inclusief stops)
Horeca: Een leuke plek voor koffie of lunch onderweg is restaurant Bloem aan het Entrepotdok. Bierliefhebbers halen hun hart op in het proeflokaal van bierbrouwerij ’t IJ.

De beste reisgidsen

Time to momo Amsterdam

Prima reisgids om je weg te vinden in het zo door toeristen overlopen Amsterdam. De 6 stadswandelingen brengen je ook naar bijzondere plekjes die nog niet zo zijn ontdekt door de massa.

Met veel leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app. Mo’Media, 2021

Amsterdam Citygids (PDF)

Met deze digitale reisgids ontdek je Amsterdam via 3 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze fijne stad leiden. 

  • Digitale reisgids Amsterdam bevat 62 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • Meer dan 87 highlights
  • Met tips van locals
  • Achtergrondinformatie & weetjes
  • Praktische reistips
  • Is gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone
  • De reisgids is na aankoop meteen te downloaden

Cityhoppen in Nederland

Leuk boekje met 18 wandelroutes door Nederlandse steden, van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht. De meeste provincies zijn vertegenwoordigd, behalve Flevoland en Zeeland. De wandelingen starten en eindigen bij het treinstation en hebben een lengte van 4-7 km. Auteur Bart van der Schagt focust meer op de gezelligheid van een stad dan de bezienswaardigheden. Dus veel fijne ‘winkelstraten en terraspleinen’, parken, musea en historische gebouwen meer in het voorbij gaan. Cityhoppen verschijnt in een kleine oplage en wordt geregeld geactualiseerd. Anoda Publishing, 2020.

De leukste hotels

Logeren in Amsterdam

Onze tips:
Het Mövenpick Hotel, voor het kosmopolitische gevoel! Dit hotel ligt direct aan het IJ. Alle 408 kamers kijken uit op het water of de stad. Luxe kamers en veel service. Het hotel is centraal gelegen en in trek bij internationale reisgezelschappen. Geregeld ligt een luxe cruiseschip bijna voor de deur.

Het Lloyd Hotel is een voormalig landverhuizershotel. Het gebouw uit 1921 is door architecten, ontwerpers en kunstenaars opnieuw vormgegeven. Geen kamer is hetzelfde en altijd bijzonder. Het niveau is 1 tot 5 sterren, ‘geschikt voor elk budget’, aldus de eigenaren. Een kamer met gedeeld sanitair is echter best prijzig. Evengoed een bijzondere plek en je zit er heel leuk.

In het historisch centrum, vlakbij de Dam, vind je het Nova Hotel. Een rustig gelegen en trendy ingericht hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal dat veel waar biedt voor je geld. Zoals een uitgebreid ontbijt, tips van de receptie voor leuke activiteiten en opvallend ruime kamers. Echt een plek voor een paar fijne dagen in Amsterdam.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Nieuws

De 1e Wandelaar des Vaderlands

Koninklijke Wandelbond Nederland benoemt vanaf februari 2024 de allereerste Wandelaar des Vaderlands. Mediaverslaggever en wandelfanaat Lana Witte-de Wit draagt de komende twee jaar deze...
- Advertentie -