De ontluikende wijncultuur in Nederland maakt veel enthousiasme los bij schrijvers en wandelaars. In Limburg kun je uitgebreid wijnwandelen met het aantrekkelijke routeboekje ‘Wandelen langs Limburgse wijngaarden’. En voor wie meer wil weten over de wijnbouw in onze noordelijke contreien, bevelen wij de boeken ‘Wijn van eigen bodem’ en ‘Wijn van Nederlandse bodem’ van harte aan. De auteurs focussen zich hierin op de Nederlandse wijn, maar de geboden informatie over druivenrassen, bodem en wijncultuur geldt vaak evenzeer voor wijn uit Denemarken, Engeland, Noord-Duitsland en België.

Wandelgids Langs Limburgse wijngaarden

Maar liefst 48 wijngaarden telt Limburg. Een deel ervan (en niet de minste) kun je bezoeken als je het Krijtlandpad volgt. Een nog beter idee: ga wijnwandelen met de routes uit dit boekje. Na een tocht van 7-12 km schuif je dan aan voor een bezoek aan de wijngaard, al dan niet met wijnproeverij. Maar ook zonder zo’n stop heeft het iets bijzonders om in Nederland te wandelen tussen de wijnranken. De 15 beschreven routes voeren onder meer door het Jekerdal en door de omgeving van Slenaken, Noorbeek, Epen en Vijlen.
Auteur: Kees Bos | TIC, 2014

Wijn van eigen bodem

Dit boek gaat in op de trend: eet meer van eigen bodem. Daar past ook Nederlandse wijn bij. De auteurs schetsen de historie van Nederlandse wijn, de druivenrassen die je er kunt telen, een impressie van Nederlandse wijngaarden en restaurants die lokale wijn op het menu hebben staan. Plus een aantal streekrecepten waarbij het goed Nederlandse wijn drinken is.
Auteurs: Mariëlla Beukers en Irene de Vette | SimplifyLife, 201

Wijnwandelen met SNP Natuurreizen

Wijnwandelen met SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt negen wijnwandelreizen aan, de meeste individueel en enkele groepsreizen.

Je wandelt tussen de wijngaarden in onder meer Frankrijk (Elzas, Champagne, Provence, Bourgogne), Italië (Piemonte, Toscane), Portugal (Douro) en Spanje (Catalonië, Aragon) en gaat tijdens de vakantie ook georganiseerd wijnproeven en/of wijndineren. Daarnaast krijg je tips mee voor te bezoeken wijnhuizen.

Zie ook: Wijnwandelen ›