Met de kippen op stok en de haan die je vroeg uit de veren jaagt. Een weekend Glamping in Alentejo voert ons terug naar de natuur. Sterren kijken, schapen tellen en de huiskat voeden. Hoe relaxt wil je het hebben?

Glamping in Alentejo, Portugal
Schaapjes tellen in Casa do Lago

Hoewel de bestemming hemelsbreed 15 kilometer van zee ligt, duurt de autorit naar Casa do Lago langer dan verwacht. Dat geeft ons tijd om de levendige sfeer van badplaats Vila Nova de Milfontes achter ons te laten en in de stemming te komen voor een verblijf in de natuur. De bebouwing wordt schaarser en na een laatste stuk hotsebotsen over een karrenspoor staan we op het erf van gastheer en yogadocent Charlie.

Meet Florence!

Als Charlie uit zijn huis komt, huppelt er een kat voor hem uit, die zich graag laat aaien. “Oké, dit is Florence en die zie ik dus de komende dagen niet meer”, concludeert Charlie met een knipoog. “Florence eet wat de pot schaft.” Hij brengt ons naar een houten chalet op het erf, legt uit hoe alles werkt en leaves us to ourselves.

- Advertentie -

We staan op het terras achter Casa do Lago, met buitenkeuken, hangmat en luie stoelen aan het water. Weelderig groen rondom en we weten: hier kunnen we ons dagenlang vermaken zonder het huis te verlaten. Een plek om stil van te worden.

Van kip en haan

Boodschappen in de koelkast, naast het lekkers dat Charlie al voor ons klaar zette, leesvoer uit de koffer, badspulletjes in de badkamer en dan kan het grote ontspannen beginnen. Met een schaaltje nootjes en een ijskoud glas Alentejo rosé voegen we ons bij Florence aan de waterkant.

Glamping in Alentjeo
Florence vermaakt zich met ‘haar’ gasten

Die zit al met voorover geklapte oren te jagen op insecten, kikkers en mieren, springt na niet-gedane zaken lekker op schoot en zet de spinmotor aan. Als de avond is gevallen, doen we het licht uit en genieten we van een sterrenhemel zo helder als je in Europa niet vaak ziet. Het is hier zo stil en ‘s avonds zo fris dat je als vanzelf met de kippen op stok gaat en de volgende ochtend tegelijk met de haan weer opstaat.

Schapen die zen zijn

Warm aangekleed en met een kop koffie in de hand staren we aan het water naar het ochtendgloren. Op het land naast ons verhuist een kudde schapen over een smal geitenpaadje naar de andere kant van het weiland. Als de voorste stopt komt de hele karavaan tot stilstand en geboeid kijken we toe of en wanneer één schaap blijk geeft van individualisme en zelf verder loopt. Dat gebeurt niet en pas als een kwartiertje later het hoofdschaap in beweging komt, zet ook de rest van de kudde weer een stap voorwaarts. Luid klingelend met hun schapenbellen verdwijnen ze uit het zicht. We concluderen dat we blijkbaar net zo zen zijn als de schapen, want we keken er zonder ongeduld naar. En dan zijn we niet eens aangeschoven bij een yogales van Charlie. Logeren in Casa do Lago doet van zichzelf al meer dan genoeg.

Glamping in Alentejo
Wandelen op de Rota Vicentina
Casa do Lago praktisch

Casa do Lago is een van de bijna twintig ‘glamping’ adressen in Portugal. Vanaf £ 49 (circa € 55), logies voor 2 personen. Meer informatie: Canopy & Stars.

Vanuit Casa do Lago kun je (na een korte autorit) etappes wandelen van Rota Vicentina, het langeafstandspad langs de kust van Alentejo en Algarve.

Reishandboek Portugal

Meer blogs lezen over Portugal? Je vindt ze in ons Reishandboek Portugal (2017, € 17,95). Van een bergwandeling in de Douro-vallei tot wijn proeven bij Cliff Richard.