Botsend en buitelend in een rubberboot over een snelstromende rivier. Zwetend en zwoegend door de jungle trekken. Met de mountainbike van een bergweg af racen. En zeilend op zoek naar spelende dolfijnen. Als trendy vakantieparadijs biedt Bali vele mogelijkheden voor een avontuurlijk en sportief verblijf. Met als voordeel: het is goedkoper dan in de meeste westerse landen. En het is in twee woorden: great fun!

Raften op de Ayung rivier, Bali
Raften op de Ayung rivier

In het bergland van Bali zijn enkele snelstromende rivieren te vinden waar het goed raften is. De bekendste is de Ayung-rivier bij Ubud, waarop diverse touroperators zich begeven.

Ze zijn er in verschillende prijsklassen en volgens kenners is het verschil tussen goedkoop en iets duurder vooral dat de duurdere betere boten hebben, die minder snel lek stoten tegen scherpe rotspunten in de rivier.

- Advertentie -

Wij kiezen voor Bali Adventure Tours, niet in de laatste plaats vanwege de foto’s van beroemde klanten op de website. De gespierde filmster Jean Claude van Damme weerde zich al eens heldhaftig in een boot van dit bedrijf en ook zien we foto’s van onze eigen Inge ‘Debruin’, David Beckham en Julia Roberts, die een ritje maakten op een olifant in het door Bali Adventure Tours ondersteund olifantenreservaat in Taro.

Forward paddle, one, two, three. STOP!

Volksmenner Wayan

In het clubgebouw maken we kennis met gids Wayan. Hij vergast ons op een omkleedprocédé dat doet denken aan de sluis in de vroeger zo populaire Soundmixshow. We gaan als onszelf door de ene deur naar binnen, krijgen onderweg naar de andere deur een zwemvest aan, een peddel in onze handen en een soort Willempie-helm op ons hoofd en staan als echte rafters ineens weer buiten.

Gids Wayan
‘Volksmenner’ Wayan

Om ons heen zien we andere rafters wat verdwaasd rondkijken en foto’s van elkaar maken. We dalen af naar de rivier en stappen op blote voeten in grijze rubberen boten. We moeten op de rand zitten en één voet in een gleuf steken, zodat we houvast hebben. Dan duwt Wayan de boot af en zakken we de rivier af.

Zo vlak voor de regentijd, het is november, staat het water niet hoog, maar met de peddelinstructies van Wayan varen we toch behoorlijk snel. Als een volleerde volksmenner zit hij achterin te roepen en op zijn hardst te peddelen. “Forward paddle, one, two, three. STOP!” Dat laatste kondigt een stroomversnelling aan, waarbij we stuiterend tussen de rotsen, liefst snel ronddraaiend, van een kleine hoogte afstorten.

Drijfnat

Binnen enkele minuten is iedereen doorweekt en hindert het niet meer als Wayan ons vol onder een waterval door stuurt, als andere opvarenden ons met hun peddels nat spatten of als we zelf bij een botsing gelanceerd worden en te water raken.

De tocht duurt ruim twee uur en aan het eind stapt bijna iedereen overboord om zich het laatste stuk liggend op de rug te laten meeslepen in de stroom. We kregen vooraf het advies droge kleren mee te nemen en die liggen boven in het restaurant klaar.

Tijdens de lunch begrijpen we waarom we onderweg steeds een jongen in een kajak voorbij zagen komen, die dan even later op de oever met een camera in de weer was. Niet alleen zijn van alle deelnemers actiefoto’s genomen, je kunt ook een filmpje kopen van jouw eigen capriolen.

Trekken door de jungle

De volgende activiteit die we vanuit Ubud ondernemen is jungle trekking. Hiervoor gaan we in zee met avonturenspecialist Sobek. In de lobby van ons hotel wacht een gedrongen man ons op. Hij stelt zich voor als Jungleman. Het blijkt een geuzennaam. “Ik ga graag naar Borneo”, vertelt hij. “Voor een aantal dagen de jungle in om te overleven in de natuur.”

De jungles van Borneo en Bali zijn niet met elkaar te vergelijken, benadrukt hij als hij hoort dat wij ooit trekkings deden in Sarawak en Brunei. Maar voor wie alleen op Bali verblijft, en toch het junglegevoel wil ervaren, kun je op het eiland best een mooie junglewandeling maken.

Morning glory

De wandeling begint met een afdaling via trappen naar een kleine tempel. Als we de tempel voorbij zijn, begint het echte werk. Het pad loopt steil naar beneden en is glad vanwege de vele bladeren die erop liggen. We moeten ons vasthouden aan takken en boomstammen, of een behulpzaam toegestoken gidsenhand, en rusten gretig uit als Jungleman halt houdt om iets te vertellen over medicinale planten, natuurlijke watervoorzieningen of mooie tropische bloemen, zoals morning glory en fire.

Ook mogen we hangend aan een liaan van boom naar boom slingeren. De atmosfeer is, zoals dat hoort in de jungle, benauwd en we zijn dan ook blij als we na een korte oversteek over het meer, stoppen voor een koffiepauze. Daarna klimmen we door het bos naar een parkeerplaats, waar het Sobek-busje klaar staat voor de terugreis.

Bergafwaarts fietsen

Op onze laatste dag in Ubud gaan we mountainbiken. Voor deze fietstocht gaan we eerst naar boven, de hellingen van de actieve vulkaan Batur op. We drinken thee in het Lake View-restaurant met uitzicht op de restanten van de laatste uitbarsting, begin jaren 90, en het fraaie Batur-meer.

In de diepte rijden trucks af en aan. Ze vervoeren lavasteen, een uitstekend bouwmateriaal.

Fietsen op Bali
Instructies van de gids voor de afdaling

Even later staan we met een helm op en handschoenen aan naast onze flitsende mountainbikes en krijgen we instructies over hoe we moeten fietsen. De route voert tussen de rijstvelden door naar Ubud en gaat bergafwaarts. Het is dus vooral een kwestie van remmen.

Wie al fietsend aan een andere conditie dan die van de knijpspieren van de handen wil werken, kan beter kiezen voor de andere tocht die Sobek aanbiedt: in de omgeving van Ubud. Die gaat evenmin bergopwaarts, maar je moet in elk geval wel zelf trappen. Wij genieten evengoed van dit tochtje naar beneden. Druk groetend rijden we door kleine dorpjes, waar men inmiddels niet meer opkijkt van die vreemd uitgedoste buitenlanders. We stoppen bij tempels en op plantages en hebben steeds prachtig uitzicht op diepgroene rijstvelden.

Het water op

Van de bergen gaan we naar zee, voor watersportplezier. De beachclub van ons hotel heeft zoveel mogelijkheden dat we het hotel niet hoeven verlaten om sportief te kunnen zijn. Er zijn surfplanken en kano’s te leen en als wind en stroming gunstig zijn, kun je tochten maken met de hobycat, een kleine catamaran.

Wij gaan de zee op met de omgebouwde vissersboot van het hotel en leggen aan in de baai van oliebedrijf Pertamina, waar het onderwaterleven redelijk ongeschonden is. We krijgen brood mee om aan de vissen te voeren en dat heeft effect. Als we het brood verkruimelen, zijn we in no time omringd door prachtig gekleurde vissen die gretig van de kruimels eten. Op de zeebodem is ook van alles te zien, onder meer een kring van Boeddhabeelden die met elkaar in conferentie lijken te zijn.

Van bananenboot tot schoener

Sportparadijs met een grote S is het eilandje Nusa Lembongan, op een uur varen van Bali. De strandhotels organiseren vele sportieve activiteiten. Die lopen uiteen van een fietstocht met boottocht door het mangrovereservaat tot snorkelen, duiken, surfen, kanoën en een dolle tocht met een bananenboot. Ook kun je prachtige wandelingen maken over de hoge kliffen van het eiland aan de zuidkant.

Nusa Lembongan
Nusa Lembongan

Tijdens ons vierdaags verblijf doen we aan alles mee, maar stellen het tochtje met de bananenboot steeds opnieuw uit. Twee tot vier toeristen nemen hierbij, gestoken in zwemvest, plaats op een gele opblaasboot in de vorm van een banaan. Die is met een lijn verbonden aan een speedboot, die vanaf het strand weg spuit, rondjes draait en het de opvarenden moeilijk maakt om op de banaan te blijven zitten.

Het heeft iets sukkeligs, concluderen we, als we weer eens een groepje vrolijke toeristen zien wegvaren en omvallen. En dat komt vooral door die banaan! We doen het gewoon niet.

Ombak Putih

Onze laatste dagen op Bali brengen we door op het schiereiland Nusa Dua. Dit is een goede uitvalsbasis voor tochten op de oceaan. Zo gaan we een middag zeilen met de Buginese schoener Ombak Putih, eigendom van Nederlanders die de boot zelf lieten bouwen.

Bemanningslid van de Ombak Putih
Bemanningslid van de Ombak Putih

Het schip wordt vooral gebruikt voor meerdaagse zeiltochten naar Komodo en weer terug, een populaire manier om de kleine Soenda-eilanden te bezoeken. Benedendeks bevinden zich een aantal knus ingerichte hutten, die plek bieden aan 24 passagiers.

Dolfijnen kijken

Ten slotte gaan we op een vroege ochtend aan boord van een supersnelle motorboot van Bali Hai Cruises, die ons om de punt van het schiereiland vaart naar de plek waar regelmatig dolfijnen te zien zijn. Succes is niet gegarandeerd, de dieren leven immers in het wild, maar het is een ontroerende ervaring als je het van het Dolfinarium bekende uitzicht hebt op buitelende dolfijnen die vrolijk om de boot zwemmen. Geregeld worden ook walvissen gespot.

Bali praktisch

Meer informatie

Voor meer informatie over Bali, kijk op de Bali startpagina.
Meer informatie over de beschreven tours vind je bij:
www.baliadventuretours.com
www.balisobek.com
www.balihaicruises.com
www.seatrekbali.com (Ombak Putih)

De beste reisgidsen

Capitool Bali & Lombok

Geheel herzien editie van de meest uitgebreide NL-talige gids voor Bali en Lombok. Met opengewerkte tekeningen en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden, veel praktische tips voor hotels, restaurants en winkels. Plus, maar wel beperkt, aandacht voor wandelen en andere activiteiten.
Uitgever: Unieboek 2017

Lonely Planet Bali & Lombok

Het kleine zusje van de gids over Indonesië is iets dunner en bovendien ook verkrijgbaar als e-book. Handig voor als je houdt van light travel. Verder is de gids praktisch, zeer uitgebreid, met weinig illustraties maar wel het meest praktisch voor iedereen die rondreist op eigen gelegenheid.
Uitgever: Lonely Planet Publications Ltd, 2017

Lonely Planet Indonesia

De complete Engelstalige gids voor heel Indonesië. Altijd up-to-date, zeer uitgebreid, maar soms wat blasé van toon. En pas op: bejubelt de Lonely Planet een bepaald adres, dan moet je niet vreemd opkijken als het er na verloop van tijd erg druk en een stuk minder leuk is. De uitbaters raken verwend en doen minder hun best. Ondanks dat is deze gids een prima reisgenoot.
Uitgever: Lonely Planet Publications Ltd, 2016

De leukste Hotels op Bali

Logeren in Ubud of Amed

Bij Booking vind je de ruimste keuze aan logeeradressen, met laagste prijsgarantie en onafhankelijke beoordelingen van reizigers die er echt verbleven. Bali biedt een ruime keuze aan goede en vaak uiterst voordelige adressen. Zo logeer je in Ubud sfeervol en luxueus in River Sakti Ubud: een ruime suite met eigen balkon en uitzicht op de tuin of het zwembad.

Aanrader in Amed aan het strand van Oost-Bali is Stairway to Heaven. Kies voor een kamer met zeezicht en daal langs de trap af naar het eigen strand. Of huur een fiets en maak een mooi tochtje langs de kust.

De mooiste wandelreizen

Met SNP Natuurreizen naar Bali

Ook SNP Reizen heeft Bali ontdekt als bestemming voor een actieve reis en biedt een aantrekkelijke 12-daagse fietsreis aan.

SNP Wandelvakanties

Je maakt heerlijke, soms pittige, fietstochten door landelijk Bali en houdt genoeg tijd over om te luieren, te zwemmen en te wandelen. Omdat je geregeld 2 nachten in hetzelfde (sfeervolle) hotel verblijft kun je makkelijk een rustdag inplannen. Vanaf € 945 per persoon, inclusief B&B, transfers, route en kaarten.

Tijdens de 12-daagse rondreis op Bali ligt de nadruk op de culturele en natuurlijke bestemmingen van het eiland, maar bezoek je die niet alleen per auto maar ook te voet en op de fiets. Je maakt onder meer een wandeling door de rijstvelden en hebt voldoende ‘vrije tijd’ om zelf op pad te gaan. Vanaf € 1415 per persoon, inclusief B&B, transfers, excursies met gids en entreegelden.

Lees ook: Bali, wandelen over rijstrandjes ›