De meest buitenlandse stad van Nederland is Maastricht. Het is ook een oude stad. De Romeinen vestigden er al een nederzetting: Mosae Trajectum, later vernederlandst tot Maastricht. Overdag is het een levendige winkelstad. De historische sfeer proef je vooral in het donker, als de winkels dicht zijn. Maak dan deze spannende stadswandeling.

De Stokstraat, Maastricht
Avond in de Maastrichtse Stokstraat

Routebeschrijving

Mosae Trajectum, ‘overtocht over de Maas’. Maastricht mag dan een groot en eveneens oud stadsdeel rond het station kennen, voor veel bezoekers begint Maastricht pas echt als je via de 13e-eeuwse Sint Servaesbrug de rivier oversteekt en het Stokstraatkwartier binnengaat. Daar begint dan ook deze stadswandeling.

Geniet op de brug van het zicht op de fraai verlichte stad en de boten op de Maas en houd aan de overkant links aan. Via het plein Op de Thermen loop je de Stokstraat in, een elegante winkelstraat met mooie oude klinkers en lantaarns.

- Advertentie -

Ga aan het eind rechtsaf en loop via de Plankstraat naar het Onze Lieve Vrouweplein, met de oudste kerk van Maastricht. In de kapel direct aan het plein branden vaak honderden kaarsjes en straalt de hitte je tegemoet. Sla voorbij de kerk linksaf en loop richting Maas.

De Helpoort

De oude stadsmuur in Maastricht
De oude stadsmuur van Maastricht

Ga voor een grasveld rechtsaf en beklim de trap van de O.L. Vrouwewal, een van de oude stadsmuren en nu een romantisch verlicht straatje. Aan het eind zie je rechts beneden de Helpoort, de oudste poort van Nederland.

Ga onder de poort door rechtsaf en wandel het parkje in van het Faliezusterklooster. Het pand met de rood-witte luiken is nu opgedeeld in appartementen, maar vroeger leefden er zusters die zich ontfermden over pestlijders. Om zichzelf te beschermen droegen ze een langwerpig masker met kruiden in de neus, dat hen het wat spookachtig aanzien gaf van een vogelbek.

Het Vrijthof

Ga voorbij het klooster rechtsaf de Begijnenstraat in en wandel aan het eind schuin links het Lang Grachtje in, langs de fraai met bloemen en kruiden bezaaide oude stadsmuur. Volg de muur tot de Lenculenstraat, sla rechtsaf en loop via de Kapoenstraat (links), de Lantaarnstraat (schuin rechts) en de Bredestraat (links) naar het imposante Vrijthof.

Ga hier rechtsaf en volg de Helmstraat tot je voorbij de Grotestraat aan je rechterhand een pleintje met een boekhandel in de voormalige Dominicaanse Kerk ziet. Sla voor de kerk rechtsaf en loop via een steegje (Leliestraat) tot je niet verder kunt. Ga hier linksaf en volg de straat Achter het Vleeshuis over het St. Armorsplein tot je weer bij de Stokstraat bent.

Tijd voor een terras of, als het koud en/of nat is, een drankje in de kroeg. Maastricht heeft er genoeg en ze zijn tot laat open!

Maastricht praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Sint Servaesbrug
Duur: 1-1,5 uur
Horeca: eetcafé De Preuverij oogt studentikoos en hanteert schappelijke prijzen.

De beste reisgidsen

Time to momo Maastricht + Luik

Prima reisgidsje om je weg te vinden in de meest zuidelijke stad van Nederland. De 3 stadswandelingen brengen je naar de mooiste plekjes, van trendy hotspots tot historische straatjes en pleinen. Met leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app.
Auteur: Sanne Tummers Uitgever: Mo’Media, 2020

Maastricht & Valkenburg Citygids (PDF)

Met deze reisgids ontdek je Valkenburg & Maastricht via 3 uitgewerkte wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze boeiende gemeente en stad leiden. 

De digitale reisgids Maastricht & Valkenburg bevat 42 bladzijden A4 in pdf-formaat. Meer dan 35 highlights. Met tips van locals & verborgen plekjes. Na aankoop meteen te downloaden.

Reisgids Donker! Buitenshuis actief zijn als het licht uit is

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Donker!’. Dit boek is een inspirerende bundeling met ideeën om er na zonsondergang op uit te trekken in Nederland en Vlaanderen. Van spook- en moordtochten tot nachtdieren. En van donkere tradities tot duistere musea.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2007

Reisgids ‘Voeren buiten de lijntjes. De Euregio tussen Maastricht, Luik en Aken’

Je vindt in deze gids reisinformatie over de Voerstreek en de omringende steden en streken van de Euregio: Maastricht, Luik, Aken, Limburgs Heuvelland en Land van Herve. Met veel tips voor bijzonder eten en slapen. Plus een hoofdstuk over streekspecialiteiten, compleet met recepten.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Davidsfonds Leuven, 2009

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Maastricht

In het centrum van Maastricht overnacht je comfortabel in: Quartier Bassin.
B&B Greenwoods is een prima logeeradres aan de rand van Maastricht. Zowel de stad als de natuur zijn binnen handbereik.
The Student Hotel (niet alleen voor studenten!) is een jong hotel in een bruisende wijk van Maastricht. In historische panden, op loopafstand van het centrum, aan de oever van de Maas logeer je in Hotel Bigarré.