Het oogt als een romantisch sprookje: de historische binnenstad van Tallinn. De ruw-stenen stadsmuren met uitkijktorens en houten gaanderijen, de smalle steegjes en poorten, de pastelkleurige koopmanshuizen uit de Hanzetijd en de in middeleeuwse dracht gestoken verkopers van gekruide noten en warme wijn. Maar als je goed kijkt, zie je ook sporen van een gewelddadig KGB-verleden. En in veel historische panden vind je nu leuke, hippe eettentjes.

Uitzicht op de historische binnenstad van Talinn
Vanaf de ‘Tuin van de Deense koning’ heb je mooi uitzicht op de historische binnenstad van Talinn

De historische binnenstad ligt als een oase van rust in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Een groot deel van de oude stadsmuren en uitkijktorens zijn intact en veel straten autovrij. Het is daarom niet moeilijk om je tijdens deze wandeling eeuwen terug in de tijd te wanen. De wandeling gaat van start bij de Viru-poort, voert je eerst door de benedenstad, dan naar de Domberg voor een fraai vergezicht en via het gezellige Raadhuisplein terug naar de Viru-poort.

Routebeschrijving

Ga, staand met je rug naar de Viru-poort en de nieuwe stad, even rechtdoor en sla dan rechtsaf, Müürivahe. In de nissen van de muur vind je kraampjes met (handgemaakte) sokken, handschoenen, mutsen en sjaals. Tegenwoordig weer heel hip!

- Advertentie -

Kijk links even naar de etalage van Farm. Het stilleven met schransend zwijn, wolf, vos en bever doet misschien anders vermoeden, maar hier is een restaurant gevestigd met op de kaart de ‘Nieuwe Estse Keuken’: eigentijdse gerechten op basis van oude culinaire tradities, bereid met producten uit de regio en van het seizoen. Sla bij het uithangbord ‘Katariina Käik‘ linksaf de gelijknamige steeg in. In dit romantische straatje vind je ateliers van glasblazers, keramisten en kleermakers. De steeg komt uit op Vene, die je rechtsaf ingaat.

Handelshuizen en Stadsmuseum

Vene is een van de vier grotere straten die globaal van de noordelijke kustpoort naar het Raadhuisplein en de Domberg in het zuiden lopen. Vene betekent ‘Russisch’ en aan deze straat woonden vroeger de Russische handelaren. In een andere straat, Pikk (wat ‘lang’ betekent), woonden de rijke, meest Duitse, kooplieden en waren de grotere gilden gevestigd. Een van de oudste huizen van Vene herbergt het Stadsmuseum. Dit besteedt aandacht aan het handelsverleden van Tallinn en het dagelijks leven door de eeuwen heen.

Ga op de driesprong Brookusplats even rechtsaf en volg dan linksaf Uus (‘Nieuw’). Iets verderop passeer je aan je linkerhand restaurant Leib, gevestigd in een binnentuin aan de buitenkant van de stadsmuur. Een echte aanrader!

Dikke Margareta

Ga aan het eind van de straat even rechtdoor door een plantsoentje, volg de muur naar links en ga de oude stad weer binnen via de kustpoort naast ‘Dikke Margareta’. In dit bastion met zijn 4 meter dikke muren zat ooit een gevangenis en vind je nu het Maritiem Museum, met oude kaarten en modelschepen.

Wandel Pikk een stukje in en sla bij het Three Sisters Hotel rechtsaf, Tolli, en dan linksaf,

Stadswandeling Tallinn
Verkoop handgemaakte truien, mutsen en handschoenen

Lai. Sta even stil bij het groene gebouw naast de Sint-Olafskerk. Hier was in de Sovjettijd het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. De ramen op straathoogte werden dichtgemetseld, zodat passanten het gegil van de vaak hardhandig ondervraagde arrestanten niet konden horen.

De kerktoren, met zijn 124 meter ooit het hoogste gebouw ter wereld, fungeerde als KGB-observatiepost. Kies de eerste straat rechts, Suurtüki, en loop even door naar de buitenkant van de muur. Daar kijk je mooi uit op vier uitkijktorens op een rijtje.

Ga terug en volg direct rechtsaf het idyllische straatje Laboratooriumi. Negeer zijstraten en wandel rechtdoor tot je uitkomt op Nunne. Ga hier naar links, met de bocht mee naar rechts en houd op de splitsing rechts aan: Pikk Jalg. Deze langzaam stijgende straat (het ‘Lange Been’) brengt je op de Domberg.

Toompea (Domberg)

Stadswandeling Tallinn
Aleksander Nevski kathedraal

Trek ruim de tijd uit voor een zwerftocht op deze heuvel aan de rand van de binnenstad. Je vindt er onder meer het zuurstokroze Toompeakasteel, de zetel van het Estse parlement. Er tegenover liet de laatste Russische tsaar eind 19de eeuw de Aleksander Nevski-kathedraal bouwen. De Esten zien dit Russisch-orthodoxe godshuis nog altijd als een provocatie: de Russische krijgsheer Aleksander Nevski veroverde in de 13de eeuw grote delen van Estland.

Geliefder is de centraal op de berg gebouwde Domkerk waarvan je de toren kunt beklimmen. Vanaf het kerkplein wijzen bordjes naar twee platforms. Kohtuotsa vaateplatform biedt een weids uitzicht op de oude stad en de veerhaven en vanaf Patkuli trepp ja vaateplatvorm kijk je uit op het moderne Tallinn. Wandel ten slotte via een kort straatje naast de kathedraal naar Taani Kuninga Aed, de ‘Tuin van de Deense koning’. Dit is een uitkijkpunt, maar dankzij de beslotenheid van de tuin ook een populaire bestemming voor verliefde koppels. In de hoek zie je een robuuste toren met de naam Kiek in de Kök, wat ‘Kijkje in de Keuken’ betekent. Als je de toren beklimt, kun je binnenkijken in de huizen van omwonenden.

Verlaat de Domberg via Lühike Jalg (het ‘Korte Been’), een trap die je bereikt via een poortje in de Tuin van de Deense Koning. Sla beneden linksaf, Rataskaevu, en wandel iets verderop rechtsaf door een smalle straat naar Raekoja Plats, het Raadhuisplein.

Raadhuisplein

Stadswandeling Tallinn
Het Raadhuisplein

Op dit plein worden al sinds de 12de eeuw markten gehouden en komen de inwoners van Tallinn samen voor festiviteiten. Bezienswaardig is het Raadhuis uit 1404, een van de best bewaarde gotische stadhuizen van noordelijk Europa. Het heeft een lange, op een minaret lijkende toren, die je in de zomer kunt beklimmen.Ook de apotheek in de noordwestelijke hoek is bijzonder. Deze bestond al in 1422 en doet nog altijd als zodanig dienst. Je kunt even binnen een kijkje nemen.

Verlaat het plein via de straat Vanaturu Kael in de zuidoostelijke hoek, naast het Raadhuis. Al snel kom je langs het kraampje van restaurant Olde Hansa. In een grote kookpot worden amandelen gesuikerd en gekruid en je mag proeven (en kopen). De ‘notenkruider’ van dienst, gekleed in middeleeuwse outfit, zal je ongetwijfeld voorzien van een muntje waarmee je in het restaurant gratis schnapps van het huis krijgt. Een kruidige wijn, best lekker!

Houd na het restaurant links aan en sla direct schuin rechts de winkelstraat Viru in, die je bij de Viru-poort brengt, eindpunt van deze wandelroute.

Talinn praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Viru-poort, zuidoostkant van de historische binnenstad
Lengte: circa 4 kilometer
Duur: 2 uur (inclusief stops)
Horeca: overal langs de route kom je langs bars, cafés en restaurants. Lunchtip: Olde Hansa (voor de Hanzesfeer en de lekkere (gratis) schnapps (wel even een muntje vragen bij de notenkraam of de souvenirwinkel) en Leib (voor de sfeer van het hippe Tallinn en de ‘Nieuwe Estse Keuken’).

Naar Tallinn

Air Baltic en Finnair zijn de beste opties voor de lijn Amsterdam-Tallinn, maar reken wel op een (soms lange) overstap in Riga of Helsinki. Air Baltic vliegt 1 x per dag rechtstreeks naar Tallinn. Vanuit Brussel lijkt Adria Airways de beste optie (rechtstreeks of met 1 tussenstop). Een taxi vanaf het vliegveld kost circa € 8. De bus (Lijn 2) kost € 1,60.

De beste reisgidsen

Reisgids Estland, Letland en Litouwen

Recent herziene reisgids over de drie Baltische Staten, met ruim aandacht voor Tallinn (24 pagina’s) en Estland (92 pagina’s). Een prima metgezel tijdens je verblijf in Tallinn. Auteur Hugo van Willigen woont in Estland en werkt er als reisleider en beheerder van een jeugdherberg. De inhoud is praktisch van opzet, prettig leesbaar en bevat goede foto’s. Ook verkrijgbaar als e-book (€ 7,99).
Uitgever: Dominicus, 2018.

Odyssee reisgidsen Tallinn

Dit gidsje van Odyssee omvat 66 pagina’s en gaat alleen over de Estse hoofdstad. Het is al een paar jaar oud en niet meer helemaal up-to-date. Wat je mag verwachten: uitgebreide informatie over de historische bezienswaardigheden en veel achtergrondinformatie over de stad. De teksten over het trendy karakter van de stad en adressen van hippe horeca moet je vooraf nog even checken.
Uitgever: Odyssee

De leukste hotels

Logeren in Tallinn

Stadswandeling Tallinn
The Three Sisters Hotel

In Tallinn heb je een ruime keuze aan moderne en historische hotels, B&B’s en appartementen. De prijzen liggen relatief laag, waardoor je jezelf kunt laten verwennen in een luxehotel met spa, voor de prijs die je in andere Europese hoofdsteden betaalt voor een middenklassehotel.

Deze hotels probeerden wij persoonlijk uit: Nordic Hotel Forum (modern en stijlvol 4-sterrenhotel aan de rand van het historisch centrum.
Met zwembad, sauna, fitness op het dak en spa naast de deur. Vanaf € 85 B&B voor 2 personen).

Three Sisters Hotel (boutiquehotel in drie middeleeuwse koopmanshuizen, waar elke kamer origineel en romantisch is ingericht. Vanaf € 135 B&B voor 2 personen).

Georganiseerd naar Estland

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse groepsreis naar Estland, waarin de natuur centraal staat. Je gaat onder meer vogels kijken op Osmussaare Island en in Matsalu National Park. Een stuk ruiger zijn de dieren in Soomaa National Park, waar je lynxen en elanden tegenkomt. Er leven ook wolven en beren, maar die laten zich niet eenvoudig observeren. Logeren doe je onder meer in een oude wodkastokerij. Op de laatste dag is er eventueel ruimte voor een bezoek aan Tallinn. Prijs en data op aanvraag.

Zelf op pad ga je tijdens de 12-daagse autorondreis door Estland en Letland. Veel natuur, maar ook ruimte voor Tallinn, Riga en de gezellige studentenstad Tartu. Met bijzondere en sfeervolle logeeradressen!