Wijnwandelen in Duitsland tussen glooiende wijnvelden. De meegebrachte lunch wegspoelen met een glas lokale wijn. En na afloop van de dagtocht wijn proeven bij een plaatselijke wijnboer.

Een wijnwandelvakantie is de perfecte combinatie van inspanning en culinair genot. In Duitsland bijvoorbeeld, wijn- en wandelland bij uitstek. De 13 wijngebieden (11 in het zuidwesten, 2 in het oosten) vormen een populaire reis- en wandelbestemming.

Duitse wijnen zijn doorgaans licht en fruitig.Ze worden gemaakt van druivenrassen met Duits klinkende namen als Spätburgunder, Riesling en Dornfelder. De 13 wijnbouwgebieden (waar op professionele wijze wijn wordt gemaakt) zijn vooral te vinden in het zuidwesten van het land. Ter hoogte van de grenzen met België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland.

- Advertentie -

De twee meer noordelijke gebieden bevinden zich in voormalig Oost-Duitsland, bij Leipzig en Dresden.

De meeste wijngebieden koesteren hun cultuur, met wijnfeesten en wijnroutes. Wijnhuizen openen hun deuren voor toeristen, organiseren proeverijen en soms kun je er zelfs eten en logeren.

Duitse wijngebieden en wijnroutes

Ahr

Noordelijke Eifel, langs rivier Ahr. Vooral rode Spätburgunder oftewel Pinot Noir.
Wijnroutes:
Rode wijn-wandelroute, 35 km tussen Altenahr en Bad Bodendorf en de
Ahr-fietsroute, 80 km bewegwijzerd tussen Blankenheim en Sinzig/Remagen-Kripp.

Baden

Meest zuidelijke wijngebied, tussen Zwarte Woud, Bodensee en Vogezen. Breed assortiment van wit, rood en rosé. Meer info

Franken

Rode druiven tijdens wijnwandelen in DuitslandLangs de Main ten oosten van Frankfurt.
Veel witte wijn: forse Silvaner en fruitige Müller-Thurgau-Rivaner. In speciale fles: Bocksbeutel.
Meer info

Hessische Bergstraße

Kleinste wijngebied van Duitsland, tussen Frankfurt en Mannheim.
De wijnhistorie gaat er terug tot de Romeinen. Witte wijn van Riesling en Müller-Thurgau-Rivaner.

Mittelrhein

Steile hellingen langs de Rijn tussen Koblenz en Bingen.
Unesco Werelderfgoed met in het gebied de beroemde Loreley. Vooral witte Riesling, uitgebreide wijncultuur.

Mosel

Oudste en bekendste wijnstreek van Duitsland, langs de Moezel tussen Koblenz en Perl. De witte Riesling behoort tot de beste wijnen ter wereld.
Wijnroute (auto): Moezelwijnroute, 242 km van Perl tot Koblenz, bewegwijzerd door 3 druiven op een ‘M’.

Nahe

Kleine en zonnige wijnregio langs zijrivier van de Rijn bij Bad Kreuznach. Met een scala aan witte wijnen waarvan de Riesling in de designerfles de bekendste is. Wijnroute (auto): Naheweinstrasse, 130 km. Ook kun je in deze regio korte wandel- en fietsroutes volgen langs wijngaarden (2-13 km).

Pfalz

Groot, oud en bekend wijngebied tussen Frankrijk en de Rijn.
Breed aanbod van witte en rode wijnen, tal van wijnfeesten en wijndorpjes. Met de oudste wandel- en fietswijnroute ter wereld.
Wijnroutes (wandel): Pfalzer Weinsteig, 172 km, van Bockenheim naar Schweigen Rechtenbach
Wijnroute (wandelen & fietsen): Deutsche Weinstrasse, (100 km) van de Deutsche Weintor in Schweigen-Rechtenbach naar Bockenheim, bewegwijzerd door groene druiventros (voor fietsers met ‘fiets’ boven de druiventros).
Beide routes worden in twee richtingen bewegwijzerd. Het verschil in lengte zit ‘m er in dat de Pfalzer Weinsteig meer meandert door het Pfalzer Wald, meer hoogteverschil kent en dus iets pittiger is.

Rheingau

Kleine wijnregio ten noordwesten van Frankfurt.
Langs de Rijn en het bosrijke Taunus-gebergte. Witte Riesling en rode Spätburgunder.

Rheinhessen

Grootste wijngebied van Duitsland, langs de Rijn in driehoek Worms, Mainz en Bingen.
Diverse rode en witte wijnen, plus de bekende zoete witte Liebfraumilch.

Saale-Unstrut

Het noordelijkst gelegen wijngebied, ten zuidwesten van Leipzig, langs de rivieren Saale en Unstrut. Mediterrane sfeer, verscheidenheid aan rode en witte wijnen.
Wijnroutes: Saale-Unstrut, 60 km.

Sachsen

Klein, noordelijk wijngebied langs de Elbe, ten noorden van Dresden. Diverse rode en witte wijnen, met als uniek product de Goldriesling.
Wijnroute (wandel): Saksische Wijnroute, 55 km.

Württemberg

Zuidelijke wijnregio langs de Neckar ten zuidwesten van Stuttgart. Vooral rode wijn.

Ahrtal wandelvakantie

In het Duitse Ahrtal voert een 5-daagse wandelvakantie je door een romantisch wijngebied en kun je op eigen gelegenheid op een wijngoed langs gaan. Wandelniveau 3 (goede conditie). Vanaf € 360 per persoon, inclusief B&B en bagagevervoer.

Wijnwandelen in Duitsland praktisch

Wijnwandelvakantie met SNP Natuurreizen
SNP Wandelvakanties

Geef je de organisatie van je wandelvakantie liever uit handen? Dan ben je bij SNP Natuurreizen aan het goede adres. SNP Natuurreizen biedt vijf wijnwandelreizen aan, de meeste individueel.

Je wandelt tussen de wijngaarden in Frankrijk (Elzas, Champagne, Provence, Bourgogne) en Italië (Piemonte) en gaat tijdens de vakantie ook georganiseerd wijnproeven en/of wijndineren.

Daarnaast krijg je tips mee voor te bezoeken wijnhuizen.

Zelf je wijnwandelvakantie organiseren?

Zelf je wandelvakantie in Duitsland organiseren is niet moeilijk. Ga via bovenstaande links naar een wijnwandelroute, bepaal je dagetappes en kies zelf de logeeradressen onderweg uit, bijvoorbeeld via Booking.com. Onderweg verdwalen zul je niet snel. De Duitsers bewegwijzeren hun wandelroutes grondig en houden de markering goed bij. Nadeel is dat je zelf je bagage moet dragen, kaarten kopen en tijd kwijt bent met het organiseren van de reis en het logies.

Je kunt ook eenvoudige arrangementen boeken via toeristeninformatiebureaus. Een goed voorbeeld is dat van Rijnland-Palts, dat onder meer de wijngebieden Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz en Rheinhessen omvat. Deze organisatie heeft een aparte website voor wandelvakanties.

De beste reisgidsen

National Geographic Reisgids Duitsland

National Geographic Reisgids Duitsland is geschikt als achtergrond tijdens een wijnvakantie. Je vindt er geen wijnwandel- en wijnfietsroutes, maar wel informatie over Duitse wijnregio’s, Duitse wijnen en, uiteraard, over de cultuur en de natuur in deze regio’s. De gids bevat veel mooie foto’s, enkele (auto)routes en is bij uitstek geschikt voor wie geregeld naar Duitsland trekt.
Kosmos Uitgevers, 2018

De Groene Reisgids – Duitsland Zuid

Deel uit de serie Michelin-reisgidsen, waarin (delen van de) zuidwestelijke en zuidelijke deelstaten worden besproken. Daaronder uiteraard veel van de hierboven beschreven wijnregio’s. De Duitse cuisine en wijn nemen een ruime plek in het boek in en je vindt er onder meer 15 pagina’s over de Badische Weinstrasse. De inhoud is degelijk en praktisch.
Lannoo, 2018

Zie ook: Wijnwandelen ›