Glooiende wijnvelden en druiventrossen die barsten van het sap. Wijnboeren die een glas schenken aan een picknicktafel in de zon. Is dit Frankrijk, Duitsland misschien? Nee, voor goede wijn kun je tegenwoordig ook in Nederland terecht. We volgen enkele wijnroutes in de Achterhoek en Groesbeek.

Fietsen langs Wijngaard Huis Bergh in Montferland
Fietsen langs Wijngaard Huis Bergh in Montferland

Zowel in de Achterhoek als bij Groesbeek kun je heerlijke fiets- en wandeltochten maken waarbij je onderweg stopt bij enkele wijngoederen.

Op deze pagina zetten we een aantal mogelijkheden op een rijtje en geven we informatie over de wijngoederen langs de routes.

- Advertentie -

Meer lezen? Zie onze reportage ‘Nederland wijnland’ in Het Laatste Nieuws.

Achterhoek

De Achterhoek mag zich, met tientallen wijngoederen, inmiddels een echt wijngebied noemen. Op www.achterhoek.nl vind je zes knooppuntroutes, die je kunt afleggen per fiets of auto. Wij volgden er twee:

Wijnroute Montferland (fietsroute)

Ons start en eindpunt: ‘s-Heerenberg (tussen 81 en 80) bij Nijland Tweewielers, Klinkerstraat 38
Lengte: 36,4 km
Knooppunten: 81 80 85 76 79 77 78 83 62 68 84 82 81
Tijd: trek een hele dag uit voor de route, inclusief rustpauzes en wijngaardbezoek

Impressie

Montferland is licht glooiend, maar prima te befietsen op een fiets met versnellingen. Na de start kom je al snel langs Kasteel Huis Bergh, een van de mooiste kastelen van Nederland. Er is een wijngaard op het landgoed en in kasteelcafé Heeren Dubbel kun je een wijnproeverij houden.

Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg
Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg

Let op: wil je daarbij de wijn proeven die Wijngoed Montferland maakt voor Huis Bergh, dan moet je daar expliciet om vragen. Op dinsdagen in het zomerseizoen kun je met wijnboer Leon Masselink mee voor een rondleiding door de wijngaard, met proeverij (kijk op de website voor data en tijden).

De wijngaard Bergherbos van Huis Bergh passeer je kort nadat je bij het kasteel bent weggereden. Hij ligt wat hoger dan het fietspad en biedt een mooi uitzicht op het Rijndal. Daarna voert de route enige tijd door het Achterhoeks coulisselandschap van bos, weiland en akkers. Vlakbij Gendringen kom je langs de tweede wijngaard van Leon Masselink: ‘t Oerlegoed. Op vrijdag- en zaterdagmiddag kun je in het proeflokaal terecht voor het proeven en kopen van de biologische wijnen van Wijngoed Montferland. In het dorpje Azewijn vind je Wijngoed Avitera. Hier kun je individueel het wijnwandelpad volgen door de wijngaard, wijn drinken en kopen (vrijdagmiddag en zaterdag). Er is ook een camping op de boerderij.

Wijnroute Bronckhorst & Zutphen

Ons start en eindpunt: Wijngoed Kranenburg, Kostedeweg 2, 7251 MZ Vorden
Lengte: 57 km
Route: downloaden via de interactieve kaart van www.achterhoek.nl
Tijd: trek een dag uit voor de route, inclusief rustpauzes en wijngaardbezoek

Impressie

Het parcours van deze route is vrij vlak, dus ook prima te doen voor een fietser met een uitstekende conditie. Bij Wijngoed Kranenburg kun je het hele jaar op zaterdagmiddag terecht voor een rondleiding met proeverij (van half mei tot half september ook op donderdagmiddag).

Proeverij bij wijngaard Kranenburg

Eveneens in Vorden vind je De Nieuwe Baankreis. Op deze biologische leghennenboerderij doet men de wijnbouw ‘erbij’. De kippen hebben graag schaduw en daarom zette de boer zo’n 1500 wijnstokken neer. De wijngaard kun je vanaf de weg bekijken en in het boerderijwinkeltje kun je wijn kopen (in elk geval op zaterdagmiddag, maar ook na een telefoontje via 0575-433904 of 06-14635730).

Op het volgende adres, Wijnhoeve Elanova, kun je op zaterdag om 15.00 uur terecht voor een rondleiding met proeverij (april-oktober). Ben je met minimaal acht personen, dan kun je ook een aparte afspraak maken.

Bij Zutphen kun je stoppen bij De Fiere Wijnakker. Met een groep vanaf 4 personen kun je er terecht voor een rondleiding met proeverij. Kom je er op de fiets langs, kijk dan even of er iemand is (of bel even).

Groesbeek

Groesbeek afficheert zich als hét wijndorp van Nederland, met in het heuvelland tussen het dorp en de Duitse grens maar liefst zes wijngoederen. Het grootste, De Colonjes, is de enige die zich volledig richt op wijn maken.

De andere doen de wijnteelt erbij en hebben bijvoorbeeld ook een akkerbouwbedrijf, camping, landwinkel en/of boerenterras. De bedrijvigheid, plus de beperkte omvang van deze wijnstreek, maakt Groesbeek heel toegankelijk. Je kunt er zonder veel planning gaan wandelen en fietsen.

In enkele winkels kun je Groesbeekse wijn kopen, ze wordt geschonken in een aantal restaurants en je kunt bij diverse wijnhoeves stoppen om rond te kijken, te proeven en te kopen. Bovendien is dit een prachtig gebied: vanuit Groesbeek glooit het land naar het Duitse Reichswald en zie je in de verte de historische stad Kleef.

Fietsen

Wijnroute Groesbeek (30 km) is niet al te lang (telt wel wat pittige klimmetjes en afdalingen!) en voert je langs alle zes Groesbeekse wijngoederen. Bij de routebeschrijving vind je ook een korte omschrijving van de wijngaarden plus adresgegevens. De markering is via knooppunten: 88-28-29-59-58-8-7-4-15-57-60-68-83-81-85-78-79-80-25-89-87.

Wandelen

Op de website van Plus Magazine vind je een wandelroute van 10 km, die van start gaat bij De Colonjes en voert langs twee andere wijngaarden van dit wijngoed: Het Hof en Knapheide.

Zelf liepen wij de 6 km lange wandelroute uit het boekje Kurken en Kuieren: ‘Rond het kloppend hart van wijndorp Groesbeek’. Deze start in het dorp, brengt je (tweemaal) langs De Colonjes en tevens langs de wijngaard van Wijngaard Klein Amerika, waar je een wijnleerpad kunt volgen.

Leon Masselink van wijngaard 't Oerlegoed
Leon Masselink van wijngaard ‘t Oerlegoed

Achterhoek en Groesbeek praktisch

De beste reisgidsen

Wandelgids Langs Limburgse wijngaarden

Maar liefst 48 wijngaarden telt Limburg. Een deel ervan (en niet de minste) kun je bezoeken als je het Krijtlandpad volgt. Een nog beter idee: ga wijnwandelen met de routes uit dit boekje. Na een tocht van 7-12 km schuif je dan aan voor een bezoek aan de wijngaard, al dan niet met wijnproeverij. Maar ook zonder zo’n stop heeft het iets bijzonders om in Nederland te wandelen tussen de wijnranken. De 15 beschreven routes voeren onder meer door het Jekerdal en door de omgeving van Slenaken, Noorbeek, Epen en Vijlen. Auteur: Kees Bos | Uitgever: TIC, 2014

Wijn van eigen bodem

Dit boek gaat in op de trend: eet meer van eigen bodem. Daar past ook Nederlandse wijn bij. De auteurs schetsen de historie van Nederlandse wijn, de druivenrassen die je er kunt telen, een impressie van Nederlandse wijngaarden en restaurants die lokale wijn op het menu hebben staan. Plus een aantal streekrecepten waarbij het goed Nederlandse wijn drinken is.

Auteurs: Mariëlla Beukers en Irene de Vette | Uitgever: SimplifyLife, (november) 2015

Wijn van Nederlandse bodem

Wijnmaker Stan Beurskens gaat met TNO-onderzoekers Geert-Jan Vis en Denise Maljers op zoek naar de verhalen en ervaringen van Nederlandse wijnmakers, de bodems en het antwoord op de vraag waarom wijnbouw in Nederland steeds succesvoller is. Inclusief de resultaten van een onafhankelijk proefpanel!

Auteurs: Stan Beurskens, Geert-Jan Vis en Denise Maljers | Uitgever: Terra

B&B’s en hotels in de Achterhoek en Groesbeek

De Korenhorst is een landelijke B&B in Montferland. Met sfeervolle kamers en een ruime tuin. € 70 B&B voor 2 personen, korting bij langer verblijf.
In Huis Bergh logeer je vorstelijk in een kasteeltoren en heb je ‘s nachts het terrein voor jezelf. Magisch! Vanaf € 215 B&B voor 2 personen.
De Bosuil is een appartement in Groesbeeks wijngebied. Veel privacy en fraai uitzicht. € 109 logies voor 2 personen, korting bij langer verblijf.

Zie ook: Wijnwandelen ›