In stilte wandelen door bos, heide en zand. Ontmoetingen met wild als damhert, ree, zwijn en vos. Kan dat nog in Nederland, zonder hulp van de boswachter? Geen probleem: de wandelroutes van De Mooiste Routes zijn avontuurlijk en voeren zelden over platgetreden paden. Zelfs op een zonnige zondag heb je bijna het rijk alleen.

Wandelen op de Veluwe
Alleen op de wereld op de Veluwe

Een mooie zondag in de lente. Wandelaars die de natuur graag voor zichzelf hebben, hebben dan hun bedenkingen. Niet alleen lijkt half Nederland op zondag een ommetje door het bos te maken, ook serieuze wandelaars trekken de natuur in en lopen op populaire routes geregeld in colonne. Op de route Veluwe Woestijnen merken wij daar weinig van. De vele toeristen in startpunt Otterlo gingen blijkbaar linea recta naar Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Aan het schatzoeken?, informeert een passerende wandelaar

Op onze route door het Otterlose Bos, Planken Wambuis, Mosselse Veld en Otterlose Buurtbos is het heerlijk rustig en wordt het stiller naarmate we verder van het dorp raken.

- Advertentie -

Routes van De Mooiste Routes vallen vaak op door hun creatieve titels. Alleen al op de Veluwe nodigen ‘Aan de heiden overgeleverd’, ‘Heerlijk onzalig’ en ‘Kippenlijntje’ uit tot een nadere kennismaking. Wij kiezen vandaag voor Veluwe Woestijnen. Deze route werd ooit tot de mooiste On Track-route (voorloper van De Mooiste Routes) verkozen en dat schept verwachtingen.

Borrel in het bos

We verlaten Otterlo bij hotel Carnegie Cottage en wandelen over een zandpad tussen de bomen naar de eerste zandvlakte van deze route. Links zien we het hek dat De Hoge Veluwe afsluit, wij steken recht over naar een heuvelrug.

Jeneverbessen
Jeneverbessen

De zandvlakte doet nog niet aan als de Sahara, met romantisch ogende zandduinen, maar meer als een ‘doorsnee’ woestijn, met hier en daar een boom en wat lage begroeiing tussen hard zand.

Aan de overkant klauteren we de heuvel op via een klimduin, waarin onze schoenen diep wegzakken. Boven brengen we onze ademhaling op peil door het advies van de routemaker op te volgen. We draaien ons om, genieten van het uitzicht en hijgen in stilte uit. Iets verderop komen we uit bij een eeuwenoud jeneverbesbos. De bessen in de manshoge struiken geven hun smaak af aan wat vroeger volksdrank nummer 1 was, maar nu vooral een drankje voor fijnproevers is: jenever.

Het bos is tevens rustgebied voor het wild, maar bijna bij de rand mogen we er toch even doorheen lopen. We verwachten een bedwelmende geur, maar de bessen zijn nog te groen. Ze worden pas geoogst als ze donkerblauw en rijp zijn.

Voetsporen in het zand

Vlak na de jeneverbessen moeten we, aldus de routebeschrijving, op een splitsing ‘twaalf fikse passen naar rechts’ maken om bij het bospad uit te komen dat we gaan inslaan. We zien het bewuste pad echter al van verre liggen en raken door de instructie juist in verwarring. “Aan het schatzoeken?”, informeert een passerende wandelaar, die ons twaalf passen hoort tellen. Het is op de route de enige onduidelijke aanwijzing. Best knap voor een ongemarkeerde tocht door zo’n uitgestrekt natuurgebied.

Bordje Rustgebied voor grof wild
Rustgebied voor het grof wild

Iets verderop doorkruisen we twee ongerepte witte zandvlaktes, waarop onze voetafdrukken de eerste van deze dag zijn. Altijd een heerlijk gevoel. Dan komen we op het punt waar we moeten kiezen of we de 18 kilometer lange route inkorten tot 13. We twijfelen en besluiten na het bestuderen van het gedetailleerde routekaartje tot een tussenoplossing van zo’n 14 kilometer. Het lukt om na onze eigen inkorting zonder problemen weer op het rechte pad te komen.

In het bos dat we nu betreden adviseert de routebeschrijver ons te speuren naar wildsporen. En inderdaad: we lezen de aanwezigheid van wild zwijn af aan slordig omgewoelde bodem en zien diverse wildwissels, smalle paadjes tussen de struiken. En als om de aanwezigheid van het wild te benadrukken, springt vlak bij ons een ree geschrokken op en kijkt vanaf een afstand wantrouwend toe hoe wij onze weg vervolgen. Via de zandvlakte bij Carnegie Cottage komen we terug in Otterlo, waar terrassen en koele drankjes wachten. Dat is dan weer een voordeel van zo’n populair toeristenoord.

Veluwe Woestijne praktisch

Route-informatie

De route Veluwe Woestijne is afkomstig van De Mooiste Routes.

De Mooiste Routes is een website met routes voor wandelaars, fietsers, kanoërs en mindervaliden. De site is een initiatief van een aantal vrijwilligers die voorheen routes maakten voor On Track. Op de site zul je ‘gouwe ouwe’ tegenkomen, maar uiteraard ook nieuwe routes. Een jaarabonnement op Mooiste Routes kost € 13,50. Daarmee heb je toegang tot alle routes (nu ruim 1000).

De beste reisgidsen

Crossbill Guides Veluwe

Deze gids werpt zich op als dé natuurgids over de Veluwe. En maakte dat waar met de nominatie voor de Jan Wolkers prijs in 2017. De gids bevat onder meer 22 wandel- en fietsroutes, tips om wild, vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën te vinden, hoe beleef je de natuur met kinderen, waar vind je de beste plekken voor bloeiende heide, herfstkleuren, wild kijken etc. Daarnaast uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna en waar je welk jaargetijde het beste kunt zijn. Ook krijg je via de Veluwe-app onderweg actuele tips. KNNV, 2017

Wandelen over de onbekende Veluwe

Wandeldeskundige en fervent wandelaar Rob Wolfs beschrijft in deze gids negentien rondwandelroutes en een gestrekte wandelroute, evenredig verspreid over de Veluwe. De wandelroutes variëren in lengte van 11 tot 19 kilometer. Wat ze onderscheidt van de meeste andere beschreven wandelroutes over de Veluwe, is dat ze grotendeels leiden over niet-bewegwijzerde paden, waarvan minstens 75 procent zandpaden. Uitgever: Gegarandeerd onregelmatig, 2013

Veluwe Zwerfpad

Dit 357 km lange zwerfpad doorkruist het grootst aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Je start in Arnhem en wandelt via de Veluwezoom, Lunteren, Barneveld en Harderwijk naar Apeldoorn en Loenermark. Vandaar keer je terug naar Arnhem. Met de rood-gele routemarkering van Wandelnet verdwaal je niet snel en wijzigingen vind je op de website.

Auteur: Jolanda Denekamp Uitgever: Nivon, 2015

Gelderland Rondreis

n deze reisgids ontdek je Gelderland dankzij een uitgewerkte autoroute, wandelingen en heel wat fietsroutes die je langs bekende maar ook minder bekende plekjes van dit mooie stukje Nederland brengen. €10,00

  • De digitale reisgids Gelderland bevat 48 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • 1 uitgewerkte autoroute
  • 3 stadswandelingen: verken Nijmegen, Arnhem en Zutphen
  • 4 voorstellen voor bijzondere fietsroutes
  • Ontdek de nationale parken Veluwezoom en De Hoge Veluwe en de Tuinen van Appeltern
  • Met tal van bezienswaardigheden en leuke adresjes om te eten en drinken
  • Heel wat tips van locals, achtergrondinfo en verborgen pareltjes
  • Gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone
  • Is na aankoop meteen te downloaden

Reisgids Wat & Hoe Veluwe & Veluwerand

Meer weten over de Veluwe? Nog meer wandelen en fietsen in deze populaire regio? Bekijk dan de reisgids ‘Wat & Hoe Veluwe & Veluwerand’. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie en praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Plus 5 compleet uitgewerkte wandel- en fietstochten.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2004

De leukste Hotels en B&B’s

Logeren op de Veluwe

Hotel Kruller hartje Otterlo is een heel aangenaam familiehotel. De kamers zijn standaard ingericht en comfortabel. De absolute troef van het hotel is het gemoedelijke en stijlvolle Grand Café. Hier kun je terecht voor verrassende streekgerechten en goede wijnen. ‘s Ochtends wacht hier een uitgebreid ontbijt met vers per kopje gezette koffie.

Voor een echt verwenverblijf kun je terecht in Boutiquehotel De Sterrenberg, vlakbij de ingang van de Hoge Veluwe. De kamers zijn recent gerenoveerd en het hotel heeft een zwembad met wellness.

Lees ook: De Hoge Veluwe, een cultureel park – fietstocht ›