Deze wandeling van Kreta-specialist Discover on Foot brengt je naar het Paleontologisch museum van Rethymnon, langs de nieuwe haven en vissershaven van de stad. Je loopt langs voormalige moskeeën, kerken, versierde Italiaanse deurgevels en via romantische steegjes terug naar het centrum.

De haven van Rethymnon ©Discover on foot
De nieuwe haven van Rethymnon

Routebeschrijving

Loop vanaf de Guorapoort en het Martyronplein (zie kaartje hieronder) in oostelijke richting langs het taxibureau en vervolgens richting de Tessaron Martyronkerk (1).

1 De Tessaron Martyronkerk

De Tessaron Martyronkerk (vier martelaren) is een van de grootste kerken van Rethymnon, waar geregeld bruiloften en doopfeesten worden gehouden. Ze staat op de plek waar de Turken in 1824 vier christenen uit het dorp Melambes executeerden, die opkwamen voor hun geloof. Het middelste deel van de kerk is gewijd aan deze vier lokale heiligen.

De straat loopt over in de Gerakaristraat en 60m na de kerk sla je rechtsaf de Kapsalistraat in (vergeet niet nog even links te kijken naar de klokkentoren van de Metropolitankerk (2). Na een paar meter kom je aan bij de hoofdstraat Kountoriouti waar je linksaf slaat. Loop langs het gebouw van de OTE, sla na 90m rechtsaf en steek de straat over.

- Advertentie -

Loop nu de Prevelakistraat in, met links een schoolgebouw, en negeer een afslag naar rechts. Als je bij een T-kruising komt, sla je linksaf de Moatsoustraat in. Loop langs het Liberty Hotel, sla na 70m rechtsaf, steek de straat over en loop de Dimokratiasstraat in. Na 100m kom je aan bij de prachtige Mastaba moskee, nu in gebruik als Paleontologisch museum van Rethymnon (3). Een bezoek is de moeite waard!

3 De Mastaba moskee

De Mastabamoskee, Rethymnon © Discover on foot
De Mastaba moskee

De Mastaba moskee (of Veli Pasha moskee), werd midden 17de eeuw gebouwd op de plek van een Venetiaanse kerk ( gewijd aan de heilige Onophrio). Het gebouw heeft 9 karakteristieke koepels en 13 cellen aan de westkant van wat vroeger een Turks klooster (Teke) was. De deurgevel in Toscaanse stijl is uniek in Rethymnon en versierd met motieven van wijnranken en bloemen. De minaret werd later gebouwd, in 1789, en is de oudste minaret van de stad. De moskee is zwaar beschadigd tijdens bombardementen in 1941 en de gehele zuidkant van de koepels stortte in. De restauratie duurde vele jaren. Tegenwoordig is het Paleontologisch museum er gevestigd en kun je hier onder meer dwergolifanten, dwergnijlpaarden en herten (de eerste inwoners van Kreta) bekijken. Open: dinsdag – zaterdag 9:00 – 15:00 uur. Entree € 3.

Om de route te vervolgen, sla linksaf (als je met je gezicht naar de ingang van het museum staat) de Antroulinakistraat in. Na 80m sla je bij de kruising linksaf de Kazantzakistraat in. Aan de overkant van de straat staat het beeld van de beroemde lyraspeler Kostas Mountakis (4).

4 Kostas Mountakis

Kostas Mountakis (1926 – 1991) speelde een belangrijke rol in de muzikale traditie van Kreta. Na de Tweede Wereldoorlog werden het geluid van de lyra en de traditionele liederen verbeterd. Mountakis maakte de traditionele muziek van Kreta populairder en vooral in hoe men tegenwoordig de lyra leert spelen.

Na 50m, bij een splitsing, houd rechts aan en loop verder de Kazantzakistraat in. Na 70m ga je bij een kruising rechtdoor en kom je weer uit bij de drukke Kountorioutistraat (aan je linkerhand staat een standbeeld van Venizelos). Steek de weg over en loop de trappen naar beneden (Kallergistraat) met rechts de Nationale Bank. Sla vervolgens rechtsaf de Gerakaristraat in en neem na 100m de tweede afslag links de Hugostraat in. Na een aantal meter zie je links de Kara Musa Pasha moskee (5).

5 De Kara Musa Pasha moskee

Tijdens de Venetiaanse periode was deze moskee nog een klooster, gewijd aan de heilige Barbara. De Turken bouwden het klooster om tot moskee en vernoemden die naar de Ottomaanse admiraal die in 1645 de vloot aanvoerde bij de inname van Rethymnon. De fundamenten van de minaret zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. In de tuin rond de moskee zijn mooi versierde Turkse graven te zien. De Kara Musa Pasha moskee is nu in gebruik als werkplaats voor het behoud van Byzantijnse oudheden.

Visser in de haven van Rethymnon, Kreta © Discover on foot
Visser in de haven van Rethymnon

Wil je niet naar de haven lopen, sla hier dan linksaf de Arkadioustraat in en pak de beschrijving bij 11 weer op. Je komt aan bij het Iroonplein met het monument van de onbekende soldaat (6).

Houd links aan en loop richting de zee. Steek de Venizeloustraat over en loop naar het houten voetpad waar je rechtsaf slaat. Volg dit pad langs het strand, dat snel overgaat in een geplaveid voetpad. Na 300m kom je bij de ingang van de nieuwe haven en een grote parkeerplaats.

In de haven, na ongeveer 50m aan je linkerhand, wordt verse vis verkocht! (7). Als je wat verder de haven in loopt (Dimarchou Menelaou Papadakiplein) heb je prachtig uitzicht richting de oude stad, de Venetiaanse haven en op de achtergrond de Fortezza (8).

Wandel je nog wat verder de haven in, dan kom je het stadssymbool van Rethymnon tegen (9). In oostelijke richting heb je uitzicht over het brede strand van Rethymnon (10).

7,8 & 9 De nieuwe haven van Rethymnon

In de haven van Rethymnon heb je prachtig uitzicht over de oude haven en de Fortezza. ‘s Ochtends (tot 12 uur) verkopen de vissers hier hun vers gevangen vis. Wat verder in de haven staat het stadsembleem van Rethymnon, met de twee dolfijnen. Ditzelfde embleem is aangetroffen op een munt uit het antieke Rethymnon (Retimna) van de 4de tot de 3de eeuw voor Christus.

Loop terug in de richting waar je vandaan kwam, richting het Iroonplein. Ga vervolgens weer richting de Kara Musa Pasha moskee en de Arkadioustraat in. Je komt voorbij het Venetiaanse herenhuis op nummer 48 (11) en na 180m sla je linksaf de smalle Cheretistraat in (derde afslag links).

Rethymnon
Mosque Kara Musa Pasha

11 Arkadioustraat 48

De deurgevel van Arkadioustraat 48 is een van de rijkst versierde gevels van de oude stad. Het is onderdeel van een klein Venetiaans paleis dat in de laatste jaren van de Venetiaanse bezetting werd gebouwd.

Na 70m sla je bij een splitsing rechtsaf en kom je uit bij het 25ste Martiouplein. Steek het pleintje over en loop de Emm. Vivilakistraat in. Je komt uit bij de P. Manousakistraat waar je rechtsaf slaat en na een aantal meter zie je aan je rechterhand de kleine kapel van Agios Antonios (12).

12 De kapel Agios Antonios

Dit bijna verborgen kerkje is gewijd aan Agios Antonios. Het werd in 1863 gebouwd en is van binnen eenvoudig gedecoreerd.

Sla linksaf de Tombazistraat in en loop langs de indrukwekkende klokkentoren van de Metropolitankerk. Direct na de kerk sla je rechtsaf de Kastrinigiannakistraat in en loop je langs de ingang van de kerk. Sla vervolgens linksaf de Manioudakistraat in en ga bij een kruising rechtdoor de Varvarasstraat in waar je langs de Sint Barbara kerk loopt (13).

13 De Sint Barbara kerk

De Sint Barbara kerk werd in 1885 gebouwd op de plek waar vroeger een kerk stond met dezelfde naam, die volgens Venetiaanse kaarten uit 1613 dateert. Van 1898 tot 1917 werd de kerk gebruikt als garnizoenskerk voor de Russische troepen. Achter de kerk bevindt zich de voormalige meisjesschool. Nu is het gebouw in gebruik als openbare bibliotheek van de stad.

Aangekomen bij Antistateosstraat sla je linksaf en wandel je terug naar de Guorapoort en het begin van de wandeling.

Ontdek Rethymnon praktisch

Afstand: 3,2 km
Begin/eindpunt: In het centrum van de stad bij de Guorapoort en het Tessaron Martyronplein (Dimakopouloustraat)

De beste reisgidsen

Ontdek Rethymnon… te voet

Rethymnon
Cover van Ontdek Rethymnon… te voet

Met de kleurrijke wandelgids Ontdek Rethymnon…te voet ontdek je de fascinerende stad Rethymnon op Kreta. In de gids vind je historische informatie, tips & activiteiten. Vier stadswandelingen en vier streekwandelingen laten je het gebied ontdekken. Met veel foto’s en duidelijke kaartjes. Te koop bij Discover on Foot.

Ontdek Rethymnon… te voet ›

Rother Wandelgids Kreta

Dé reisgids voor als je vooral wil wandelen in de natuur. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over het eiland aan. De 60 wandelroutes zijn verspreid over het eiland. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag (geen km-aanduiding) en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke beschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinfo.
Uitgever: Elmar, 2014

ANWB Extra Kreta

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met Kreta tijdens een verblijf van een week.

Besteedt wel aandacht aan wandelen, maar bevat weinig uitgeschreven wandelroutes.

Uitgever: ANWB Media, 2015

Wat & Hoe reisgids Kreta

Deze reisgids bevat een aanstekelijke mix van sfeer, praktische informatie over de bestemming en (niet al te gedetailleerde) beschrijvingen van dorpen, steden, musea en natuurgebieden. Een prima gids voor als je wat vaker op Kreta komt en veel wil zien.
Inclusief vijf uitgeschreven (wandel)routes, met een duidelijke kaart.

Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2017

Wat & Hoe Hoogtepunten Kreta

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een (kort) verblijf op Kreta. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus sfeervolle foto’s. Ook bevat de gids enkele uitgeschreven wandelroutes. De beste optie voor een korter verblijf.
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Bijzonder overnachten op Kreta

Eliza was here

Met Eliza was here logeer je sfeervol in Arcus Suites.

De Venetiaanse herenhuizen in het rustige bergdorp Argyroupoli vormen een perfecte mix van historische sfeer en modern comfort.

Vanuit hier bereik je de charmante stad Rethimnon en het verlaten dorp Míli in 30-45 minuten.

8 Dagen vanaf € 675 per persoon (logies, vlucht en all risk verzekerde huurauto).

De leukste hotels

Logeren op Kreta

Je kunt het sfeervolle en luxueuze Arcus Suites ook rechtstreeks boeken. Verblijf je liever aan zee, dan bevelen wij in Rethimnon Civitas Boutique Hotel aan. Zeer aantrekkelijke tarieven voor een suite met uitzicht op zee en vlakbij de monumentale haven.
Wandelvakantie op Kreta

SNP Natuurreizen

SNP Wandelvakanties

Kreta, Zuidkust. 8-daagse reis langs de (relatief rustige) zuidkust. Je wandelt over het kustpad, maar ook door de beroemde kloven. Logies in kleinschalige, maar comfortabele hotels en pensions. Niveau 3 (goede conditie). Inclusief B&B, bagagevervoer, transfers en boottocht.
Kreta, Sfakia. 8-daagse reis dwars door Kreta’s ‘wilde westen’. Je wandelt door het domein van schaapherders naar ruige kliffen en verborgen baaitjes van de zuidkust. Niveau 3 (goede conditie). Inclusief B&B, bagagevervoer, het boekje ‘Vamos on Foot’ en transfers.

SNP Natuurreizen

Rondreis Kreta. 8-daagse reis met huurauto door landelijk Kreta. Geniet tijdens dagwandelingen van geurende kruiden, kleine strandjes, zon en een heerlijk lunch in een dorpstaverne. Inclusief B&B, huurauto, kaartmateriaal en routes (van onder meer Discover on Foot).

Foto’s: © Discover on Foot

Lees ook: wandelen vanuit Argyroupoli en Míli ›