Het kleine Griekse eiland Corfu is een van de populairste bestemmingen van het land. Het kan er in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. De beste manier om de drukte te vermijden: ga lekker wandelen. Op ezelspaadjes, onverharde wegen en in olijfboomgaarden heb je vaak het rijk alleen.

De baai van Garitsa, Corfu
De baai van Garitsa, bij de hoofdstad Kerkyra

Corfu (Korfoe) is een ideaal wandeleiland. Het is groen en je vindt er altijd wel een olijfboom of cipres om even onder te schuilen als het je te warm wordt. Corfu is bergachtig, waardoor je onderweg geregeld wordt getrakteerd op een fraai vergezicht. Soms kun je bijna het hele eiland overzien.

Corfu is groener en bergachtiger dan de meeste Griekse eilanden

De wandelmogelijkheden zijn groot. Met de Corfu Trail stel je zelf een complete wandelvakantie samen, je kunt ook kiezen voor dagtochten met wandelroutes uit reis- en wandelgidsen. Een compleet verzorgde wandelreis (met bagagevervoer) is te boeken bij onder meer SNP Natuurreizen.

- Advertentie -

De beste wandeltijd is mei en september. Vooral mei is mooi omdat het eiland dan in bloei staat. Juli en augustus zijn erg warm en tussen oktober en april kan het nat en fris zijn.

Corfu Trail

De Corfu Trail is is 220 kilometer lang en loopt van Asprokavos in het zuiden naar Agios Spyridon in het noorden, dwars over het eiland dus.

Olijfboomgaard op Corfu
Wandelen door een olijfboomgaard

Het pad is gemarkeerd met gele ruitvormige bordjes, gele stippen en soms niet meer dan een lik gele verf. Het niveau is gemiddeld: je stijgt en daalt niet al te lang achter elkaar en de hellingen zijn niet al te steil.

De Corfu Trail volgt vooral kleine, onverharde paadjes door olijfboomgaarden en brengt je in de minder toeristische dorpjes. Omdat het soms even zoeken is naar de markering langs de route, raden wij je aan de volledige routebeschrijving met kaart te kopen. De Companion Guide to the Corfu Trail kost € 10 en wordt als (te printen) pdf naar je gemaild. Leuk detail: je koopt de gids direct bij Hilary Paipetie, die de route in 2001 uitzette en ‘m up-to-date houdt. Zo draag je met je aankoop bij tot het in stand houden van de Corfu Trail.

Corfu en Griekenland

Corfu is het noordelijkste eiland van Griekenland, gelegen in de Ionische Zee tussen Albanië en Italië. Het is meer dan de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee beïnvloed door Italië. Dit merk je aan de Venetiaanse architectuur en de aandacht voor de Italiaanse keuken.
In de 19de eeuw was Corfu een Brits protectoraat, tot het zich in 1864 samen met de andere Ionische eilanden aansloot bij Griekenland. Corfu is groener en bergachtiger dan de meeste Griekse eilanden. Het is daardoor niet volledig afhankelijk van het toerisme; de bewoners produceren ook olijfolie en wijn.

Dagtochten

Wil je niet dagelijks wandelen, dan kun je kiezen voor korte rondwandelingen. De meeste reisgidsen over Corfu bevatten enkele korte wandelroutes. De Nederlandstalige wandelgids Wandelen op Corfu (van One Day Walks) is een uitstekende optie voor enthousiaste wandelaars. De 21 wandelroutes verschillen sterk, zowel in lengte als in zwaarte. Wij gingen met deze gids naar Corfu en liepen de volgende drie routes:

Benitses – Het uitzicht van keizerin Sissi

lengte: 14,4 km – niveau: 2 (gemiddeld)

Het paleis van Sissi: Achilleion
Het paleis van Sissi: Achilleion

De Oostenrijkse keizerin Elizabeth (Sissi) liet aan het eind van de 19de eeuw een paleis bouwen op de berg vanwaar je, zo zegt men, het mooiste uitzicht hebt op de Ionische Zee en het Griekse vasteland. Dit paleis, het Achilleion, is nog altijd de populairste toeristische attractie van Corfu. De wandeling start in het nabijgelegen badplaatsje Benitses en voert je in een rondje om het Achilleion heen. Geregeld geniet je van het uitzicht dat Sissi vanuit haar paleis had, op de zee en op de groene heuvels, maar ook kijk je mooi uit op het Achilleion. Je kunt onderweg pauzeren in de dorpjes Aghi Deka en Mila en passeert vlak voor het einde in Gastoúri het paleis, dat in het seizoen tot laat geopend is. De route is een aanrader voor als je het Achilleion wilt bezoeken en tegelijk wat meer van de omgeving wilt zien.

Kerkyra – Het oudste stuk van de stad

lengte: 11,7 km – niveau: 1 (makkelijk)

Hoofdstad Kerkyra staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Voor het bekijken van de oude stad moet je een andere dag of een extra dagdeel uittrekken (aanrader). Deze wandelroute vertrekt weliswaar vanuit de stad (bij het oude fort), maar voert je naar het schiereiland ten zuiden van Kerkyra. Hoogtepunten van de route zijn het park en koninklijk paleis Mon Repos en het eilandje Vlachérna met het gelijknamige klooster op de zuidelijke punt. Het koninklijk paleis in het park is meer een villa, maar kent wel een ‘royale’ historie. Hier logeerde Sissi toen zij Corfu in 1861 voor het eerst bezocht. Kort daarna kwam het in bezit van de Griekse koninklijke familie en in 1921 werd hier prins Philip geboren, prins-gemaal van de Britse koningin Elizabeth. Nu herbergt Mon Repos een archeologisch museum. Evengoed herinneren de vertrekken nog altijd aan de vorstelijke historie.

Vlacherna klooster, Corfu
Vlacherna klooster, Corfu

Het Vlachérna klooster is een van de meest gefotografeerde plekken van Corfu en heel populair, maar dat doet gelukkig weinig af aan de bijzondere sfeer in het klooster, dat je via een dam bereikt. Langs de wandelroute vind je ook interessante kerken, archeologische opgravingen en kijk je geregeld uit op zee. Enig nadeel van deze tocht is dat je in de buurt van de zuidpunt van het schiereiland enkele kilometers langs de weg loopt.

Mirtiótissa – Langs de westkust

lengte: 5,8 km – niveau: 1+ (makkelijk tot gemiddeld)

Mirtiótissa klooster op Corfu
Mirtiótissa klooster

Voor deze korte wandeling mag je ruim de tijd uittrekken! Niet alleen vind je op de route enkele pittige klimmetjes en afdalingen (hoewel niet te steil), je passeert onderweg ook een prachtig klooster en kunt bijna aan het eind uitrusten en zwemmen op een mooi strand.

De westkust van Corfu is het minst toeristisch van het eiland en ook Mirtiótissa hebben de projectontwikkelaars links laten liggen. Reden: de wegen erheen zijn smal en bochtig. Na de start klim je naar het dorp Vatos en vandaar verder rond de berg Agios Giorgios. Zodra je de zee in het oog krijgt begint de afdaling naar het strand via een stenig pad en smalle paadjes door olijfboomgaarden.

Vlak voor het strand kom je langs het witte klooster Mirtiótissa, een koele oase met fraai zeezicht. Gelovigen vereren hier een Maria-icoon, ooit gevonden in een mirtestruik en, volgens zeggen, in staat tot het verrichten van wonderen. Wij vonden deze wandeling erg mooi, ook omdat je onderweg in twee uitstekende taverna’s kunt pauzeren.

Corfu praktisch

De beste reisgidsen

Wandelen op Corfu

Dé reisgids voor wie op Corfu wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Corfu aan (geen logeertips). De gids bevat 21 wandelroutes, verspreid over het eiland. Ze variëren van 5,8 tot 22,1 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke beschrijvingen, met foto’s, kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen.

One Day Walks, 2018

Rother wandelgids Corfu

Eindelijk is er dan een Nederlandstalige uitgave van onze favoriete serie wandelgidsen. Deze Rother bevat 34 routes langs de mooiste plekjes van Corfu. Zelfs de 11-daagse Corfu Trail ontbreekt niet en er zijn wandelingen bij die je ook met kinderen kan doen. Prima routebeschrijvingen, kaartjes, hoogtegrafieken en foto’s.

Elmar, 2018

Wat & Hoe Hoogtepunten Korfoe

Het kleine zusje van de Wat & Hoe reisgids Korfoe. De informatie is compact, uitstekend geschikt voor een eerste kennismaking met het eiland. Inclusief Top 10 selectie en Hot Spots, zodat je niets mist. Met aardig wat aandacht voor wandelen.

Kosmos uitgevers, 2017

ANWB Extra Corfu

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met Corfu tijdens een verblijf van een week. Besteedt aandacht aan wandelen, maar bevat weinig uitgeschreven wandelroutes.

ANWB Media, 2018

Bijzondere overnachtingen

Eliza was here

De meeste reizigers boeken hun vakantie op Corfu inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties, vaak met zwembad.

Eliza was here biedt op Corfu veel keuze aan bijzondere logeerplekken. Van een voordelig geprijsd appartement als Niki’s tot een bijzondere villa met privé zwembad. Dat die laatste mogelijkheid niet duur hoeft te zijn, blijkt wel uit Mastrogiannis Country Retreat. Een ruime villa, voorzien van veel comfort (8 dagen, inclusief vlucht en huurauto).

De leukste hotels

Logeren op Corfu

Zelf rondreizen op Corfu is ook prima te doen. Via Booking.com kun je eenvoudig, en vaak met de laagste prijsgarantie, hotelkamers boeken voor 1 of 2 nachten. Onze tips:
Villa Ilektra straat in Lakones (boven Paleokastritsa) en vanaf je terras kijk je uit op zee. Je kunt zelf koken, maar vanuit hier rijd je ook snel naar leuke dorpen en de bekendste bezienswaardigheden.
Ook in Fatiras Studios kijk je (deels) uit op zee. Kassiópi is de perfecte uitvalsbasis voor het noorden en oosten van Corfu. De studio’s zijn eenvoudig ingericht, het is er schoon, de eigenaren zijn vriendelijk en dat alles boek je voor een opvallend vriendelijke prijs.

Wandelvakantie op Corfu

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelvakantie op Corfu en het nabijgelegen eilandje Paxos. Je wandelt over ezelspaadjes in de buurt van de zee (deels op de Corfu Trail) en over de hoogste berg van Corfu: Pantokrator.
Ook leer je hoofdstad Kerkyra (Unesco werelderfgoed) goed kennen. Inclusief bagagevervoer, logies & ontbijt, enkele diners en transport.