Wandelen op Kreta is meer dan alleen genieten van de bergachtige natuur en het uitzicht op zee. Je loopt altijd wel tegen de geschiedenis aan. De geschiedenis van een eiland waar om gevochten werd. Een eiland ook, waarvan de bewoners zich hardnekkig verzetten tegen vreemde overheersers. Op deze pagina vind je drie wandelroutes vanuit Argyroupoli en een wandeling naar het verlaten dorp Míli.

Wegwijzer Mili, Kreta
Op weg naar Watermills Valley in Mili

Mozaïeken, zuilen, poorten, graftombes en baden lijken achteloos te zijn uitgestrooid over het kleine bergdorp Argyroupoli (Lappa). Ze zijn afkomstig uit de Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse periodes die Kreta kent. Argyroupoli is ook een soort lustoord, met verkoelende waterbronnen en overschaduwde taverna’s. Costas, de attente eigenaar van het in enkele Venetiaanse herenhuizen gevestigde Arcus Suites, geeft ons enkele wandelroutes mee. Ze brengen je op de leukste plekken in en rond Argyroupoli.

1. Een ommetje door Argyroupoli

Historisch Argyroupoli ligt een stukje bezijden de doorgaande route door het dorp. Parkeer de auto op het kerkplein en wandel onder de boog van Lappa Avocado een licht stijgende straat in. Je passeert de restanten van een oude Venetiaanse villa. Op de hoek van het eerste straatje links zie je een monumentale Romeinse toegangspoort, met een wat sombere inscriptie: Omnia Mundi Fumus et Umbra (‘Alles wat je ziet is rook en schaduw’).

- Advertentie -

Er is een legende aan verbonden, die verwijst naar het Kretenzer verzet tegen vreemde overheersers. Een Venetiaanse machthebber, Francesco da Molin, huwde zijn dochter Sofia uit aan Petros, zoon van rebel Yerogios Kantanoleon.

De families spraken daarmee de hoop op vrede uit. Francesco had echter een geheime agenda. Hij voerde de familie en vrienden van de bruidegom dronken en liet zijn soldaten binnen om de rebelse familie te arresteren. Alle rebellen werden daarop in de straten van het dorp opgehangen, als waarschuwing voor de lokale bevolking om zich niet langer te verzetten.

Loop verder omhoog en houd op splitsingen steeds links aan. De rondwandeling voert langs onder meer een marmeren waterreservoir uit de 3e eeuw voor Christus, een oud marktplein, twee kerkjes en een Romeins vloermozaïek: zo’n 7000 stukjes in 6 kleuren. Je hebt onderweg steeds uitzicht op de bergen en in de verte de zee. Na het vloermozaïek daal je af tot het romantisch ogende pleintje bij de boog, waar de wandeling begon. Er zijn wat winkeltjes en cafés en langs de kant vormt een rijtje tafels en stoelen een aangenaam terras. Een leuke plek voor koffie of lunch.

2. Naar de bron van keizer Augustus

Tijdens deze wandeling daal je vanuit Argyroupoli in noordoostelijke richting af naar een rivier. Verlaat het dorp langs de doorgaande weg in de richting van de kust. In een scherpe bocht naar rechts (met links een kleine begraafplaats onder bomen) zie je een smal pad naar beneden.

Argyroupoli, Kreta, kerkje van de vijf maagden
Het kerkje van de vijf maagden

Volg dit pad en steek iets verderop nogmaals de weg over. Je daalt verder af via een oude Romeinse weg met ruwe stenen.

Al snel kom je langs het grotkerkje ‘van de vijf maagden’. Het verwijst naar vijf jonge vrouwen die in de 3e eeuw vanwege hun christelijk geloof ter dood werden gebracht door de Romeinse overheersers. Kijk zeker even binnen. Het interieur bevat enkele iconen en wat altaartjes op een paar vierkante meter. Iets lager langs het pad zie je een necropolis (dodenstad) met tientallen handmatig uitgehakte rotsgraven. Het is doorgaans stil langs het pad. Maar als je verder loopt, zwelt het geluid van ruisend water aan.

Je nadert een waterbron, die de dorpsbewoners in 27 voor Christus als dank voor hun loyaliteit kregen van de Romeinse keizer Augustus. Als een soort poort staan voor de bron twee enorme, 2000 jaar oude platanen. Aanvankelijk vormden ze 1 boom. Deze werd echter zo groot dat de waterhalers er met hun ezelskar niet meer langs konden. Ze kliefden de boom doormidden en legden er een pad doorheen. Het bronwater stroomt met veel lawaai uit kranen en door goten. Ernaast een picknickplek met bankjes, schaduw en onbeperkt koel water. Je kunt nog een stuk verder wandelen langs het water, maar er zijn geen bezienswaardigheden meer. Keer via dezelfde route terug naar Argyroupoli.

3. De watervallen in het westen

De bronnen en watervallen ten westen van Argyroupoli zijn per auto bereikbaar en een geliefd weekenduitje voor Kretenzers. De wandelroute vanuit het dorp is een aanrader. Ga vanaf de boog bij Lappa Avocado rechtsaf over een steil pad naar beneden, naar het lager gelegen deel van Argyroupoli. Je komt uit op een pleintje en daalt aan de overkant (achter geparkeerde auto’s) via een trap verder af. De bochtige steegjes, met witgekalkte huizen, blauw en groen geschilderd houtwerk en bakken vol bloemen, bieden om elke hoek een nieuw uitzicht. Als de bebouwing eindigt loop je verder over een bochtig rotspad.

Argyroupoli, Kreta
Charmant achteraf straatje in Argyroupoli

Ook tijdens deze wandeling zwelt langzaam het geluid van klaterend water aan. Je komt uit op een pleintje bij een waterval en een rij kranen, waaruit helder water stroomt. Naast de waterval bevindt zich het lommerrijk terras van restaurant Kastro. Het heeft door de vele bloemen en al dat water het karakter van een lustoord. Een fijne plek voor een uitgebreide lunch. Naast het restaurant kun je een kijkje nemen in een mooi grotkerkje. Daal je verder af tot de weg, dan vind je aan de overkant ruïnes van molens, een Romeins bad en een mozaïek. Keer via dezelfde route terug naar Argyroupoli.

4. Het verlaten dorp Míli

Ten zuidoosten van de stad Rethimnon kun je een mooie wandeling maken naar het verlaten dorp Míli. De bewoners van dit diep in een kloof gelegen dorpje werden jarenlang geteisterd door vallend gesteente en verkasten uiteindelijk naar een hoger gelegen locatie langs de doorgaande weg. Het oude dorp is nu bijna verlaten, de huizen verworden langzaam tot ruïnes en raken overwoekerd door weelderige plantengroei.
Om er te komen, verlaat je enkele km ten oosten van Rethimnon (ter hoogte van Perivolia) de kustweg E75 en volg je de zuidelijke richting Chromonastiri (eventueel Roussospiti). Let op: je kunt de kustweg niet overal in beide richtingen verlaten. Soms moet je een afslag terug of verder nemen en over een parallelweg rijden tot je op de weg naar Chromonastiri komt. Zorg voor een goede wegenkaart.

Ruïne, Míli
Ruïne in Míli

1,5 km na het moderne dorp Míli zie je links van de weg het verlaten dorp liggen. Parkeer je auto langs de weg en daal via het zeer rotsige pad af naar de rivier onderin de kloof. Halverwege de afdaling passeer je een grotkerkje. Steek via de brug het water over en ga linksaf naar het dorp (rechtsaf kun je nog een stuk verder door de kloof wandelen). Míli bestaat uit niet meer dan 1 straat met hoger en lager gelegen woningen. Er is een dorpscafé, waar je vanaf het terras mooi uitkijkt over de kloof. Na het laatste gebouw houdt het wandelpad op en moet je terugkeren.

Meer informatie over Kreta

Kreta Startpagina ›

De beste reisgidsen

Rother Wandelgids Kreta

Dé reisgids voor als je veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over het eiland aan. De 60 wandelroutes zijn verspreid over het eiland. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag (geen km-aanduiding) en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Je vindt ook routes door de hierboven beschreven plaatsen Argyroupoli en Mili. Duidelijke beschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinfo.
Uitgever: Elmar, 2014

ANWB Extra Kreta

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met Kreta tijdens een verblijf van een week.

Besteedt wel aandacht aan wandelen, maar bevat weinig uitgeschreven wandelroutes.

Uitgever: ANWB, 2018

Wat & Hoe reisgids Kreta

Deze reisgids bevat een aanstekelijke mix van sfeer, praktische informatie over de bestemming en (niet al te gedetailleerde) beschrijvingen van dorpen, steden, musea en natuurgebieden. Een prima gids voor als je wat vaker op Kreta komt en veel wil zien.
Inclusief vijf uitgeschreven (wandel)routes, met een duidelijke kaart.

Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2017

Wat & Hoe Hoogtepunten Kreta

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een (kort) verblijf op Kreta. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus sfeervolle foto’s. Ook bevat de gids enkele uitgeschreven wandelroutes. De beste optie voor een korter verblijf.
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Ontdek Rethymnon… te voet

Cover van de gids Ontdek Rethymnon… te voet

Met deze kleurrijke wandelgids ontdek je de fascinerende stad Rethymnon. In de gids vind je historische informatie, tips & activiteiten. 4 stadswandelingen en 4 streekwandelingen (door onder meer de Myli-kloof) laten je het gebied ontdekken. Met veel foto’s en duidelijke kaartjes. Te koop bij Discover on Foot.

Bijzonder overnachten op Kreta

Eliza was here

Met Eliza was here logeer je sfeervol in Arcus Suites.

De Venetiaanse herenhuizen in het rustige bergdorp Argyroupoli vormen een perfecte mix van historische sfeer en modern comfort.

Vanuit hier bereik je de charmante stad Rethimnon en het verlaten dorp Míli in 30-45 minuten.

8 Dagen (logies, vlucht en all risk verzekerde huurauto).

De leukste hotels

Logeren op Kreta

Je kunt het sfeervolle en luxueuze Arcus Suites ook rechtstreeks boeken. Verblijf je liever aan zee, dan bevelen wij in Rethimnon Civitas Boutique Hotel aan. Zeer aantrekkelijke tarieven voor een suite met uitzicht op zee en vlakbij de monumentale haven.

Wandelvakantie op Kreta

SNP Natuurreizen

Kreta, Zuidkust. 8-daagse reis langs de (relatief rustige) zuidkust. Je wandelt over het kustpad, maar ook door de beroemde kloven. Logies in kleinschalige, maar comfortabele hotels en pensions. Niveau 3 (goede conditie). Inclusief B&B, bagagevervoer, transfers en boottocht.
Kreta, Sfakia. 8-daagse reis dwars door Kreta’s ‘wilde westen’. Je wandelt door het domein van schaapherders naar ruige kliffen en verborgen baaitjes van de zuidkust. Niveau 3 (goede conditie). Inclusief B&B, bagagevervoer, het boekje ‘Vamos on Foot’ en transfers.

Rondreis Kreta. 8-daagse reis met huurauto door landelijk Kreta. Geniet tijdens dagwandelingen van geurende kruiden, kleine strandjes, zon en een heerlijk lunch in een dorpstaverne. Inclusief B&B, huurauto, kaartmateriaal en routes (van onder meer Discover on Foot).