Het kleine eiland Santorini is een van de populairste bestemmingen van Griekenland. Het kan er in het hoogseizoen erg druk zijn. De beste manier om de drukte te vermijden: ga lekker wandelen. Fantastisch uitzicht gegarandeerd!

Wandelen op Santorini
Genieten van het uitzicht tijdens de wandeling van Oía naar Firá

Santorini afficheert zich niet als typisch wandeleiland. De meeste reizigers kiezen Santorini vanwege de sprookjesachtige plaatsen als Oía en Firá en om te genieten van zon en zee. Het regent er namelijk zelden.

Toch is het de moeite waard om het eiland ook te voet te verkennen. Vooral vanaf de smalle wandelpaden op de rand van de vulkaan word je getrakteerd op panoramische vergezichten. Ook passeer je mooie kapelletjes die met de auto niet goed te bereiken zijn.

- Advertentie -

Rond of heen-en-weer wandelen is doorgaans niet nodig: het busvervoer op Santorini is goed geregeld en je bent zelden ver verwijderd van de doorgaande weg.

Uitkijkpost ‘richel’

Een leuke manier om te genieten van het uitzicht op de caldera (zie kader hieronder) en de kleine eilanden biedt de wandelroute van Oía naar Firá (of Imerovígli). De route is niet bewegwijzerd en dat is ook niet nodig. Het pad wijst zichzelf.
We starten aan de rand van Oía, waar op een uitkijkpunt langs de toegangsweg een bordje hangt met de tekst Footpath to Firá.

Ga lekker wandelen. Fantastisch uitzicht gegarandeerd!

In het begin is het pad geplaveid en voert het langs een aantal rustig gelegen hotels. Na de ontziltingsfabriek, waar dagelijks tankwagens vol zeewater worden bewerkt tot drinkbaar kraanwater, wordt het pad zanderig en stenig en beginnen we aan een gestage klim.

Kapel tussen Oia en Imerovígli, Santorini
Kapel tussen Oia en Imerovígli

We zien andere wandelaars die de weg dapper volgen op teenslippers en zijn op dit stenige parcours blij met onze wandelschoenen. Geregeld rusten we uit op een steen of bij een van de kapellen langs de route. Vanaf deze hoogte van zo’n 200 meter ogen zelfs de cruiseschepen, die bij Firá voor anker liggen, als speelgoedscheepjes.

Op het eilandje Nea Kameni zien we een treintje van figuurtjes langs het pad omhoog gaan. Dat zijn toeristen die de ‘nieuwe’ vulkaan beklimmen (zie kader). Vlak voor Imerovígli kiezen we op de parkeerplaats van een hotel een pad naar beneden om te gaan picknicken bij de grotkapel van de Heilige Antonius. Het is er stil en heerlijk koel. Een goede plek om te bedenken: lopen we terug of nemen we de bus naar Oía?

Santorini en de vulkaan

Zicht vanaf zee op Oía op Santorini
Oía ligt veilig hoog op de richel

Santorini was ooit een vulkaaneiland zoals je dat doorgaans ziet. Het rees op uit zee en de kraterrand in het midden was het hoogste punt. Zo’n 3600 jaar terug barstte de vulkaan zo heftig uit dat een deel van Europa verduisterd raakte en een extreem koude zomer beleefde.

De ramp, die wordt gezien als heftiger dan die van de Indonesische Krakatau in 1883, veranderde het aanzien van Santorini voorgoed. Waar ooit de krater was bevindt zich nu een diepe, met donkerblauw zeewater gevulde caldera (kraterrand).Het eiland Santorini zelf rijst op uit zee als een grillig gevormde ‘muur’, met een smalle, bebouwde richel en een stuk laagland langs de oostkust.

Het witte stadje Oía en hoofdstad Firá ontstonden op de veilige hoogste punten van de richel en breidden zich langs de helling uit naar beneden. Santorini’s zustereiland Thirassia is een deel van de overzijde van de kraterwand en midden in de caldera bevindt zich Nea Kameni, een ‘nieuwe’ en beperkt actieve vulkaan.

Piraterij in de caldera

Vanuit de oude haven van Firá maken we een tocht met de Thalassa, een replica van een 18de-eeuwse brigantijn. “Hetzelfde schip als te zien is in de film Pirates of the Caribbean”, meldt gids Nadia trots en nodigt ons uit een plekje te zoeken op het ruime dek. De Thalassa zet koers naar Nea Kameni, waar we de 130 meter hoge vulkaan beklimmen. Het is warm en we sjokken omhoog over het hete stenen pad, waar het hier en daar ruikt naar zwavel. Boven kijken we in de rustig ogende krater en vooral om ons heen, waar zich een panoramisch uitzicht ontvouwt op Santorini en de andere eilandjes in de caldera. Ook op de naastgelegen rots Palea Kameni ervaren we vulkanische activiteit.

Wandelen op Santorini
De Thalassa ligt voor anker bij Kameni

De Thalassa gaat voor anker in de baai en wij mogen zwemmen. Is het water eerst blauw en koud, de zee wordt allengs minder diep en onder de kust kunnen we heerlijk uitrusten in een ondiepte met bruinkleurig, warm en borrelend water. Goed voor de huid zegt men, maar wie voor deze zwemstop al alcohol heeft gedronken blijft beter aan boord. Te heftig voor hart en bloedvaten! Gelukkig is er nog een tweede zwemstop bij Thirassia, waar het water blauw en helder is. Na de inspanningen van het klimmen en zwemmen serveert de crew een maaltijd met lokale lekkernijen.

Feta- en spinaziebeignets, gehaktballetjes, auberginesalade en Santoriniwijn. Dan kleurt de avond rood en is het tijd voor de finale: we gaan naar Oía voor de zonsondergang. De matrozen staan in de houding bij de touwen, krijgen van de kapitein het sein om de zeilen te hijsen en dan schalt luid over het dek de heroïsche ouverture van Pirates of the Caribbean. Pure kitsch, maar het werkt wel!

Nog meer wandelen

Op veel plaatsen op Santorini vind je bordjes met daarop korte wandelroutes. Verwacht niet te veel van de markering onderweg, dus maak voor je begint een foto van de plattegrond. Omdat het landschap op Santorini vulkanisch en nauwelijks begroeid is, zul je niet snel verdwalen. Toch graag een gedetailleerde routebeschrijving? Kijk dan op de website van Wereldwandelen. Daarop vind je beschrijvingen van 6 wandelroutes op Santorini. Ze dateren uit 2012, dus kleine wijzigingen zijn mogelijk.

Niet missen: wijn proeven

Wijnveld op Santorini
Bezoek aan wijnveld met Santorini Wine Adventure

Op vulkaaneiland Santorini wordt heerlijke wijn geproduceerd. De twaalf wijngaarden kun je doorgaans op eigen gelegenheid bezoeken voor een complete of beperkte proeverij.
De faciliteiten verschillen per adres. Zo beschikt Santo Wines in Pyrgos, de coöperatieve wijnmakerij waar 60 procent van Santorini’s wijn wordt geproduceerd, gebotteld en (deels) verscheept, over een winkel en terras met uitzicht over de caldera. Je kunt hier terecht voor een maaltijd met een glas wijn.

In het historische dorpje Megalochóri kun je een van de oudste wijnmakers van het eiland bezoeken, familiebedrijf Gavalas. Het aanbod is wat meer low profile, maar de wijnmakerij heel sfeervol. Je bent er in het toeristenseizoen dagelijks welkom om wijn te proeven en te kopen.

Op het schaduwrijke terras van Domaine Sigalas, vlakbij Finikiá en Oía, krijg je een placemat met foto’s en beschrijvingen van de twaalf wijnen van het huis. Je kiest er een paar (of alle twaalf) en geniet, met wat hapjes, een salade en/of huisgemaakt brood, van een goede maaltijd en van een heerlijk laagdrempelige manier van wijnproeven.

Een compleet wijnavontuur, in een kleine groep onder begeleiding van een lokale wijnkenner, boek je bij Santorini Wine Adventure. In 4-5 uur tijd bezoek je drie wijngaarden en proef je twaalf verschillende wijnen. De gids vertelt over de wijncultuur op het vulkaaneiland en leert je bovendien goed ‘proeven’. Inclusief hapjes en transport van en naar je hotel.

De beste reisgidsen

ANWB ontdek Santorini

Deze uit het Duits vertaalde gids is een uitstekende reisgids voor als je Santorini uitgebreid wil ontdekken. En dat is het eiland zeker waard. Je treft er routes in langs plekken die minder bekend zijn dan de altijd drukke ruïnes van Oud-Thera en de witte huisjes met blauwe koepeldaken van Oía. Veel achtergrondinformatie en fraaie foto’s (oktober 2019).

Trotter Mykonos-Santorini

Recente gids die je mee neemt langs alle Cycladen, maar het meest uitgebreid aandacht besteedt aan Santorini en Mykonos. Zelfs Athene komt aan bod, voor de enkeling die daar een stopover maakt. De serie Trotter is altijd een prettige metgezel (goed geschreven, veel bruikbare informatie en prima foto’s) en dat geldt zeker ook voor deze titel (augustus 2020).

De leukste hotels
Lotza's Studios Santorini
Lotza’s Studios

Logeren op Santorini

Zelf rondreizen op Santorini is ook prima te doen. Via Booking.com kun je eenvoudig, en vaak met de laagste prijsgarantie, hotelkamers boeken voor 1 of 2 nachten.

Wij logeerden in Lotza’s Studios in het dorpje Finikiá. Op loopafstand van Oía, maar in de dorpse rust van een traditioneel Grieks dorp.

Aan zee vind je Mare Nostrum Santo, appartementen net buiten de drukte van Oía. Of ga logeren in hotel Adamastos in het veel rustiger zuidwesten. Vlakbij het strand en vanuit je kamer kijk je uit op zee, de wijngaard of het dorp. Fijn zwembad en uitstekend ontbijt.

Wandelvakantie op Santorini

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert wandelreizen op Santorini. Zoals de 6-daagse individuele reis vanuit een comfortabel hotel in het zuiden van het eiland. Je kiest per dag een langere of kortere tocht en kunt de reis eenvoudig verlengen met 1 of 2 dagen. Het niveau is 1: basisconditie plus, met soms pittige klimmetjes. Inclusief logies & ontbijt en transfers.
Reis je met kinderen of wil je niet dagelijks wandelen, dan is de 10-daagse gezinsreis een optie. Tijdens deze reis (langs meerdere eilanden) maak je op Santorini de hierboven beschreven wandeling en de boottocht met wandelmogelijkheid. Inclusief logies & ontbijt en transfers.

Tijdens een wat pittiger (niveau 2) 8-daagse individuele reis combineer je Naxos met Santorini. Op beide eilanden maak je langere dagtochten, al kun je op Santorini ook kiezen voor een wat lichtere variant. Inclusief logies & ontbijt, veerboot Naxos-Santorini en transfers.