De autorit van Lake Louise naar Jasper is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Rocky Mountains. Volgens velen is het zelfs een van de mooiste routes ter wereld. En wat zo leuk is: je kan onderweg vanaf de parkeerplaatsen ook heerlijk wandelen langs de Icefields Parkway.

Columbia Icefield

De totale lengte van de Icefields Parkway is 233 kilometer, tussen Lake Louise en het plaatsje Jasper. De uitstekend begaanbare weg voert je dwars door een landschap dat zo majestueus is dat je er geregeld van stil valt. Met sneeuw bedekte bergtoppen, snelstromende rivieren, hoge watervallen, diep blauw-groene meren en immense ijsvelden. Onderweg tref je tal van parkeerplaatsen met toiletten, picknickplaatsen en/of informatieborden. Vanaf hier starten geregeld goed gemarkeerde wandelroutes naar bijvoorbeeld een uitkijkpunt, een mooie waterval of langs een mooi meer. Op deze pagina beschrijven we kort de wandelingen die wij het mooist vonden.

Bow Lake

Het immens grote Bow Lake grenst deels aan de Icefields Parkway. Op een derde van de weg langs het meer (vanuit zuidelijke richting) kan je stoppen voor de uitdagende Cirque Peak Trail. Die voert je aan de noordkant van de weg langs Lake Helen naar Cirque Peak, waarvandaan je fantastisch uitkijkt over een idyllisch landschap van bergen en meertjes. Voor een korte en minder zware tocht neem je net voorbij Bow Lake de afslag naar de parkeerplaats en de Num Ti-Jah Lodge. In de snackbar achter het wat verwaarloosde hotel kan je koffie en snacks kopen en meenemen op een wandeling langs het meer. Ook de Bow Lake Glacier Falls Trail is een aanrader: prima begaanbaar, slechts circa 55 meter klimmen (4,3 km).

Peyto Lake

Zo’n 3 kilometer verderop langs de route, de weg is inmiddels gestegen tot 2082 meter, moet je zeker stoppen bij Bow Summit. Vanaf deze parkeerplaats kan je een korte wandeling maken naar de Peyto Lake Lookout (20 minuten, 91 meter klimmen). Het zicht op het diepblauwe meer, omgeven door grimmige rotsen en lagere bergketens in de verte, is een van de mooiste van de Rocky Mountains.

Saskatchewan River Crossing

Saskatchewan River Crossing

Vanaf de parkeerplaats Mistaya Canyon volg je een uitstekend voetpad door een bos naar de brug over de Saskatchewan River, die een stukje verderop de Icefields Parkway kruist. De wild stromende rivier perst zich hevig schuimend een weg door de smalle Mistaya Canyon. Een heel spectaculair gezicht! Je kan de rivier een stukje volgen, maar het meest spectaculaire uitzicht op het water heb je toch bij de eerste brug die je vanaf de parkeerplaats passeert.

Bridal Veil Falls en Parker Ridge Trail

Vanaf het uitkijkpunt Bridal Veil Falls voert een wat ruiger pad je naar de Panther Falls. Dat korte tochtje is beslist de moeite waard want deze watervallen zijn echt indrukwekkend. Zo’n 5 kilometer verder noordwaarts langs de Icefields Parkway volg je vanaf de parkeerplaats Parker Ridge een korte, maar pittige wandelroute naar enkele mmoie uitkijkpunten (2,5 km, 214 meter klimmen).

Columbia Icefield

Als je 9 kilometer na Parker Ridge aankomt bij het Icefield Centre heb je waarschijnlijk voor het eerst langs de route het gevoel dat je je in een mega toeristische attractie bevindt. Vanaf hier kan je per bus het Columbia Icefield bezoeken, dat je vanaf de weg in de verte ziet liggen. De tocht duurt 1,5 uur, kost tegen de 100 Canadese dollar en is in het hoogseizoen heel druk (wachttijden). Maar wel spectaculair uiteraard. Wij wandelden vanaf de parkeerplaats zelf die kant op, maar daar moet je wel de tijd voor nemen. Het is een flink eind lopen.

Watervallen

Na het toeristische spektakel wordt het een stuk rustiger op de route richting Jasper. Veel toeristenbussen keren vanaf hier terug naar Banff. En misschien zijn we na de lange rit en de vele korte wandelingen ook al een beetje verzadigd. Tussen het Icefield Centre en Jasper passeren we nog twee indrukwekkende watervallen: Sunwapta en Athabasca, die je beide na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats bereikt.

De beste reisgidsen

Wat & Hoe ‘Stad en Streek’ Vancouver en de Canadian Rockies

De Wat & Hoe ‘Stad en Streek’ Vancouver en de Canadian Rockies is een uitstekende gids om West-Canada mee te verkennen. Naast drie uitgebreide stadshoofdstukken over Vancouver, Calgary en Victoria is er voldoende ruimte voor de natuur. Met name het hoofdstuk over de Rocky Mountains is uitgebreid. De rest van de provincie British Columbia wordt een stuk korter behandeld, met items over wijngebied Okanagan en nog een aantal nationale en provinciale parken. De ruimte voor Vancouver Island is in het hoofdstuk over Victoria opgenomen en daardoor vrij beperkt. Kosmos Uitgevers, 2020 (16e druk)

Lannoo’s autoboek West-Canada

Zeer praktisch ingerichte reisgids, met nauwkeurig uitgestippelde autoroutes voor 39 dagen West-Canada (onderverdeeld in 7, 11, 11 en 10 dagen). Met informatie over reistijden, horeca en logeeradressen onderweg. Meer tekst en minder foto’s dan de Wat & Hoe, maar heel handig tijdens een autovakantie. Lannoo, 2018 (1e druk)

De beste hotels

Logeren langs de Icefields Parkway

Onderweg langs de route zijn er weinig hotels en die zijn in het toeristenseizoen ook vaak lang van tevoren volgeboekt. Dus boek je overnachtingen zo mogelijk ruim op tijd. Je kunt de ruim 200 kilometer lange route prima in een dag rijden, zeker als je in de buurt van Lake Louise logeert en dus vroeg op pad gaat. Na afloop kan je in Jasper overnachten of, zoals wij deden, nog een stuk doorrijden naar een betaalbare accommodatie buiten het park. Hieronder onze tips:

Lake Louise Inn

Op 2,5 km van Lake Louise kan je betaalbaar terecht in de Lake Louise Inn. De kamers zijn prima, er is een verwarmd zwembad en in de winter kan je gratis met de bus naar de skipistes.

Fairmont Chateau Lake Louise

Ga je voor de absolute top, dan neem je natuurlijk je intrek in het Fairmont Chateau Lake Louise, direct aan de oever van het meer. Een bijzondere plek waar je van de natuur kan genieten als de toeristen zijn vertrokken (en waar je zeker bent van een parkeerplaats).

Rampart Creek Hostel

Halverwege de route kan je bij Saskatchewan River Crossing simpel maar heel sfeervol logeren in Rampart Creek Hostel. Je slaapt op een slaapzaal en deelt de badkamer, maar het kampvuur en de sauna bij de rivier zorgen voor een bijzondere belevenis.

Jasper Inn & Suites

Aan het eind van de route verblijf je in Jasper comfortabel in de Jasper Inn & Suites: ruime kamers, restaurant en wellness.

Wandelvakantie in de Rocky Mountains

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt geen compleet verzorgde individuele wandelreizen aan in de Rocky Mountains, maar bouwstenen van enkele dagen. Zoals drie dagen in Yoho National Park. Vanuit je lodgehotel in Golden kan je wandelingen maken bij de Takakkaw Falls en Emerald Lake, de hooggelegen Iceline Trail volgen, het fotogenieke Lake O’Hara bezoeken of per gondola naar de Kicking Horse Mountain.

Daarnaast kan je een 17-daagse rondreis maken langs de mooiste (nationale en provinciale) parken van West-Canada. Je start op Vancouver Island met een bezoek aan Pacific Rim National Park. Je keert terug naar het vasteland voor een bezoek aan Joffre Lake Provincial Park in de Coastal Mountains. Via het charmante Wells Gray Park, met zijn vele watervallen, rijd je naar de Rocky Mountains. Je volgt de Icefields Parkway van Jasper naar Banff en gaat onder meer wandelen rond Lake Louise.

Foto Bow Lake © Chen Ling on Unsplash