Victoria wordt wel beschouwd als de meest Engelse stad van Canada. Als in: weelderige tuinen en Afternoon Tea met dress code. Toch voelt het tijdens deze waterrijke wandeling ook als de Canadese outback. Watervliegtuigjes vliegen af en aan en in Beacon Hill Park waan je je in een spannend bos. Ga mee wandelen langs Inner Harbour en het bont gekleurde Fishermans Wharf.

Fishermans Wharf
Harbour Ferry op Fishermans Wharf

We starten bij het Victoria Visitor Center aan de Inner Harbour en wandelen dicht langs het water in zuidelijke richting. Rechts zien we de drijvende steigers van de jachthaven, links het imposante gebouw van het Empress Hotel. In dit legendarische hotel kun je (na reservering en indien keurig gekleed) terecht voor een Afternoon Tea. Very British indeed. Wij vinden het nog wat te vroeg voor thee (lees: we zijn er niet op gekleed) en slaan rechtsaf in westelijke richting.

George en Victoria

We verlaten de waterkant even en wandelen het plein op voor de Parliament Buildings (het Provinciehuis), gebouwd door dezelfde architect als het Empress Hotel: Francis Rattenbury. Op de koepel prijkt een beeld van ontdekkingsreiziger George Vancouver (1757-1798). Hij kwam de westkust van Amerika in kaart brengen en ontdekte dat de strook land ter hoogte van de huidige grens tussen de VS en Canada een eiland was. Als dank kreeg het eiland zijn naam: Vancouver Island. In de rechte lijn van de koepel naar de haven kijkt een andere naamgever peinzend over het water: de Engelse koningin Victoria (1819-1901). Links van haar herinnert the Knowledge Totem er aan dat hier ver voor George Vancouver en Victoria ook al mensen woonden.

- Advertentie -

Outback-gevoel

Het wandelpad langs het water wordt onderbroken door de Black Ball Ferry Line, vanwaar veerboten heen en weer varen naar de VS. Die voelen ineens heel dichtbij. We volgen even de parallel lopende Belleville Street, tot we in de bocht naar Pendray Street schuin rechts een wandelpad door een parkje zien. Deze David Foster Way voert ons weer dicht langs het water. We krijgen langzaam dat outback-gevoel van onze reis over Vancouver Island terug. De haven is namelijk ook de start- en landingsbaan van de Harbour Air Seaplanes en we zien voortdurend watervliegtuigjes voorbij komen. The Flying Doctors, maar dan op het water. Dat idee.

Fishermans Wharf is fotogeniek!

Door het parkje ronden wij Laurel Point en al snel verandert ons uitzicht ingrijpend. Daar ontvouwt zich een panorama vol vrolijke en felle kleuren: de woonarken van Fishermans Wharf. Er liggen er ruim dertig en er is er niet een hetzelfde. Wat een heerlijk uitzicht! De David Foster Way brengt ons achterlangs het Coast Victoria Hotel tot het na het Worldmark Victoria Hotel eindigt in de bocht van Kingston Street en St. Lawrence Street. We gaan deze laatste rechtsaf op en slaan zo snel mogelijk weer rechtsaf. Vanuit een plantsoentje bij de parkeerplaats kijken we fraai uit over Fishermans Wharf (foto!) en daarna betreden we de werf via een loopbrug.

Fishermans Wharf
Fisherman’s Wharf is fotogeniek!

Orka in the house

Het is pas halverwege de ochtend en de ‘Wharfers’ zijn nog aan het opstarten. De medewerkers van Barb’s Fish & Chips maken de terrastafeltjes schoon, een op Janis Joplin lijkende vrouw stalt de koopwaar van haar souvenirboot uit op de steiger. En een gast van de naastgelegen Bed & Breakfast rolt zijn koffer naar de uitgang. Dan valt ons oog op een mededelingenbord met een foto van een orka. Een bewoonster van Fishermans Wharf meldt hoe zij afgelopen zomer uit haar raam keek en een orka voorbij zag zwemmen, “waarschijnlijk op jacht naar een zeehond voor het ontbijt”. We zijn een beetje jaloers, want tijdens onze drie weken in Canada zagen we nog geen enkele walvis. En ook geen beer, trouwens. Gelukkig spotten we verderop wel een zeehond, zo dichtbij dat we geen verrekijker nodig hebben.

Houten huizen

Nadat we zo’n beetje elke woonark en elk doorkijkje van Fishermans Wharf hebben gefotografeerd, eten we verse vis op een terras en drinken er een glas Canadese wijn bij. Tegenover het terras kun je kaartjes kopen voor de watertaxi terug naar downtown Victoria. Wij wandelen nog een stukje verder. We doorkruisen Fishermans Wharf Park, steken St. Lawrence Street over en volgen Michigan Street in zuidoostelijke richting. Hier wandelen we door een rustige buitenwijk met vrijstaande houten huizen en hier en daar een Bed & Breakfast. Na Irving Park slaan we rechtsaf Menzies Street in en drinken koffie in Discovery Coffee, een leuke hipstertent met hele goede koffie en zelfgebakken muffins.

Besneeuwde bergtoppen

We wandelen Menzies Street helemaal uit, steken Dallas Road over en gaan in Holland Point Park rechtdoor een voetpad in. Op de splitsing houden we links aan en volgen de Dallas Road-Waterfront trail langs de Strait of Juan de Feca. Aan de overkant zien we de Amerikaanse staat Washington en de besneeuwde bergtoppen van Mount Olympus. Bij Fonyo Beach betreden we Beacon Hill Park, een van de mooiste stadsparken van Canada. Eerst volgen we nog enige tijd het kustpad, tot Finlayson Point, een uitkijkpunt waar je geregeld zeehonden ziet en, als je meer geluk hebt, walvissen. We hebben vandaag een beetje geluk: wel zeehonden, geen walvis.

Slingeren

Beacon Hill Park biedt een fijne mix van bos, park, open plekken, vijvers, weide en bloementuinen. Er leeft ook klein wild als herten en vossen. Als we ten noorden van Finlayson Point Dallas Road oversteken, houden we even rechts aan en bekijken ‘s werelds hoogste vrijstaande totempaal (127 voet). We volgen de rondweg Camas Circle en slaan even voorbij Lovers Lane rechtsaf Bridge Way in, een grotendeels onverhard pad dat ons enigszins slingerend (en langs een toiletgebouw) naar Goodacre Lake voert. Dat steken we via een brug over. Even verderop komen we bij de parkuitgang ter hoogte van Michigan Street. We wandelen deze straat in en slaan rechtsaf Government Street in. Even verderop staan we weer bij de Inner Harbour. Langs het water lopen we terug naar het Visitor Centre.

Fishermans Wharf
De watertaxi brengt je terug naar downtown Victoria

Victoria praktisch

Route-informatie

Start en eind: Victoria Visitor Center, kruising Wharf Street en Government Street
Duur: 3-4 uur (inclusief lunch- en koffiestops)
Horeca: eettentjes Fishermans Wharf, Beacon Drive In bij het park, Milano vlakbij het Visitor Centre

De beste reisgidsen

Wat & Hoe ‘Stad en Streek’ Vancouver en de Canadian Rockies

De Wat & Hoe ‘Stad en Streek’ Vancouver en de Canadian Rockies is een uitstekende gids om West-Canada mee te verkennen. Naast drie uitgebreide stadshoofdstukken over Vancouver, Calgary en Victoria is er voldoende ruimte voor de natuur. Met name het hoofdstuk over de Rocky Mountains is uitgebreid. De rest van de provincie British Columbia wordt een stuk korter behandeld, met items over wijngebied Okanagan en nog een aantal nationale en provinciale parken. De ruimte voor Vancouver Island is in het hoofdstuk over Victoria opgenomen en daardoor vrij beperkt. Kosmos Uitgevers, 2020 (16e druk)

Lannoo’s autoboek West-Canada

Zeer praktisch ingerichte reisgids, met nauwkeurig uitgestippelde autoroutes voor 39 dagen West-Canada (onderverdeeld in 7, 11, 11 en 10 dagen). Met informatie over reistijden, horeca en logeeradressen onderweg. Meer tekst en minder foto’s dan de Wat & Hoe, maar heel handig tijdens een autovakantie.

Reishandboek West-Canada

De serie ‘Reishandboek’ staat garant voor gedegen informatie over geschiedenis, cultuur en natuur van een bestemming. Ze worden gemaakt door Nederlandse auteurs, waardoor de beleving herkenbaar is. In deze gids over de westelijke helft van het onmetelijke Canada neemt Aad Struijk je mee naar de provincies Alberta en British Columbia. Met veel aandacht voor de imposante natuur van de Rocky Mountains, Vancouver Island en de vele minder bekende natuurparken van dit gebied. Hij wijdt aparte hoofdstukken aan de steden Vancouver, Victoria. Calgary en Edmonton. Elmar, augustus 2020

De leukste hotels

Logeren in Victoria

In het wijkje dichtbij zowel Fishermans Wharf als Beacon Hill Park is het fijn en rustig logeren. Er staan veel charmante houten huizen uit het begin van de vorige eeuw. Zoals Fisher House Victoria B&B. Engels aandoende kamers met heerlijke bedden, een eigen badkamer, uitgebreid ontbijt en een heerlijke tuin. Vanaf € 137, voor twee personen met ontbijt.

Dezelfde Engelse sfeer vind je in Marketa’s Bed & Breakfast. Romantisch ingerichte kamers, een bubbelbad in sommige badkamers en een ontbijt zo uitgebreid dat je er lang op kunt lopen. Vanaf € 77, voor twee personen met ontbijt.

Maar het leukst is natuurlijk logeren op een woonboot in Fishermans Wharf. Vanuit je kamer in Fisherman’s Wharf B&B kijk je uit over zee, zie je zeehonden, de watertaxi en, wie weet, nog eens een orka! Voor het ontbijt krijg je een voucher, te besteden in een bistro op de werf. Vanaf € 116, voor twee personen met ontbijt.