Is het nu blauw of groen? En waar komt die melkachtige tint vandaan? De meren en rivieren van de Canadese Rocky Mountains zijn van een intense pracht waar je nooit genoeg van krijgt. Dan komt het goed uit dat je er uitgebreid, zelfs dagenlang, kan wandelen. Rond een meer of naar een hoger gelegen uitkijkpunt.

Het fotogenieke Lake Emerald

De nationale parken in de Rockies, zoals Yoho, Banff en Jasper, zijn bezaaid met bergmeren en snelstromende rivieren. Het beroemdste meer is Lake Louise, met het chique hotel Chateau Lake Louise aan de noordoostelijke oever. Daarna volgen het vlakbij gelegen Moraine Lake en het in Yoho National Park gelegen Emerald Lake. Deze drie meren zijn qua toegangsweg het makkelijkst bereikbaar. Je vind er horeca en goed gemarkeerde wandelroutes.

Emerald Lake

Emerald Lake is van de drie meren relatief het minst bekend. Het ligt in Yoho National Park en is bereikbaar via een 8 km lange weg die ter hoogte van het dorpje Field afslaat van de Trans Canada Highway 1. Vanaf de parkeerplaats loop je direct naar de oever van het prachtig groen-blauw gekleurde meer, dat wordt omringd door hoge bomen. Het is een zeer fotogeniek plaatje, zeker als er ook nog iemand met een rode kano heen en weer vaart (er is een kleine kanoverhuur). Ook is er een souvenirshop en de intiem ogende Emerald Lake Lodge.

- Advertentie -

Wandelroutes

Direct vanaf de parkeerplaats kan je starten met de Nature Trail rond het meer. Deze 5 km lange wandeling is heel makkelijk te volgen: gewoon het meer aan je linker- of rechterhand houden. Het pad aan de westkant is uitstekend begaanbaar, houd langs de oostkant rekening met een wat modderiger ondergrond.

De Naturel Trail rond Lake Emerald

Een korte rondwandeling (1.6 km) brengt je vanaf het meer naar het wat hoger gelegen Hamilton Falls. Deze lichte route is goed te combineren met de wandeling rond Emerald Lake.

Een stukje pittiger is deze wandeling als je vanaf Hamilton Falls door loopt naar Hamilton Lake (5.5 km), waar je wordt beloond met fraaie uitzichten. Dat geldt ook voor de route naar Emerald Basin (6 km heen en weer vanaf de overkant van Emerald Lake). Door enkele routes te combineren ben je zo een dag onderweg rond Emerald Lake.

Melkachtig blauw

De intense blauwe of groene kleur (zeker als de zon op het water staat) danken de meren aan de zeer fijne deeltjes rotsmeel (silt) die in de lente en zomer met het smeltwater uit de bergen mee komen. Rotsmeel absorbeert alle kleuren licht behalve blauw (en groen). Je ziet dit effect tot in de herfst, maar in de winter en vroege lente zijn de kleuren minder opvallend. Ook de rivieren kleuren mee.

Lake Louise

Vanaf de boulevard voor Chateau Lake Louise kan je een dagwandeling starten die je niet alleen langs de oever van het meer voert, maar ook omhoog naar de kleinere meren Mirror Lake, Lake Agnes en/of de Plain (vlakte) of Six Glaciers. De bestemmingen zijn goed gemarkeerd en je kan ook onderweg besluiten om de route in te korten. Loop je naar alle bestemmingen, dan ben je zo’n 4-5 uur onderweg. Zowel bij Lake Agnes als op de Plain kan je iets eten of drinken in een romantisch houten theehuis. Deze werden begin vorige eeuw gebouwd door de Canadian Pacific Railway en waren toen ook al bestemd voor wandelaars.

Lake Louise

Naar Lake Agnes

Sta je met je rug naar het hotel, wandel dan rechtsaf en kies bij de splitsing het rechter pad naar Lake Agnes (links is het pad langs het meer waarlangs je later terugkeert). Door het bos klim je gestaag, en af en toe even steil zigzaggend, omhoog. Geregeld kijk je uit op toppen als Fairview Mountain (2744 m) en Mount Aberdeen (3152 m). Bij het kleine Mirror Lake splitst het pad zich: rechts ga je verder naar Lake Agnes, links de kortere route naar de Plain of Six Glaciers of zelfs met een slinger terug naar Lake Louise. Het pad naar Lake Agnes wordt stilaan wat steiler en dan sta je ineens voor het meer, dat op 2000 meter hoogte ligt.

Theepauze

Het charmante houten Lake Agnes Tea House is een fijne plek voor een kopje thee, soep of sandwich. Het is ook een populaire plek, dus houd rekening met wachttijden. Na de theepauze kan je even terug langs het meer voor een heen en weertje naar Little Beehive, een uitkijkpunt bij een rots in de vorm van een bijenkorf. Daarna wandel je verder langs het meer, ga je een pas over (met links nog een extra heen en weertje, nu naar de Big Beehive Lookout met een spectaculair uitzicht).

Naar de gletsjervlakte

Je komt uit op een pad waar je linksaf terug naar Lake Louise kan gaan. Het pad rechts brengt je naar de Plain of Six Glaciers, die je na een gestage klim bereikt. Je wordt beloond met een fantastisch uitzicht op de Victoria-gletsjer en de toppen van de gelijknamige berg (3564 m). Ooit reikte deze gletsjer tot aan de oevers van Lake Louise, maar in de loop van zo’n 1,5 eeuw trok ze zich meer dan een kilometer terug.

Geen hoogtevrees!

Wandel voorbij het Plain of Six Glaciers Teahouse nog zo’n 1,5 km door tot de spectaculaire Lookout op de rand van de gletsjer. Je moet geen hoogtevrees hebben, de afgrond is heel steil, maar het uitzicht onvergetelijk. Keer terug langs het Teahouse en daal over hetzelfde pad af waarlangs je arriveerde. Langs de oevers van Lake Louise kom je weer uit bij het Chateau Lake Louise en de parkeerplaats.

Zicht op Lake Louise en Chateau Lake Louise vanaf de Fairview Lookout

Het balkon

Heb je nog energie over (of alleen maar tijd voor een korte wandeling), klim dan aan de noordoostkant van Lake Louise (linksaf als je met de rug naar de parkeerplaats staat) naar de Fairview Lookout. Het is een pittig klimmetje van een half uur door het bos, maar dan sta je op een soort balkon boven het meer. Je wordt beloond met een weids uitzicht op Lake Louise en de omringende bergen.

Moraine Lake

Moraine Lake ligt net wat verder van de Trans Canada Highway 1 dan Lake Louise en trok dan ook lange tijd minder toeristen. Bovendien is de 11 km lange Moraine Lake Road tussen half oktober en half mei gesloten (of langer als de sneeuw nog niet is gesmolten). Inmiddels is het ook hier toeristisch ontdekt en gelden dezelfde toegangsproblemen als bij Lake Louise (zie kader).

Korte wandelroutes

Moraine Lake is half zo groot als Lake Louise en dieper blauw van kleur. Het wordt omzoomd door afwisselend beboste hellingen, met op de achtergrond de met sneeuw bedekte Wenckchemna Mountains. Vanaf de parkeerplaats kan je een korte wandelroute rond het meer volgen (1.2 km). Deze is te combineren met de korte klim naar Consolation Lakes ten oosten van Moraine Lake. De routes zijn prima gemarkeerd.

Bereikbaarheid en massatoerisme

Toen ik in 1988 Lake Louise voor de eerste keer bezocht, kon ik de andere toeristen op de vingers van twee handen tellen. Nu ik er ruim dertig jaar later weer kom is het wel even schrikken. De parkeerplaatsen zijn overvol en als ik aan de oever een foto wil maken, moet ik lang wachten voor het lukt zonder toeristen die door mijn beeld lopen. Aan het seizoen ligt het niet, ik ben hier in dezelfde periode als toen (eind september). Met name door de toeloop van toeristen uit Aziatische landen als China, India en Taiwan worden de Rockies flink overlopen.

Parkeren

Een praktisch probleem: als de parkeerterreinen bij de meren vol zijn, wordt de weg erheen tijdelijk afgesloten. Bij Lake Louise en Moraine Lake is er dan nog de mogelijkheid om naar een verder gelegen terrein te rijden en met de pendelbus verder te gaan (al is ook die mogelijkheid na een tijdje ‘op’). Maar voor het minder bekende Emerald Lake bestaat deze mogelijkheid (nog) niet. Is het parkeerterrein vol, dan wordt oogluikend toegestaan dat je parkeert langs de weg, maar de kans bestaat dat je dan ver moet lopen om weer bij het meer te komen.

Ga vroeg (of laat)

Enkele tips uit de praktijk: ga vroeg in de ochtend of, als dat niet lukt, laat in de middag naar de meren, zo mogelijk in de vroege lente of de tweede helft van september. Ook een idee: neem (of deel) een taxi of reis per fiets. En houd voor ogen: dicht bij de parkeerplaatsen mag het dan overlopen zijn door toeristen, hoe verder weg je loopt, hoe rustiger het wordt.

De rockies praktisch

Het Lake Agnes Teahouse en het Plain of Six Glaciers Teahouse zijn dagelijks open van 9.00-18.00/17.00 uur van begin juni tot Canadian Thanksgiving (2e maandag van oktober).

De beste reisgidsen

Wat & Hoe ‘Stad en Streek’ Vancouver en de Canadian Rockies

De Wat & Hoe ‘Stad en Streek’ Vancouver en de Canadian Rockies is een uitstekende gids om West-Canada mee te verkennen. Naast drie uitgebreide stadshoofdstukken over Vancouver, Calgary en Victoria is er voldoende ruimte voor de natuur. Met name het hoofdstuk over de Rocky Mountains is uitgebreid. De rest van de provincie British Columbia wordt een stuk korter behandeld, met items over wijngebied Okanagan en nog een aantal nationale en provinciale parken. De ruimte voor Vancouver Island is in het hoofdstuk over Victoria opgenomen en daardoor vrij beperkt. Kosmos Uitgevers, 2020 (16e druk)

Lannoo’s autoboek West-Canada

Zeer praktisch ingerichte reisgids, met nauwkeurig uitgestippelde autoroutes voor 39 dagen West-Canada (onderverdeeld in 7, 11, 11 en 10 dagen). Met informatie over reistijden, horeca en logeeradressen onderweg. Meer tekst en minder foto’s dan de Wat & Hoe, maar heel handig tijdens een autovakantie. Lannoo, 2018.

Reishandboek West-Canada

De serie ‘Reishandboek’ staat garant voor gedegen informatie over geschiedenis, cultuur en natuur van een bestemming. Ze worden gemaakt door Nederlandse auteurs, waardoor de beleving herkenbaar is. In deze gids over de westelijke helft van het onmetelijke Canada neemt Aad Struijk je mee naar de provincies Alberta en British Columbia. Met veel aandacht voor de imposante natuur van de Rocky Mountains, Vancouver Island en de vele minder bekende natuurparken van dit gebied. Hij wijdt aparte hoofdstukken aan de steden Vancouver, Victoria. Calgary en Edmonton. Elmar, augustus 2020

De beste hotels

Logeren in de Rocky Mountains

Logeren in de nationale parken is flink aan de prijs. Maar het is natuurlijk wel heel sfeervol! Zoals de Emerald Lake Lodge aan de oever van Emerald Lake. De kamers bevinden zich in cabins aan het meer, hebben een eigen ingang en geregeld ook een open haard!

Op 2,5 km van Lake Louise kan je betaalbaar terecht in de Lake Louise Inn. De kamers zijn prima, er is een verwarmd zwembad en in de winter kan je gratis met de bus naar de skipistes.

Ga je voor de absolute top, dan neem je natuurlijk je intrek in het Fairmont Chateau Lake Louise, direct aan de oever van het meer. Een bijzondere plek waar je van de natuur kan genieten als de toeristen zijn vertrokken (en waar je zeker bent van een parkeerplaats).

Zelf logeerden wij met veel plezier in B&B Kapristo Lodge in Golden. De houten lodge staat net buiten de nationale parken, maar biedt evengoed uitzicht op besneeuwde bergtoppen. De eigenaren, immigranten uit Europa, beleefden vele avonturen in Noord-Canada, bouwden jarenlang in hun vakanties aan dit huis en verwennen er nu toeristen. Hartelijke ontvangst, heerlijk ontbijt, mooie verhalen maar ook alle privacy.

Wandelvakantie in de Rocky Mountains

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt geen compleet verzorgde individuele wandelreizen aan in de Rocky Mountains, maar bouwstenen van enkele dagen. Zoals drie dagen in Yoho National Park. Vanuit je lodgehotel in Golden kan je wandelingen maken bij de Takakkaw Falls en Emerald Lake, de hooggelegen Iceline Trail volgen, het fotogenieke Lake O’Hara bezoeken of per gondola naar de Kicking Horse Mountain.

Daarnaast kan je een 17-daagse rondreis maken langs de mooiste (nationale en provinciale) parken van West-Canada. Je start op Vancouver Island met een bezoek aan Pacific Rim National Park. Je keert terug naar het vasteland voor een bezoek aan Joffre Lake Provincial Park in de Coastal Mountains. Via het charmante Wells Gray Park, met zijn vele watervallen, rijd je naar de Rocky Mountains. Je volgt de Icefields Parkway van Jasper naar Banff en gaat onder meer wandelen rond Lake Louise.