(Ingezonden bericht – 24webvertising bv.)
De Quilotoa-loop is een bijzondere wandeltocht door de Andes in Ecuador. Het is bovendien een rondwandeling, waardoor je ‘m in twee richtingen kunt bewandelen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een deel van de route af te leggen, of stukjes met de bus of ezel af te leggen. Hierdoor is de Quilotoa-loop geschikt voor wandelaars van diverse niveaus.

Wat is de Quilotoa-loop?

De Quilotoa-loop bestaat uit een verzameling van onverharde paden die voor een deel langs het adembenemende Quilotoa-meer lopen. Houd rekening met de hoogte, dit is wat de wandeling zwaar maakt. Het meer ligt op 3.850 meter en dit voel je als je nog niet geacclimatiseerd bent. Dit is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de bergen op Corfu! Het valt dus aan te raden om bij aankomst in Ecuador eerst te acclimatiseren in hoofdstad Quito, dat al op een hoogte van 2.850 meter ligt.

De totale Quilotoa-loop bestaat uit ruim 200 kilometer aan paden en het is mogelijk om deze route helemaal of voor een deel af te leggen. Het valt zeker aan te raden om meerdere dagen te organiseren voor deze bijzondere tocht, zodat je op je gemak kunt genieten van de adembenemende omgeving. Je wandelt van dorp naar dorp waar je steeds weer leuke marktjes tegenkomt, zoals de markt van Saquilisí. Zo leer je het echte Ecuador kennen en kom je in contact met de lokale bevolking.

- Advertentie -

Stel je eigen route samen

Je kunt ervoor kiezen om te starten of te eindigen bij het Quilotoa-meer. Dit helderblauwe kratermeer ligt ruim 300 meter lager dan de kraterrand en is werkelijk fenomenaal. Vanaf het dorp wandel je een pad af naar het meer. Beneden is het mogelijk om een kano te huren en een rondje te peddelen over het meer. Houd er rekening mee dat de weg naar boven een stuk zwaarder is dan de afdaling. Je bent ongeveer een half uur onderweg naar beneden en een uur of langer naar boven. Voordat je begint met jouw wandeltocht moet je bepalen of je vooral wilt klimmen of afdalen (ook al zul je beide doen).

De route die eindigt bij Quilotoa bestaat voornamelijk uit klimmen, zeker aan het eind van de route. Wanneer je in Quilotoa start met een wandeling rond de krater en vandaar verder wandelt ben je voornamelijk aan het afdalen, met tussendoor ook enkele pittige klimuren. Tijdens het wandelen kan er altijd iets misgaan en in de bergen is het risico nog wat groter. Regel thuis dus een goede zorgverzekering met de benodigde extra dekking, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.

Startpunt Latacunga

Het dorp Latacunga is het startpunt voor iedere wandelaar. In de hoofdstad van de Cotopaxi-regio kun je jouw backpack achterlaten bij een hostel, zodat je tijdens de wandeling alleen een lichtere daypack mee hoeft te nemen. Ook zijn er goede busverbindingen naar de andere dorpen, vanwaar je echt begint met de wandeling.

In het dorp kun je wat voorraden inslaan, zoals een rol toiletpapier, genoeg drinkwater en snacks. Onderweg slaap je in dorpen waar je jouw voorraad weer wat aan kan vullen en waar je kunt eten. Maar het kan zo zijn dat je een paar uur lang helemaal niemand tegen komt of alleen kleine dorpjes, waar je echt niet terecht kunt voor een koud flesje cola. Pak dus voldoende in, zonder dat je rugzak te zwaar wordt.