Waarom is wandelen zo gezond?

72

(Ingezonden bericht – 24webvertising bv.)
Wandelen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Je hoeft geen moeilijke of dure oplossingen te bedenken wanneer je meer wilt bewegen. Trek een paar goede wandelschoenen aan en stap de deur uit. Wandelen geeft op een simpele en effectieve manier je humeur, gezondheid en geest een boost. Dit zijn de positieve effecten van wandelen.

Betere conditie

Voor een goede gezondheid moet je dagelijks een half uurtje matig intensief bewegen. Door in een stevig tempo te wandelen gaat je hartslag omhoog en ga je sneller ademhalen, waardoor je je conditie verbetert. Dit zorgt er op termijn voor dat je hart sterker wordt, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op je bloedvaten en bloeddruk. Hierdoor verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast train je tijdens het wandelen de longcapaciteit, waardoor je zuurstof beter op kunt nemen en transporteren via hart en bloedvaten. Wandelen is een uitstekende manier om op gewicht te blijven of af te vallen. Je kunt het namelijk relatief lang volhouden, waardoor je veel energie verbruikt. Bovendien verbrand je tijdens het wandelen relatief veel vet. Doordat het weinig blessuregevoelig is, is het een verstandige sport als je last hebt van overgewicht en niet intensief kunt sporten.

Je hoofd leegmaken

Heb jij een drukke dag voor de boeg met klusjes die je al lange tijd laat liggen, zoals de administratie bijwerken, energie vergelijken, dat ene abonnement opzeggen? Als je klaar bent wil je misschien even ontspannen op de bank, maar je kunt beter je wandelschoenen aantrekken en lekker naar buiten gaan voor bijvoorbeeld een strandwandeling. Wandelen is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het bewegen zorgt voor ontspanning waardoor je ‘s avonds beter slaapt en je lichamelijk weer beter gaat voelen. Ook heeft wandelen een positief effect op je geheugen. Door regelmatig te wandelen blijven de hersenen actief. Dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer.

Goed voor spieren en botten

Tijdens het wandelen versterk je jouw spieren en botten. Dit zorgt voor een lagere kans op botontkalking (osteoporose). Door de botten regelmatig te belasten worden ze sterker en kan mogelijk zelfs nieuwe botmassa opgebouwd worden. Ook op het kraakbeen heeft wandelen positieve effecten. Dit is het elastische weefsel tussen de botten dat met de tijd dunner wordt. Hierdoor kunnen ouderen bijvoorbeeld pijn hebben bij bepaalde bewegingen. Wandelen helpt de opbouw van het kraakbeen en zorgt er daardoor voor dat je soepeler kunt bewegen. De sport is toegankelijk voor iedereen doordat de kans op blessures zo goed als nihil is. Investeer in een paar goede wandelschoenen en hou een normaal tempo aan zodat je geen spieren extra belast. Anders dan bij hardlopen is er geen sprake van schokken op de gewrichten.