Wandelen is een gezonde bezigheid, zowel voor lichaam als geest. Loop je in een tempo van 5-6 kilometer per uur, dan verbruik je elk uur tussen de 250 en 300 calorieën. In tegenstelling tot bij meer intensieve sporten is de kans op blessures klein, al is een eenvoudige warming up en cooling down altijd aan te bevelen. Ook moet je een wandelconditie rustig opbouwen en niet meteen 25 kilometer per dag gaan lopen.

Wandelen is gezond © Oleksandr Brylov
Wandelen is gezond © Oleksandr Brylov

Met wandelen verbruik je energie, maar je krijgt er ook energie voor terug. In de buitenlucht maakt het lichaam het hormoon serotonine aan, dat een energiek gevoel geeft.

Bovendien komt daar, als je gedurende enige tijd actief bezig bent, ook nog het ‘happy’ hormoon endorfine bij, dat een prettig, tevreden gevoel geeft.

Houd met wandelen je geheugen in topvorm

Onlangs bleek uit Amerikaans onderzoek dat wandelen je geheugen verbetert. Als je enkele keren per week een wandeling van zo’n 40 minuten maakt, neemt het volume van de hippocampus toe.

Dit hersengebied is betrokken bij de vorming van herinneringen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Zij testten dit uit op vrijwilligers die 3 keer per week 40 minuten wandelden.

Andere vrijwilligers deden alleen rek- en strekoefeningen. Dit bleek geen invloed te hebben op het geheugen. Wil je dus werken aan een beter geheugen? Trek er dan regelmatig op uit (bron: Nu.nl).