Parklopen: groen, gezond, gratis en geweldig leuk!

75

(Ingezonden bericht – 24webvertising bv.)
Social media zijn soms een reden dat je nog niet aan hardlopen bent begonnen, terwijl je het wel zou willen. Na het zien van foto’s op Instagram, van helden die lopen onder de zwaarste omstandigheden inclusief hoge kilometeraantallen in de tekst (#marathon), durf je er niet meer aan te beginnen. Laat dat je niet afschrikken, want het kan heel anders! 

Hardlopen. De een rent een trail in eigen land dwars over de Veluwe, een ander kiest voor de Dolomieten. Weer een ander legt een marathon per dag af richting Spanje of waagt zich zelfs aan de Amerikaanse Appalachian Trail van meer dan drieduizend kilometer. 

Begrijpelijk dat de moed je in de hardloopschoenen zakt bij het zien van indrukwekkende posts op sociale media van mensen die hardlopen op de meest bijzondere plekken in de wereld. Ze lopen zelfs niet louter op die speciale plekken, ze lopen ook nog eens veel, heel veel kilometers. En dan moet jij nog beginnen. 

Ook zonder marathon hoor je erbij

Hardlopen is hot en wie zich niet waagt aan een paar flinke kilometers afzien, doet sportief gezien niet echt mee. Stop! Dat lijkt misschien zo, maar is allerminst waar. Hardlopen is een sport die je de mogelijkheid biedt heel eenvoudig te beginnen. 

Je hoeft geen sportspullen in een rugzak mee naar een sportschool te sjouwen, met slechts een paar goede schoenen aan je voeten kun je al beginnen. Ga je eerst een minuut draven, waarna je gewoon weer even wandelt. Je lijf mag wennen aan hardlopen en ook zonder die marathon of trail hoor je erbij. 

Met andere woorden: laat je niet gek maken. Als jij na een lange werkdag je laptoptas in de hoek smijt en je tot een beetje sporten kunt aanzetten, dan is hardlopen hartstikke goed voor je en vooral heel leuk om te doen. 

Start dichtbij huis

Denk dan ook niet meteen aan ellenlange tochten, maar start in het park. Park? Jazeker. Parklopen is een heuse loopdiscipline. Dichtbij huis en voor iedereen geschikt. Heel laagdrempelig dus. 

Bij parklopen draait het erom zoveel mogelijk mensen aan het hardlopen te krijgen. En iedere stad of flink dorp heeft wel een park. Als je als beginner, recreant of snelle rakker rondjes wilt leren rennen, kun je het in park goed terecht. Voor je het weet passeer je zonder blikken of blozen iedere wandelaar met z’n Cowboysbag

Lopers van alle mogelijke pluimage

Het voordeel van rennen in het park is dat het kleine rondes zijn waardoor je elkaar als hardloper, ongeacht de snelheid, steeds weer tegenkomt. Je blijft bij elkaar. In tegenstelling tot einden lopen in het buitengebied, waarbij je elkaar veel eerder kwijtraakt als er niveauverschil is. Als beginner ren je voor je het weet een eind achteraan en in je eentje. Dat werkt demotiverend. 

Langzaam je kilometers uitbreiden

Parklopen heeft dat niet. Daarom is het zo gezellig en je kunt langzaam je kilometers uitbreiden, je conditie vergroten en je doet er ook nog eens toffe sociale contacten mee op. Lopers zijn er immers van alle mogelijke pluimage. 

Bovendien is het gratis en loop je lekker in het groen. Veel bomen en struiken, veel zuurstof, vogels en geen moeilijke routes. Je gaat gewoon. Je kunt het in je eentje oppakken en je komt altijd wel iemand tegen of je kiest ervoor om bij een groep te gaan die bij jou in het park wekelijks een ronde doet (heb je vaak ook goede begeleiding). In Den Haag doen ze bijvoorbeeld hun rondjes in verschillende parken. Informeer eens of dat bij jou in de buurt ook zo is, of start zelf!