Een moderne, hippe stad met majestueuze bouwwerken en hier en daar een historisch straatje. Dat is Rotterdam. Een zo bedrijvige stad slaapt zelden en ook na zonsondergang is het er niet donker. Een avondwandeling door Rotterdam is dan ook een feest van licht, langs fraai uitgelichte gebouwen, bruggen en met in de verte zicht op de altijd actieve haven.

Zicht op Rotterdam vanaf de Euromast
Zicht op Rotterdam vanaf de Euromast

Routebeschrijving

De wandeling start bij het Maritiem Museum aan de Leuvehaven (metrohalte Churchillplein). Wandel langs de Leuvehaven richting Erasmusbrug. Vergeet niet naar de grond te kijken: je loopt over de Walk of Fame. Met hand- en voetafdrukken van onder meer Elvis Costello, Shirley Bassey en Bon Jovi. Ga voor de brug rechts naar beneden: het Willemsplein.

Hier vind je de opstapplaats voor de Spido-rondvaart door de haven. Op de Willemskade naast het plein staan bankjes, die uitnodigen om van het uitzicht te genieten, op de Erasmusbrug en het levendig scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas. Neem schuin tegenover het Wereldmuseum de Watertaxi. De schipper zet je af bij Hotel New York. In dit voormalig hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn gingen ooit landverhuizers aan boord. Je kunt er comfortabel slapen, maar ook even iets drinken in het restaurant.

Via de boulevard en de Erasmusbrug kom je terug in de stad. Ga nu rechtsaf langs het water en volg Boompjes tot de volgende brug, de rode Willemsbrug. Sla voor de brug linksaf, Oudehaven en Haringvliet. Hier vind je de beroemde kubuswoningen en flatgebouw ‘Het Potlood’, maar ook oude schepen en terrassen aan het water. Wandel langs het Witte Huis de Wijnhaven op en je komt weer uit bij het Maritiem Museum. Wil je een echt historische haven zien, neem dan nog de metro naar Delfshaven en maak een wandeling over de schilderachtig verlichte Voor- en Achterhaven. Zo zag Rotterdam er ooit ook uit!

Rotterdam praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Maritiem Museum, Leuvehaven
Duur: 1 uur (exclusief stops)
Horeca: Hotel New York is een leuke en historische pauzeplek tijdens de wandeling. Wil je voor of na de wandeling sfeervol en niet duur eten: Bazar, een hip Marokkaans eethuis vlakbij het Maritiem Museum, www.bazarrotterdam.nl.

De beste reisgidsen

Time to momo Rotterdam

Prima reisgidsje om je weg te vinden in de tweede stad van Nederland. De 3 stadswandelingen brengen je naar de leukste plekjes, van trendy hotspots tot historische straatjes en pleinen. Met leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app.
Auteur: Nina Swaep | Mo’Media, 2016

DrawYourMap Rotterdam

Leuke tip voor wie met kinderen op stedentrip gaat. In reis-doe-boek DrawYourMap ontdek je bijzondere plekjes door ze te tekenen en zo een eigen kaart van de stad te maken. Van de Nieuwe Maas tot SS Rotterdam en van de Euromast tot het Maritiem Museum. Voor je het weet zijn de kinderen de reisleider!
Auteur: Robin Bertus, Lisa van Gaalen | Link, 2015

Reisgids Donker! Buitenshuis actief zijn als het licht uit is

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Donker!’. Dit boek is een inspirerende bundeling met ideeën om er na zonsondergang op uit te trekken in Nederland en Vlaanderen. Van spook- en moordtochten tot nachtdieren. En van donkere tradities tot duistere musea.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Kosmos Uitgevers, 2007

De leukste hotels in Rotterdam
De goedkoopste hotels vind je bij booking.com. Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten.
Heel bijzonder: boek een kamer op de SS de Rotterdam. Op dit voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn op de lijn Rotterdam-New York ervaar je levensecht het cruisegevoel van de jaren 1950.

Zoek een hotel in Rotterdam ›