Een moderne, hippe stad met majestueuze bouwwerken en hier en daar een historisch straatje. Dat is Rotterdam. Een zo bedrijvige stad slaapt zelden en ook na zonsondergang is het er niet donker. Een avondwandeling door Rotterdam is dan ook een feest van licht, langs fraai uitgelichte gebouwen, bruggen en met in de verte zicht op de altijd actieve haven.

Zicht op Rotterdam vanaf de Euromast
Zicht op Rotterdam vanaf de Euromast

Routebeschrijving

De wandeling start bij het Maritiem Museum aan de Leuvehaven (metrohalte Churchillplein). Wandel langs de Leuvehaven richting Erasmusbrug. Vergeet niet naar de grond te kijken: je loopt over de Walk of Fame. Met hand- en voetafdrukken van onder meer Elvis Costello, Shirley Bassey en Bon Jovi. Ga voor de brug rechts naar beneden: het Willemsplein.

Hier vind je de opstapplaats voor de Spido-rondvaart door de haven. Op de Willemskade naast het plein staan bankjes, die uitnodigen om van het uitzicht te genieten, op de Erasmusbrug en het levendig scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas. Neem schuin tegenover het Wereldmuseum de Watertaxi. De schipper zet je af bij Hotel New York. In dit voormalig hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn gingen ooit landverhuizers aan boord. Je kunt er comfortabel slapen, maar ook even iets drinken in het restaurant.

- Advertentie -

Via de boulevard en de Erasmusbrug kom je terug in de stad. Ga nu rechtsaf langs het water en volg Boompjes tot de volgende brug, de rode Willemsbrug. Sla voor de brug linksaf, Oudehaven en Haringvliet. Hier vind je de beroemde kubuswoningen en flatgebouw ‘Het Potlood’, maar ook oude schepen en terrassen aan het water. Wandel langs het Witte Huis de Wijnhaven op en je komt weer uit bij het Maritiem Museum. Wil je een echt historische haven zien, neem dan nog de metro naar Delfshaven en maak een wandeling over de schilderachtig verlichte Voor- en Achterhaven. Zo zag Rotterdam er ooit ook uit!

Rotterdam praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Maritiem Museum, Leuvehaven
Duur: 1 uur (exclusief stops)
Horeca: Hotel New York is een leuke en historische pauzeplek tijdens de wandeling. Wil je voor of na de wandeling sfeervol en niet duur eten: Bazar, een hip Marokkaans eethuis vlakbij het Maritiem Museum, www.bazarrotterdam.nl.

De beste reisgidsen

Time to momo Rotterdam

Prima reisgidsje om je weg te vinden in de tweede stad van Nederland. De 3 stadswandelingen brengen je naar de leukste plekjes, van trendy hotspots tot historische straatjes en pleinen. Met leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app.
Auteur: Nina Swaep | Mo’Media, 2018

De Groene Reisgids Rotterdam

Nieuw deeltje in de reeks ‘Groene Reisgids Weekend’ voor een paar dagen Rotterdam, Delft en Den Haag. Het grootste deel van het boek gaat over Rotterdam: de bestemmingen per wijk, van de Coolsingel en het museumpark tot de Kop van Zuid. Daarna komen Kinderdijk, Den Haag en Delft aan bod. Dat alles wordt gewaardeerd met sterretjes. Je krijgt een overzicht van de beste adressen om te overnachten, iets te eten of te drinken, te winkelen of uit te gaan. Ten slotte is er een deel met informatie over de grootste haven ter wereld, de VOC, en de heropbouw na de bombardementen in WO2. Veel kaartjes, kaders met achtergrondinformatie en kleurenfoto’s. Beknopt en handig.
Lannoo, 2018

Cityhoppen in Nederland

Leuk boekje met 18 wandelroutes door Nederlandse steden, van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht. De meeste provincies zijn vertegenwoordigd, behalve Flevoland en Zeeland. De wandelingen starten en eindigen bij het treinstation en hebben een lengte van 4-7 km. Auteur Bart van der Schagt focust meer op de gezelligheid van een stad dan de bezienswaardigheden. Dus veel fijne ‘winkelstraten en terraspleinen’, parken, musea en historische gebouwen meer in het voorbij gaan. Cityhoppen verschijnt in een kleine oplage en wordt geregeld geactualiseerd.

De leukste hotels

Logeren in Rotterdam

Heel bijzonder: boek een kamer op de SS de Rotterdam. Op dit voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn op de lijn Rotterdam-New York ervaar je levensecht het cruisegevoel van de jaren 1950.