Hartje Nederland weet Utrecht-stad zich omringd door een zeer afwisselende natuur. De Utrechtse Heuvelrug in het oosten. De plassen in het noorden. En Rivierenland in het zuiden. Wandel de stad dus gewoon eens uit en leer Utrecht te voet kennen.

Utrecht te voet
Romantisch buitenhuis langs de Vecht

Als Utrechters voelen wij ons rijk met de ruime keuze aan natuurgebieden die grenzen aan de stad. Daarom juichten wij jaren geleden het lokale initiatief ‘Utrecht te voet’ toe. Het netwerk vulde de bestaande stadswandelingen mooi aan. Bovendien leer je de rafelrandjes van de stad kennen. Die hebben vaak hun eigen charme. Inmiddels zijn de 13 routes ondergebracht bij Wandelnet en hebben ze een groter bereik. De wandelingen worden in twee richtingen gemarkeerd, via een gekleurde pijl op een witte ondergrond. Ook vind je informatie over het OV van en naar het start- of eindpunt.

Oudegein en IJsselstein (13,4 km)

Een van onze favoriete routes is ‘Oudegein en IJsselstein’. Hierbij verlaat je niet Utrecht te voet, maar moet je eerst per auto, bus of tram naar het beginpunt in Nieuwegein of IJsselstein. Deze plaatsen, met name Nieuwegein, huisvesten veel oud-inwoners van Utrecht die de stad verlieten voor nieuwbouw en meer ruimte. Plekken waar je als stadsbewoner misschien niet meteen op aanslaat. Een vooroordeel, zo blijkt al snel. Vanuit Nieuwegein wandelen we langs het water door Jutphaas, een charmant dorp dat dateert uit de Middeleeuwen en nu ‘in’ Nieuwegein ligt. Door het IJsselbos en langs de Kromme IJssel, een historische rivier, bereiken we het centrum van IJsselstein. Ook dat blijkt een prachtige oude stad te zijn, met fraaie pleintjes, terrassen en veel groen.

Utrecht aan de rivier (14,3 km)

Ook de route ‘Utrecht aan de rivier’ is wat dat betreft een aanrader. We verlaten Utrecht te voet vanaf het Ledigh Erf (vlakbij treinstation Vaartsche Rijn). We wandelen de stad uit langs de Vaartsche Rijn en volgen enige tijd het Amsterdam-Rijnkanaal. Wist je dat dit het drukst bevaren kanaal ter wereld is? Over het Schipperspad langs het Lekkanaal bereiken we het dorp Vreeswijk. Dat hoort al tientallen jaren bij Nieuwegein, maar heeft zijn dorpse charme volledig weten te behouden.

Vecht (8,2 km)

Utrecht te voet
Markering van Utrecht te Voet

Ten noordwesten van de stad voert Utrecht te voet je langs de romantische rivier de Vecht. Hier lieten rijke Utrechters in de 18de eeuw romantische buitenhuizen en kastelen bouwen. Je wandelt langs de Vecht naar Slot Zuylen, het oudste kasteel aan de rivier. Hier woonde in de 18de eeuw Belle van Zuylen, bijnaam ‘Rebelle aan de Vecht’. Zij correspondeerde met vele mannen, maar wilde niet een van hen huwen. Haar brieven zijn ook nu nog heel leesbaar. Je kunt het slot bezoeken, Belle’s kamer bewonderen en wandelen in de tuin. Na een ommetje door de polder achter het kasteel, vervolg je de wandeling verder langs de Vecht naar het historische stadje Maarssen.

Groenekan en verder (12,6 km)

Vanuit hartje Utrecht voert Utrecht te voet je in noordoostelijke richting naar de grens tussen het plassengebied en de Utrechtse Heuvelrug. Je verlaat de stad langs Fort Blauwkapel. Voorbij Groenekan voert het pad je naar het Bos van Voordaan, waar in het voorjaar vele narcissen bloeien. Via landgoederen Beukenburg en De Leyen wandel je Bilthoven binnen.

Noorderpark-Rading (16,8 km)

Een heerlijke wandeling langs het oude veen- en plassengebied ten noordoosten van de stad. Via de Vecht wandel je langs Fort de Gagel de stad uit. Je loopt door het Noorderpark naar Westbroek en via Egelshoek naar Hollandsche Rading.

Ook niet te missen

Er zijn in totaal dertien wandelingen van Utrecht te Voet beschikbaar via Wandelnet. Andere aanraders zijn: Waterlinie Lunetten (9 km) langs de Kromme Rijn en enkele forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Naar de Heuvelrug (10,9 km) voert je vanuit de oude binnenstad naar de rand van de Utrechtse Heuvelrug bij Bilthoven. En Uithof-Beerschoten (12,6 km) ten slotte brengt je langs ‘Utrecht Science Park’ door de bossen van de de Bilt en Bosch en Duin naar station Bilthoven.

De beste reisgidsen

De mooiste netwerkwandelingen Utrechtse veenweiden

Leuke en betaalbare wandelgids met 15 routes. Ze variëren qua lengte van 8 tot 16 kilometer en zijn uitstekend te volgen met de knooppunten onderweg. Het gidsje brengt je onder meer langs de Vinkeveense Plassen, Maarssen & Breukelen, IJsselstein & Montfoort, Schoonhoven, Woerden en Oudewater.

De leukste hotels

Logeren in Utrecht

Grand Hotel Karel V is een schitterend hotel hartje stad en pal langs de route. De enorme tuin is een oase in de stad. In vergelijking met andere hotels in Utrecht betaal je er best een redelijke prijs voor een kamer met ontbijt. Aan de Leidsekade, langs de route ‘Leidsche Rijn’ en tegenover de Koninklijke Munt, is B&B De Klinkende Munt een leuke optie. Je hebt een heel huis tot je beschikking (de eigenaren wonen boven) en krijgt ‘s ochtends het ontbijt aan de deur geleverd.