Rother wandelgids Nederland

69

Gaan wij ergens in Europa wandelen, dan kiezen we doorgaans ‘blind’ voor de Rother wandelgids. Van een Canarisch eiland tot Madeira en van de Belgische Ardennen tot Picardië en Schotland: met een Rothergids weet je dat je mooie en goed doordachte routes loopt. De gidsen zijn bovendien heel degelijk uitgevoerd. Een uitstekende routebeschrijving, duidelijke kaarten, een kleur voor de zwaarte van de tocht (blauw, rood of zwart). Een informatief pictogram met hoogteverschillen en tijdsduur. Plus een handzaam formaat.

Voor wandelen in Nederland ligt deze gids voor ons wat minder voor de hand. Thuis is de keuze groot aan LAW’s, streek- en klompenpaden, platforms als De Mooiste Routes en netwerkwandelingen. Dan denk je niet snel aan een Rother wandelgids over Nederland.

Maar toch. Auteur Pieter-Paul van Laake meldt in de inleiding dat hij op verzoek van een Duitse vriend Nederland nog eens is rond gegaan om wandelingen uit te zetten door de mooiste natuurgebieden. Hij maakte er 52 (voor elk weekend één) en biedt daarmee een prachtige doorsnee van ons kleine, volgebouwde land. Maar dat is het mooie: zodra je met deze gids op stap gaat, vergeet je al die drukte en snelwegen. Nederland is mooi en opvallend afwisselend. De Duitse vriend liep een aantal van de routes na en riep geregeld uit dat ze wat hem betreft ‘tot de top tien van Europa behoorden’.

Met deze Rother Nederland zie je inderdaad het mooiste van Nederland. Van de Weerribben tot ‘Gulp en Geul’ en van de Schoorlse Duinen tot Radio Kootwijk en de IJssel. Routes door deze gebieden vind je natuurlijk overal. Maar hoe leuk is het niet dat je in dit compacte boekje 52 wandelingen tot je beschikking hebt in al die mooie natuurgebieden die Nederland rijk is. Inderdaad: voor elk weekend één. Een heel jaar wandelplezier voor € 16,95. (geschreven bij de 3e druk, 2020).