Het kustpad in Devon lijkt vaak minder spectaculair dan dat in Cornwall. De groene weilanden, zandstranden en subtropische planten maken inderdaad een lieflijke indruk. Toch wordt die lieflijkheid geregeld onderbroken door steile, hoge kliffen en een bulderende zee. Een goed voorbeeld is de etappe Dartmouth-Start Point.

Wandelaars op het kustpad in Devon
Wandelaars op het kustpad tussen Dartmouth en Torcross

Dag 1: Torcross – Start Point

Enigszins bij toeval nemen we onze intrek in een Bed & Breakfast in Torcross. Het is begin september, de scholen zijn weer begonnen en Engelse senioren trekken in groten getale naar de kust om van de nazomerzon te genieten. Met als gevolg dat het niet overal meevalt om een kamer te vinden. Onderweg van Salcombe naar Dartmouth parkeren we de auto in Torcross om met uitzicht op zee van een kop koffie te genieten. Het plaatsje, met een autovrije boulevard, ziet er aantrekkelijk uit en als ik achter een raam het bordje vacancy zie hangen, bel ik in een opwelling aan en huur een kamer.

Kort daarna trekken we onze wandelschoenen aan en verlaten het dorp aan de zuidzijde via een in de rotsen uitgehakte trap. Onze landlord in Startlea House liet op een gedetailleerde kaart zien hoe we na zo’n 5 km lopen bij de vuurtoren op Start Point kunnen komen en hoe we er met een extra ommetje rond de punt een leuke tocht van heen en terug circa 14 km van kunnen maken.

- Advertentie -

Zoals meestal is het even zoeken om vanuit een dorp of stad op het ‘rechte pad’ te komen. De houten bordjes met het gele eikeltje van het kustpad staan soms verscholen achter een struik, maar uiteindelijk lopen we hoog boven Torcross en de zee over de kaap. Het pad is smal, de afgrond hier en daar flink diep, maar het uitzicht adembenemend. Het pad wordt regelmatig begrensd door rijk voorziene bramenstruiken. Er komen veel wandelaars langs, die zich eraan laven, maar omdat wij langer zijn dan de meeste Engelsen, zijn de trossen bovenin voor ons. Ze smaken heerlijk zoet.

The Cricket Inn

Na enkele kilometers dalen we af naar het dorp Beesands en kunnen we lunchen in The Cricket Inn. We zijn geïntrigeerd door het uithangbord, van een Indiaas ogende cricketspeler met baard. Is hij de eerste eigenaar van deze pub, was hij een legendarische sporter uit Beesands? Het personeel lijkt wat gestrest door de lunchdrukte, dus we vragen het maar niet en wandelen weer verder.

Nog één dorp wacht ons voor we op Start Point aankomen: Hallsands. Vanaf het wandelpad net buiten de bebouwde kom kunnen we afdalen naar een platform met uitzicht op de ruïnes van het voormalig vissersdorp met dezelfde naam.

Kustpad Devon
De ruines van het vissersdorp Hallsands

Verlaten Dorpen

Het is nauwelijks te geloven dat daar, op een smalle richel tussen de kliffen en de zee, ooit 37 huizen stonden. De bewoners leefden er sinds de 18e eeuw van de visvangst. Tijdens een zware storm begin 1917 werd het dorp verzwolgen door de zee en moesten de bewoners het hogerop zoeken. Naar men zegt was de ramp vooral te wijten aan het afgraven van de kiezelbodem tussen Hallsands en Beesands (voor het aanleggen van een nieuw dok in de haven van Plymouth). De dorpelingen raakten hierdoor hun strand kwijt en werden een makkelijke prooi voor de hoge golven. Zij zijn hier nooit fatsoenlijk voor gecompenseerd (lees meer over Hallsands).

We zijn ook onder de indruk van de gezusters Trout, drie kleurrijke inwoonsters van Hallsands die zich qua kracht konden meten met hun mannelijke dorpsgenoten. Een van hen was tijdens de Eerste Wereldoorlog getuige van het torpederen van een Brits schip door de Duitsers. Zij roeide naar het wrak en wist een van de opvarenden te redden. Diens dankbare ouders schonken de vrouw een som geld, waarmee zij na de stormramp in het nieuwe Hallsands een onderkomen kon bouwen. Het gebouw staat er nog altijd: Prospect House.

Bij de parkeerplaats vlak voor de vuurtoren verlaten we het kustpad even en volgen de richting Lannacombe. Door een drassig weiland en over grote stenen dalen we af naar Lannacombe Bay. We houden de verrekijker paraat, er zijn hier regelmatig zeehonden te spotten, maar die houden zich vandaag helaas schuil. We klimmen rond de punt omhoog naar de vuurtoren en keren vandaar over het kustpad terug naar Torcross.

Sfeervol overnachten in Torcross

Zonnig Torcross
Zonnig Torcross

Torcross is een kleine oase langs de toeristisch drukke Engelse zuidkust. Het is weinig meer dan een rij huizen langs een wandelpromenade aan zee. Bijzonder is het zoetwatermeer direct achter de kustweg. Een prima plek om vogels te spotten. In Torcross logeer je fijn bij Leycliffe B&B, direct gelegen aan het zoetwatermeer. Comfortabele kamers en een prima ontbijt. Ook een aanrader is The Cricket Inn, een pub met kamers in Beesands (tussen Torcross en Startpoint. Direct aan zee en gerund door zeer vriendelijke mensen.

Dag 2: Dartmouth – Torcross

Waar vind je dat nog: een buschauffeur die je bij binnenkomst begroet met ‘Good morning sweetheart’. We zitten in bus 93, die ons vanuit Torcross naar Dartmouth zal brengen. ‘There you go, darling’ en gewapend met ons ticket zoeken we een plekje in de dubbeldekker. Het openbaar vervoer wordt in Engeland niet zo gesubsidieerd als bij ons en dat is goed af te lezen aan de prijs van het ticket: 5,70 pond voor een ritje van nog geen 20 kilometer. Maar we krijgen er een hoop vertier voor terug.

Is het met een personenauto vaak al passen en meten op de smalle, door hoge heggen omzoomde wegen in Devon, een bus heeft er nog veel meer moeite mee om tegenliggers en laag hangende takken te vermijden. Dat zorgt voor regelmatig oponthoud, steeds van humoristisch commentaar voorzien door de buschauffeur.

Dartmouth Castle

Ruim een uur later zet hij ons af in de haven van Dartmouth. Wat een mooie stad! Aan beide zijden van de rivier Dart zijn vrolijk gekleurde huizen tegen de hoge rotswanden aan gebouwd. Op het water heerst de bedrijvige drukte van rondvaartboten, zeilschepen en kleine autoveren. Wij dalen van de kade af naar een kleine motorboot, die ons tegen een bescheiden vergoeding naar Dartmouth Castle brengt, aan de monding van de rivier. Daar kunnen we het kustpad terug naar Torcross oppakken.

Kustpad Devon
Dartmouth Castle

Dartmouth Castle ligt aan de monding van de rivier Dart en beschermt al eeuwenlang de toegang tot de stad. Aan de overkant staat het kasteel van Kingswear, nu een ruïne. Om vijandige schepen tegen te houden, dienden destijds niet alleen de kanonnen. Er was ook een ketting gespannen tussen beide kastelen.

Het 15e-eeuwse kasteel is nu een museum. Er is een tearoom, die je ook kunt bezoeken als je geen kaartje voor het museum hebt. Wij beklimmen tegenover de tearoom een trap, steken de weg over en dalen af door een bos. Links in de diepte zien we enkele rustige strandjes, zoals Castle Cove. Het kasteel mag dan aan de monding van de rivier staan, het duurt evengoed een tijd voor we op de punt zijn en uitzicht hebben op open zee. Dan kunnen we ook een eerste blik werpen op Torcross, onze bestemming van vandaag. Het is zo helder dat we ook de route van gisteren kunnen onderscheiden: Beesands, Hallsands en de vuurtoren.

Kustpad in Devon
Blackpool Sands

Award winning

De route is een opeenvolging van sterk stijgende en dalende paden. Regelmatig wandelen we door een weiland en verbazen ons erover dat er koeien grazen, zo dicht bij de afgrond. Er staan ook bankjes, rustpunten met uitzicht waar we onze lunch van Marks & Spencer in Dartmouth kunnen opeten. Een aanrader voor wie zonder lunch op pad gaat is het ‘award winning’ Venus Cafe, een strandtent langs Blackpool Sands tussen Stoke Fleming en Strete. Het lijkt soms wel of elke pub in Engeland ooit een award heeft gewonnen voor iets, maar het Venus Cafe is echt goed. Waar vind je in Nederland zo’n op een snackbar gelijkende strandtent met een ruim aanbod aan biologisch vlees, vegetarische varianten en fair trade producten?

Het laatste deel van de etappe, na Strete, is opvallend vlak. We lopen tussen het strand en het langwerpige zoetwatermeer door in een rechte lijn naar Torcross. Niet spectaculair, maar na al die beklimmingen en afdalingen van vandaag wel zo ontspannen!

Kustpad Devon praktisch

Route-informatie

Beginpunt: Dartmouth Castle
Eindpunt: vuurtoren op Start Point
Lengte: circa 13 mijl (21 km)
Duur: 1-1,5 dag
Horeca: voldoende mogelijkheden in Dartmouth, Blackpool Sands, Torcross en Beesands
Alternatief: je kunt het badplaatsje Torcross als uitvalsbasis nemen. Voor de etappe Dartmouth-Torcross reis je met bus 93 naar Dartmouth en wandel je terug (16 km). De etappe Torcross-Start Point loop je dan in beide richtingen. Met een spectaculair extra rondje bij Start Point van 2,5 mijl (4 km) heb je dan een aardige dagtocht van een kleine 14 km.

Overtocht naar Engeland

Met Direct Ferries boek je (bijna) elke overtocht in Europa tegen scherpe prijzen. Vanuit Nederland en België bereik je Zuidoost-Engeland het snelst met een overtocht naar Dover (via Calais of Duinkerken). Vanuit Dover rijd je in circa 5,5 uur naar Dartmouth (450 km).

South West Coast Path

kustpad in Devon
Markering Coast Path

Van Minehead (Somerset) naar Poole (Dorset) voert het zuidwestelijk kustpad van Groot-Brittannië 630 mijl lang (zo’n 1014 km) over schitterende voetpaden langs zee. Vaak loop je over smalle ‘sporen’ hoog boven het water, maar ook daal je regelmatig af tot het strand, wandel je een stukje over een weg, door een dorp of stad. Je houdt de zee niet altijd in zicht, soms moet je een stukje landinwaarts om per brug of veerboot een rivier over te steken.

De route is afwisselend, je passeert schilderachtige haven- en badplaatsen en je vindt onderweg altijd wel een plek om te eten & drinken of overnachten. Het is niet moeilijk om je weg te vinden. De markering onderweg (met eikeltjes) is uitstekend. Ook zijn er routeboekjes te koop.

Via de officiële site www.southwestcoastpath.com kun je etappes plannen, mogelijkheden voor openbaar vervoer uitzoeken en linken naar sites voor hotels en B&B’s.

De beste reisgidsen

Reisgids South West Coast Path

Dit Engelstalige routeboekje voert je van Exmouth naar Poole. Tegen de klok in lopen schijnt het prettigst te zijn qua weer en wind. Met tips voor eten en slapen onderweg en duidelijke informatie over de zwaarte van het parcours. De auteur schreef al tientallen reisgidsen over wandelroutes.
Auteur: Roland Tarr | Aurum Press Ltd, 2016

Dominicus Zuid-Engeland

Deze recent herziene reisgids bestrijkt heel Zuid-Engeland, van Dover tot Land’s End en van Isle of Wight tot Oxford. Een groot gebied, waardoor de gids niet echt de diepte in gaat. Toch is het een goede metgezel op reis en kun je de Dominicus op vele reizen meenemen. Ruim aandacht voor wandelen en fietsen, Torquay en Dartmoor.
Auteurs: Remco Ensel en Sandra Langereis
Uitgever: Dominicus, 2018

Wandelvakantie in Devon met SNP Natuurreizen
SNP Wandelvakanties

Liever niet ongeorganiseerd op reis? Reisorganisaties als SNP Natuurreizen bieden kant-en-klare wandelvakanties aan, inclusief bagagevervoer. Zowel individueel als met een groep.

SNP Natuurreizen is goed thuis op het Engelse kustpad. Er staan 2 individuele wandelreizen op het programma die (deels) over het zuidwestelijk kustpad voeren: 7 dagen Cornwall & Devon en 7 dagen Exmoor.

Alle reizen met bagagevervoer, onderdak en transport.