Kleurige narrow boats, dromerige jaagpaden en zelfs een drijvende boekhandel. Langs het Regent’s Canal lijkt miljoenenstad Londen opeens ver weg. Een 14 km lange wandeling voert van Little Venice tot de Theems en toont de grootstad op haar best.

Het Regent's Canal bij Little Venice
Het Regent’s Canal bij Little Venice

Bij startpunt Little Venice staan we aan het begin van het Regent’s Canal. Het werd in 1820 geopend als verbinding tussen de Theems en het Grand Union Canal, dat naar de Noord-Engelse mijnsteden liep. Aan Venetië doet het dok tussen de beide kanalen niet denken, maar het is er wel schilderachtig. We dalen af naar het jaagpad en zetten er de pas in.

Vogels fluiten, eenden jagen elkaar achterna en het geluid van het stadsverkeer is snel verdwenen

Vogels fluiten, eenden jagen elkaar achterna en het geluid van het stadsverkeer is snel verdwenen. Toch zitten we midden in Londen, vlak achter Paddington Station. Een halve kilometer verder zijn we het kanaal even kwijt. We lopen op straatniveau door in wat we denken dat de goede richting is en vinden het water al snel terug, inmiddels een flink stuk gezakt.

- Advertentie -

In het dok waar we het pad weer oppakken, ligt een narrow boat met de naam ‘De Trots van Wyre’. We zien in gedachten een knoestige Hollandse schipper, die met kolen en bouwmateriaal naar Noord-Engeland voer. Of tartte een latere eigenaar het lot met een nieuwe naam?

Diergeluiden en etensgeuren

Camdon Lock, Londen
Camdon Lock, met de populaire markt

Het uitzicht kleurt groen, we wandelen Regent’s Park in. Hoog boven het kanaal staan classicistisch ogende landhuizen in een strakke Franse tuin, vaak met een eigen aanlegsteiger. Dan zwelt het geluid van kwetterende vogels aan, afkomstig uit een hoge volière die over het jaagpad hangt. We passeren London Zoo, horen al snel ook andere dierengeluiden en zien aan de overkant van het water het giraffenhuis.

Daarna is het even gedaan met de rust en het groen, we lopen de hippe wijk Camden in en worden omringd door toeristen. Etensgeuren drijven ons Camden Lock Market in en dan steken we Regent’s Canal over via romantische boogbruggetjes. Wordt het toch nog Venetiaans? Nee, het wordt maritiem stoer. We staan stil bij de twee sluizen van Camden Lock, waar juist enkele kanaalboten in varen. De sluiswachter schenkt een paar mokken thee in en drinkt die samen met de schippers op tijdens het schutten. Ze zijn druk in gesprek en lijken geen weet te hebben van het toegestroomde publiek op de bruggen.

Woorden op het water

Het Regent’s Canal zakt tussen Little Venice en de Theems zo’n 26 meter. Na Camden Lock passeren we geregeld sluisjes en laten we ons steeds weer verleiden tot een tijdje toekijken vanaf een bankje. We zijn niet de enigen, om ons heen zitten kantoormensen in de zon hun lunchbroodjes en salades te eten.

Words on the Water, bookshop London
Words on the Water

Er wordt druk gefietst en gewandeld, maar na een uurtje is het op het pad weer net zo rustig als vanochtend. We stappen binnen in het London Canal Museum, dat de historie vertelt van de Londense kanalen en hun bewoners, maar gaan snel weer naar buiten. Het is te mooi weer om binnen te zijn. Naast de brug bij Wharf Road stuiten we op Words on the Water, een boot vol tweedehands boeken. Daar moeten we even binnenkijken. Een heerlijk plekje om op een koude dag in een leunstoel weg te kruipen en lang na te denken over je aankoop.

En dan: de Theems

Voorbij het oudste park van Londen, Victoria Park, hangen we een tijdje over de brugleuning bij de afslag naar het Hertford Union Canal. Hier varen de twee boten in die we sinds Camden Lock bij elke sluis opnieuw inhaalden. Ze zijn onderweg naar Hackney Wick, vertelde de schipper, waar ze de komende maanden bivakkeren. Het Regent’s Canal buigt hier af naar het zuiden en brengt ons langs Mile End Park tot Limehouse Basin en de aansluiting op de Theems. We zijn terug in de miljoenenstad, maar ook deze brede levensader trekt ons best aan. Vooruit, we gaan niet meteen ondergronds en pakken een stukje Thames Path mee. De zon is tenslotte nog lang niet onder.

Islington Tunnel

Kort na het London Canal Museum verdwijnt het Regent’s Canal in een donkere, 886 meter lange tunnel. Wandelaars moeten de afstand op straatniveau overbruggen, waar markeringen op de stoep de weg wijzen. Scheepsjongens ‘liepen’ vroeger door de tunnel door zich liggend op de voorplecht met hun voeten af te zetten tegen het plafond. Het museum organiseert boottochtjes door de tunnel.

Het Regent’s Canal Londen praktisch

Route-informatie

Beginpunt: metrostation Warwick Avenue (Bakerloo Line), twee minuten lopen naar de brug over het Regent’s Canal bij Little Venice.
Eindpunt: Limehouse Basin aan de Theems (DLR-station Limehouse)
Lengte: 14 km
Duur: 1 dag (inclusief stops)
Horeca: op veel plaatsen langs de route pubs en restaurants aan of op het water. Buiten het zomerseizoen moet je soms iets verder van het kanaal zoeken. Lekkere hapjes en lunch vind je op Camden Lock Market.

Overtocht naar Engeland

Met Direct Ferries boek je (bijna) elke overtocht in Europa tegen scherpe prijzen. Vanuit Nederland bereik je Londen met een overtocht van Hoek van Holland naar Harwich. Vanaf de veerhaven neem je dan de trein naar Londen Liverpool Station (1,5 uur).

Met de trein naar Londen

Eurostar: rechtstreeks per trein naar hartje Londen

Zonder overstap met de Eurostar van Amsterdam, Rotterdam of Brussel naar hartje Londen. Dat maakt reizen per trein aantrekkelijker dan met het vliegtuig. En beslist beter voor het milieu.

Stap je om 7.47 uur in Amsterdam CS (of om 8.28 uur in Rotterdam CS) op de trein, dan kom je rond 10.57 uur (plaatselijke tijd) aan in hartje Londen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: je koopt al een enkele reis vanaf € 40. De Eurostar zal vanaf 30-04-2020 rijden tussen Amsterdam en Londen. Vanaf 18-05-2020 zal de Eurostar ook rijden vanaf Rotterdam. Boeken is nu al mogelijk.

Thames Path in London

Engelstalige gids voor de 50 mijl (80 km) die het Thames Path door Greater London voert: van Hampton Court Palace in het westen tot Crayford Nest aan de oostrand van de stad. Met duidelijke kaarten, tips voor bezienswaardigheden, openbaar vervoer en horeca langs de route. Plus 2 extra’s: vanuit Limehouse Basin een rondje langs het Regent’s Canal, Hertford Union Canal, het riviertje Lea en the Limehouse Cut. En een rondwandeling door Richmond Park.
Aurum Press Ltd, 2018

Wandelgids Londen

Met deze National Geographic gids verken je 9 Londense buurten te voet. Of je nu in South Bank, Westminster of Bloomsbury wandelt, de gids tipt leuke plekken, musea, markten en andere attracties, maar geeft je geen stap-voor-stap routebeschrijving. Je kijkt (en stuurt eventueel wat bij) op de bijgeleverde kaart en kunt vooraf goed inschatten hoeveel tijd je inruimt voor de tocht. Veel praktische informatie, foto’s en achtergronden over de stops onderweg. Inclusief metrokaart. Fontaine Uitgevers, 2015

De mooiste wandelingen in Londen

De 10 wandelingen in deze Merian Live! editie zijn thematisch van aard en volledig uitgestippeld. Zo treed je in ‘Schrijvers, radicalen en kruisridders’ in de voetsporen van onder meer Virginia Woolf en T.S. Eliot, Lenin en Trotski en de ridderorde van de Heilige Johannes in de wijken Bloomsbury en Holborn. Een verrassende invalshoek! Andere thema’s: ‘Een laatste hoekje Old England’ en ‘Monarchie en macht’. Met uitneembare kaart en metrokaart. Deltas, 2014

Time to momo Londen

Wandelen en een stad leren kennen gaan uitstekend samen in de reisgids timo to momo. De 6 stadswandelingen brengen je naar de leukste plekjes, van trendy hotspots tot historische straatjes en toeristische bezienswaardigheden. Met leuke horecatips en hippe winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app.
Auteur: Kim Snijders | Mo’Media, 2016

De leukste B&B’s en hotels in Londen

Logeren in Londen

Wil je centraal logeren in Londen, dan is het Point A Hotel een aanrader. Het hotel ligt vlakbij Waterloo Station en Westminster Bridge.

Dichtbij startpunt Little Venice is The Warrington Hotel een aanrader. Het statig witgepleisterd pand herbergt een gezellige Victoriaanse pub en comfortabele kamers. Vanaf circa € 140 B&B voor 2 personen.