Het Lake District leer je het beste te voet kennen. Dat kan prima door meerdere korte routes te wandelen. Wij zetten een aantal bijzondere wandelingen op een rijtje.

Wandelen in het Lake District
Scafell Pike is de hoogste berg van het land

Vogels spotten bij St. Bees

De populaire Coast to Coast Walk begint in het badplaatsje St. Bees aan de Ierse Zee. Op de parkeerplaats bij het strand staat een informatiebord over de route.

Het is goed te doen om vanaf hier een stukje van het pad te wandelen en via een alternatieve route terug in St. Bees te komen. Je ‘rondt’ dan St. Bees Head, een vogelreservaat waar je zelfs papegaaiduikers kunt zien. Neem je verrekijker dus mee als je graag vogels spot. Trek voor dit tochtje een halve dag uit.

- Advertentie -

Volg vanaf de parkeerplaats het pad omhoog door een groen weiland. Er is weinig markering onderweg, maar het onverharde pad is uitgesleten in het groen en makkelijk te volgen. Gewoon de zee aan je linkerhand houden en zo dicht mogelijk langs de omheining lopen. Je passeert een uitkijkpunt, waar je ontdekt hoe dichtbij het eiland Man uit de Ierse Zee oprijst en dat je rechts Schotland al ziet liggen.

St. Bees Lighthouse

Na St. Bees Lighthouse buigt de kaap naar rechts. Zo’n 2 km verderop kun je rechtsaf lopen richting Tarn Flatt Hall (met parkeerplaats en camping). Negeer na ruim 1 km de afslag hierheen, wandel rechtdoor en volg Hannahmoor Lane tot je terug uitkomt op St. Bees Head. Vandaar volg je de kustroute (of een van de iets hoger gelegen paden) terug naar het dorp.

Je kunt, voor een wat langere wandeling, na de afslag naar Tarn Flatt Hall ook de kustroute nog ruim 1 km verder volgen en bij Quarry Bungalows met de Coast to Coast Walk landinwaarts buigen tot Sandwith. Daar sla je dan rechtsaf (je verlaat nu de route) en wandelt via Sandwith New Town en Rottington terug richting St. Bees. Je loopt dan wel ruim 4 km langs een verharde, maar rustige weg. Vlak na een bocht naar links en voor Christy Meadow Bridge neem je het wandelpad rechts, dat je over de groene kaap terug in St. Bees brengt.

Langs Lake Windermere

Lake Windermere is het grootste (en langste) natuurlijke meer van het Lake District. Het nodigt uit tot een boottochtje en dat kun je goed combineren met een 6,5 km lange wandeling langs het meer. Met een Walkers Ticket (£ 10,50 per persoon – prijs 2016) vaar je vanuit Bowness on Windermere met rederij Windermere Lake Cruises naar Ambleside en stap je daar over op een kleiner schip, dat je afzet bij Wray Castle.

Wandelen in het Lake District
Lake Windermere is het grootste meer van het Lake District

Vandaar wandel je, na een eventueel bezoek aan het kasteel, zuidwaarts langs het meer naar Ferry House. Een eenvoudige route, waarvoor je geen beschrijving nodig hebt, en met slechts een beetje klimmen en dalen.

Onderweg heb je steeds mooi uitzicht op het meer en de overkant (Lake Windermere is vrij smal). Tip: neem een picknick lunch mee, er zijn onderweg geen restaurants maar wel vele leuke plekken aan het water. Daarnaast kun je, vlak voor je de boot terug naar Bowness neemt, terecht in het café van The National Trust bij uitzichtpunt Hawkshead and Claife. Soep, pasteien, broodjes en koffie op een gezellig ommuurd terras.

Beatrix Potter Walk

Dat het Lake District een Nationaal Park is (sinds 1951) dankt de regio voor een aanzienlijk deel aan kinderboekenschrijfster en -tekenares Beatrix Potter (1866-1943). Als kind bracht Beatrix haar vakanties in het merengebied door en raakte zij gefascineerd door de dieren en de natuur. Die verwerkte zij later in wereldberoemde boeken als ‘Het verhaal van Pieter Konijn’ en boeken over het egeltje Tiggy-Winkle, gans Jemima Puddle-Duck en relmuisje Tittlemouse.

In 1905 verhuisde Beatrix Potter definitief naar het Lake District en betrok een cottage in Near Sawrey, aan de westkant van Lake Windermere. Van haar royalty’s kocht zij land en boerderijen, in totaal 15 boerderijen, 29 cottages en 1600 hectare land. Deze liet zij na haar dood overdragen aan The National Trust. Het boerenleven trok Beatrix zo aan dat zij zich er vanaf 1919 volledig op toelegde en hartstochtelijk fokster werd van Herdwickschapen.

Wandelen in het Lake District
Hill Top farm

In Near Sawrey kun je de ‘wereld van Beatrix Potter’ te voet ontdekken. De boerderij waar zij werkte en gasten ontving, Hill Top Farm, is een van de populairste toeristische bestemmingen van het Lake District. De knus ingerichte kamers brengen de sfeer tot leven van de huisjes waarin de personages wonen. In de tuin zie je in gedachten Beatrix op een bankje zitten, gefascineerd door de capriolen van de huiskat, die zij verwerkte in verhalen over Ribby the Cat en Tom Kitten.

Near Sawrey

We wandelen door het schilderachtige dorp met zijn witte huizen rond de schapenwei. Als je vanaf de parkeerplaats van Hill Top even linksaf loopt en op de splitsing rechtsaf gaat door Stones Lane, kun je na het laatste huis een stijgend wandelpad volgen dat je hoog boven het dorp brengt. Je hebt dan een mooi uitzicht op Near Sawrey en Hill Top Farm en, als je nog wat verder stijgt, op het groene landschap in de omgeving.

Wandelen in het Lake District
Near Sawrey: het dorp van Beatrix Potter

Terug op de splitsing in het dorp gaan we even rechts, direct links en volgen de bordjes richting Lakeside. Daarmee treden we letterlijk in de voetsporen van Beatrix Potter, die graag langs de oevers wandelde van Esthwaite Water. Nu kun je er de Beatrix Potter Walk volgen, met informatiebordjes langs de route over de natuur en de dieren die ze bestudeerde.

Zo deed de schrijfster hier inspiratie op voor haar verhaal over kikker Jeremy Fisher, die zichzelf peddelend op een waterlelieblad in veiligheid bracht na een aanval van een hongerige forel. Heb je hierna nog niet genoeg van Beatrix en haar dierenwereld, bezoek dan in Bowness on Windermere The World of Beatrix Potter. Daar leer je de dieren uit de boeken nog beter kennen en neem je een kijkje in hun huisjes. Vooral leuk met kinderen.

Wasdale Head en Scafell Pike

Langs Wast Water, met 76 meter het diepste meer van Engeland, rijden we naar het gehucht Wasdale Head. Voor ons doemt Scafell Pike op, met zijn 978 meter de hoogste berg van het land. En om in superlatieven te blijven, slapen we in de Wasdale Head Inn, ‘Home of the World’s Biggest Liar’.

— Advertentie —

Wandelvakantie in Engeland met Hillwalk Tours

Het Ierse Hillwalk Tours (met Nederlandstalige site!) verzorgt individuele wandelvakanties in Engeland, Schotland en Ierland.
Banner Hillwalk Tours

Voormalig eigenaar Will Ritson nam zo’n 200 jaar terug ludiek wraak op stadse wandelaars en jagers, die zich vaak verheven voelden boven de boeren in het Lake District. Hij vertelde ze over een zo grote raap dat die pas na een jaar was uitgehold en daarna als schapenstal dienst deed. Of hoe hij zijn hond wist te kruisen met een arend, zodat het dier zelf over de muurtjes kon raken en op vossenjacht gaan.

Who is the Worlds Biggest Liar?

In de hotelbar oefenen ‘leugenaars’ geregeld voor de jaarlijks in november te houden wedstrijd The Worlds Biggest Liar. We vragen de barman of hij daar ook aan mee doet. “Zeker”, grinnikt hij. “Ik won heel wat prijzen. Behalve die ene keer dat ik niet op tijd in Wasdale kon zijn. Het regent hier namelijk altijd.” De man is niet in zijn eerste leugen blijven steken. Wij noteren er al twee, want buiten schijnt de zon en de wedstrijd vindt niet plaats in Wasdale Head, maar in buurdorp Sandton Bridge.

Wandelen in het Lake District
Wasdale Head Inn

Na het eten wandelen we in de avondzon richting Scafell Pike. We nemen even een kijkje in St. Olaf’s Church, het (jawel!) kleinste kerkje van Engeland. Een fijn plekje om even te zitten. Dan vervolgen we het pad. Niemand om ons heen, alleen zien we op de hellingen Herdwickschapen grazen. Prachtige dieren, met hun blauwgrijze vacht, witte kop en poten. Over de Britten wordt vaak gezegd dat zij zo hechten aan hun splendid isolation, dat gevoel van ‘schitterende afzondering’ op hun eigen eiland. Wij hebben dat gevoel in Engeland nog niet eerder zo gevoeld als hier, in het druk bezochte, maar toch heel dunbevolkte Lake District. En het bevalt ons goed.

Het Lake District praktisch

Overtocht naar Engeland

Met Direct Ferries boek je (bijna) elke overtocht in Europa tegen scherpe prijzen. Uit Nederland en België bereik je Noord-Engeland het snelst met een overtocht naar Hull (vanaf Rotterdam of Zeebrugge). Vanuit Hull rijd je in circa 3 uur naar het Lake District (275 km).

Gaiters

Wandelen in het Lake District betekent: geregeld door een snelstromend beekje waden. Bovendien kunnen de schapenpaadjes door regenval nat en modderig zijn. Om droge voeten en schone broekspijpen te houden zijn gaiters (gamaschen of beenkappen) aanbevolen. Te koop vanaf € 17,95.

De beste reisgidsen

100 x Noord-Engeland

Dirk Musschoot kent Engeland uitstekend en vertelt er over met een knipoog. In deze gids neemt hij je mee naar zijn honderd favoriete bestemmingen in Yorkshire, Cumbria en Northumberland. Het Lake District komt ruim aan bod, met 18 mooie items over, onder meer, varen op Lake Windermere, Dove Cottage, Wasdale Head en de roemruchte Wrynose Pass & Hardknott Pass. Met veel praktische info en een uitvouwbare kaart.
Auteur: Dirk Musschoot | Lannoo, 2011

Het herdersleven

Persoonlijke en humorvolle beschrijving van het boerenleven in het Lake District. James Rebanks komt uit een familie die al 600 jaar woont en werkt in het gebied. Hij studeerde in Oxford, maar keerde terug naar zijn geboortestreek om zijn plaats in de historie in te nemen: als schaapherder. Een heerlijk en bij vlagen ontroerend boek, dat goed werkt als voorbereiding op een verblijf in het Lake District. Of beter nog: lees het als je er zelf bent en uit je raam kunt kijken naar de bergen, de meren en de schapen. Onvergetelijk.
Auteur: James Rebanks | Hollands Diep, 2016

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in het Lake District

The Wasdale Head Inn is een legendarische herberg, gevestigd op een van de mooiste plekken van het Lake District. Daar betaal je ook voor: een overnachting is hier gemiddeld duurder dan elders en de kamers zijn standaard. Toch een aanrader, vanwege de ervaring! Vanaf £ 120 per nacht, voor 2 personen met ontbijt.

Een kamer in de naastgelegen Lingmell B&B is goedkoper, vanaf £ 70, voor 2 personen met ontbijt. Strands Hotel/Inn & Micro Brewery in Nether Wasdale is een sfeervolle 18de-eeuwse herberg, met open haarden, houten balken, streekgerechten in de pub en een eigen brouwerij. Op loopafstand van het meer Wastwater.

The Corner House B&B in Whitehaven is gevestigd in een Victoriaanse villa op loopafstand van de zee en de Coast-to-Coast walk. Comfortabele kamers en een zeer uitgebreid warm ontbijt.

Buckle Yeat B&B in Near Sawrey staat vlak bij Beatrix Potters Hill Top Farm en biedt stijlvolle kamers in de entourage van een 17de-eeuwse cottage. Warm onthaal en erg lekker ontbijt.

Wandelvakantie in het Lake District

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse wandelreis in het Lake District. Het programma is gevarieerd. Je arriveert in Windermere, waar je wandelt langs het gelijknamig meer dat een en al lieflijkheid is.

 

Daarna trek je de ruigere natuur in rond bergtoppen met illustere namen als de ‘Old man of Coniston’ en de hoogste berg van Engeland, Scafell Pike. Ook doe je nog even de kust aan en is er ruimte voor boottochtjes en culturele bezoekjes aan musea en een kasteel.
De dagtochten zijn vrij pittig (niveau 2), maar heb je geen klimconditie of is het weer niet zo goed, dan kun je de etappes eenvoudig inkorten. Inclusief logies & ontbijt en bagagevervoer.

SNP biedt ook wandelreizen aan in samenwerking met het Engelse HF Holidays. Je overnacht in fraai gelegen landhuizen en gaat op pad met Engelstalige wandelroutes. Je kiest zelf het niveau: vlakke tochten langs het water of uitdagende wandelingen in de bergen. Inclusief volpension. Keuze uit 8 dagen Lake District Noord en 8 dagen Lake District Zuid.