Het boeiende eiland Ouessant, voor de westkust van Bretagne, is te groot om in één keer rond te wandelen. Daarom huren veel bezoekers een fiets. Met de fiets mag je echter niet op de smalle wandelpaden komen die het mooiste zicht bieden op eiland en zee. Er zijn vier rondwandelingen uitgezet, die elk een deel van het eiland tonen. De hier beschreven route in het noordwesten is het interessantst, omdat je enkele vuurtorens passeert en twee boeiende musea kunt bezoeken.

Phare du Creac'h, de parel van Île d'Ouessant
Phare du Creac’h, de parel van Île d’Ouessant

Routebeschrijving

Sta je in hoofdplaats Lampaul met je rug naar het Bureau voor Toerisme, sla dan rechtsaf en volg de wegwijzer richting Phare du Creac’h. Kies bij de splitsing ter hoogte van Bar-restaurant Le Fromveur de rechterweg omhoog.

Ga even verderop in de bocht naar rechts rechtdoor een wandelpad op. Je komt op het kustpad, dat je het grootste deel van de tocht volgt. Het is niet gemarkeerd, maar zolang je de zee aan je linkerhand houdt, kan er weinig mis gaan.

- Advertentie -

Je loopt in de richting van Pointe de Pern (het meest westelijke punt van Frankrijk, zeggen de eilanders) en passeert onderweg een natuurlijk haventje in een smalle inham en een fort uit 1861, dat Frankrijk moest verdedigen tegen dreiging van buitenaf.

Phare du Creac’h

Op Pointe de Pern kijk je uit op de vuurtoren Nividic, omringd door rotsblokken en twee pylons. De witgekalkte rotsblokken vormen een baken voor schippers die dicht langs de punt navigeren. Je kunt de ruïne bezoeken van een door paarden aangedreven misthoorn. Hierna richt je het vizier op de zwart-wit gestreepte Phare du Creac’h. Hier vind je het museum over vuurtorens en bakens.

Vervolg de tocht langs de kust tot je (goed opletten!) ter hoogte van een dorpje bij het wasbassin van Poul Brigid komt. Je herkent het aan een kleine blauwe deur. Hier verlaat je het kustpad en keer je dwars door het binnenland terug naar Lampoul.

Volg de weg door het gehucht Niou Izella. Ga bij de splitsing linksaf en bij een volgende splitsing rechtsaf (volg even de borden ‘Ecomusée’ als je ook het Volksmuseum wilt bezoeken). Je loopt richting Lampaul. Ga bij het stopbord aan het begin van het dorp linksaf en loop door tot de kerk. Je bent weer bij het beginpunt.

Point du Raz praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Bureau voor Toerisme in Lampaul
Lengte: 12 kilometer
Duur: 4,5 uur (inclusief museumbezoek)
Routeboekje met de vier rondwandelingen is te koop bij het Bureau voor Toerisme (niet in NL, niet altijd even duidelijk beschreven)
Horeca
: restaurant Ar Piliguet (aan het begin en eind van de wandeling) is een gezellig restaurant waar je onder meer lekkere taart eet.

Veerboot

Rederij Penn Ar Bed vaart enkele keren per dag vanuit Camaret, Brest en Le Conquet op Île d’Ouessant. De kortste overtocht (vanuit Le Conquet) duurt 60 minuten. In het hoogseizoen is het raadzaam om te reserveren.

De beste reisgidsen
Reisgids Het echte Bretagne

Reisgids ‘Het echte Bretagne’

Deze wandeling is afkomstig uit ‘Het echte Bretagne’, onze eigen gids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie, wandel- en fietsroutes plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: TiDo Producties, 2020 (3e, herziene editie)

Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00

Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.

Het echte Bretagne ›

Rother wandelgids Bretagne

Veel wandelaars zweren bij de serie Rother gidsen en dat is heel terecht. Ze zijn degelijk, overzichtelijk en staan garant voor bijzondere wandeltochten op plekken die niet worden overlopen door toeristen. De Rother Bretagne is daarop geen uitzondering: 50 wandelingen langs de kust en door het Bretonse binnenland. Met duidelijke info over start- en eindpunt, zwaarte van de tocht, restaurants en cafés onderweg.
Elmar, 2015

Wandelen in Bretagne

Dé reisgids voor als je in Bretagne veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Bretagne aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over de kustregio en het binnenland. Ze variëren van 9 tot 21,5 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, een kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen. Aanrader!
One Day Walks, 2015

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne is de ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je ook niets mist.
Kosmos uitgevers, 2019

De leukste B&B’s en hotels

Logeren op Île d’Ouessant

In Lampaul vind je enkele leuke adressen om te overnachten. Ti Jan Ar C’hafé biedt met zorg ingerichte kamers aan in een mooi oud gebouw. Vrij pittige prijzen, maar dat komt door de schaarste aan kamers op het eiland.
Hôtel Le Fromveur is gevestigd boven een restaurant in Lampaul (dat niet tot laat open is) en biedt 14 kamers met alle comfort.
Via het Bureau voor Toerisme kun je meer adressen opvragen.
Tip: zoek voor overnachtingen in heel Bretagne (en Frankrijk) op de website van Gites de France ›.

Wandelvakantie in Bretagne

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt twee wandelvakanties in Bretagne aan:

8-daagse wandelreis Côtes d’Armor langs de spectaculaire Roze Granietkust, met de levendige haventjes van Paimpol, Port Blanc en Perros Guirec.

Afhankelijk van het tij loop je langs de waterlijn, waarbij je rotseilandjes kunt bezoeken, of hoog boven zee, met uitzicht vanaf de kliffen. Je logeert in vaak mooi aan zee gelegen hotels en pensions. Niveau 2 (goede conditie).

8-daagse wandelreis Presqu’île de Crozon langs de kust van het prachtige Presqu’île de Crozon. Over stille stranden en door pittoreske vissersdorpjes naar de abdijruïnes van Landevennec en prehistorische menhirs. Je logeert in sfeervolle kleine hotels. Niveau 2 (goede conditie).