Het Bretonse Dinard is een van de stijlvolste badplaatsen van Frankrijk. Ze ademt de sfeer van het eind van de 19de eeuw, de Belle Epoque. Je vindt er nog ruim 400 villa’s uit deze tijd. Deze wandeling in Dinard voert je over een heerlijk pad langs het water. Met aan je ene kant de vaak hoge golven en de kleine eilandjes voor de kust en aan je andere kant excentriek ogende monumentale villa’s.

Wandelpad langs zee, richting Pointe de la Malouine, Dinard
Wandelpad langs zee, richting Pointe de la Malouine

Routebeschrijving

De wandeling gaat van start op het wandelpad ter hoogte van de Yacht Club van Dinard in de monding van de rivier de Rance. Je komt er door op de Avenue George V de trap of het looppad naar beneden te nemen, ter hoogte van Hôtel Barrière. De route is vrij simpel: houd de zee aan je rechterhand en volg de route die zo dicht mogelijk langs de zee loopt (met hoogtij en veel wind kan het laagste pad overspoeld raken).

Aan je rechterhand zie je bootjes voor anker liggen. Zijn de eigenaren aan het varen, dan ligt er bij hun ankerboei een klein roeibootje, waarmee ze hun zeewaardige zeil- of motorboot bij hoogwater kunnen bereiken. Twee stenen pieren reiken een stukje in zee. Dit zijn de aanlegplaatsen van rederij Corsaire. Deze onderhoudt een regelmatige dienst met Saint-Malo, een zogenoemde ‘waterbus’.

- Advertentie -

Bankjes langs het pad bieden je gelegenheid even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Kijk ook achter je naar de subtropische plantengroei. Het klimaat in Dinard is zo zacht dat er zelfs palmen groeien.

Zicht op Saint-Malo

Via een kleine inham en langs Hôtel de la Vallée kom je op de kaap richting Pointe du Moulinet. Aan de overkant van het water zie je de oude vesting van Saint-Malo en links doemen enkele opvallende villa’s op. Ze zijn hoog op de kaap gebouwd, zodat de bewoners het mooist mogelijke zeezicht hebben.

Enkele namen op de volgorde waarin je ze passeert: La Villa la Garde (een neogotisch Engels aandoend kasteel met diverse torens en zijvleugels), La Villa Saint Germain (een wat pompeus landhuis uit 1868, dat diverse malen verbouwd en uitgebreid is), om de punt heen La Villa Granit House (daterend uit 1923, maar geïnspireerd op de bouw uit de Middeleeuwen) en Le Château des Deux-Rives (een elegant landhuis uit 1910).

Plage de l'Ecluse, Dinard
Het beschutte Plage de l’Ecluse

Plage de l’Ecluse

Dan doemt het hart van Dinard op: Plage de l’Ecluse, het brede en beschutte zandstrand met daarachter de rond lopende boulevard. Aan de overkant zie je de volgende punt: Pointe de la Malouine. Het aantal villa’s op deze punt is zo mogelijk nog groter dan op Pointe du Moulinet en bijna elke villa heeft een eigen trap naar zee.

Het wandelpad loopt nog veel verder en brengt je, als je zin hebt in een flinke tippel, nog helemaal tot het volgende strand, Plage de St-Enogat en Pointe de la Roche Pelée. Vandaar kun je via de stad terugkeren, maar het is aan te bevelen om na het ronden van Pointe de la Malouine op je schreden terug te keren en langer te genieten van het zicht op Plage de l’Ecluse en de omringende villa’s. Op de boulevard wachten de terrassen, van waaraf je het luie strandleven heerlijk aan je voorbij ziet gaan.

Dinard praktisch

Route-informatie

Beginpunt: Yacht Club aan de Promenade du Clair de Lune
Eindpunt: Plage de l’Ecluse
Lengte: 4 kilometer
Duur: 1 uur
Horeca: Snack Le Glacier is een prettig restaurant met zonnig terras aan de boulevard bij Plage de l’Ecluse. Je kunt er terecht voor sandwiches en salades, maar ook voor zeevruchten en complete maaltijden. De prijzen zijn redelijk. Adres: 1 Promenade des Alliés.

De beste reisgidsen

Reisgids ‘Het echte Bretagne’

Reisgids Het echte Bretagne

Deze wandeling is afkomstig uit ‘Het echte Bretagne’, onze eigen gids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie, wandel- en fietsroutes plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Het echte Bretagne, 2020 (3e, herziene editie)

Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00

Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

“Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.”

Het echte Bretagne ›

Rother wandelgids Bretagne

Veel wandelaars zweren bij de serie Rother gidsen en dat is heel terecht. Ze zijn degelijk, overzichtelijk en staan garant voor bijzondere wandeltochten op plekken die niet worden overlopen door toeristen. De Rother Bretagne is daarop geen uitzondering: 50 wandelingen langs de kust en door het Bretonse binnenland. Met duidelijke info over start- en eindpunt, zwaarte van de tocht, restaurants en cafés onderweg.
Elmar, 2015

Wandelen in Bretagne

Dé reisgids voor als je in Bretagne veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Bretagne aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over de kustregio en het binnenland. Ze variëren van 9 tot 21,5 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, een kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen. Aanrader!
One Day Walks, 2015

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne is de ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je ook niets mist.
Kosmos uitgevers, 2019

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Dinard

Onze persoonlijke aanbevelingen zijn: Hotel Altaïr, gevestigd in een ruim honderd jaar oude villa, op enkele minuten lopen van strand en zee. Sfeervolle, traditioneel ingerichte kamers.

Le Clos d’Enhaut is een charmante en landelijk gelegen B&B in een oude boerderij. Je kijkt er uit op de tuin en wordt ‘s ochtends verwend met huisgemaakte jam en gebak. Loopafstand tot het strand: 15 minuten. Ook fijn: je kunt de keuken gebruiken.

Wandelvakantie in Bretagne

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt twee wandelvakanties in Bretagne aan:

8-daagse wandelreis Côtes d’Armor langs de spectaculaire Roze Granietkust, met de levendige haventjes van Paimpol, Port Blanc en Perros Guirec.

Afhankelijk van het tij loop je langs de waterlijn, waarbij je rotseilandjes kunt bezoeken, of hoog boven zee, met uitzicht vanaf de kliffen. Je logeert in vaak mooi aan zee gelegen hotels en pensions. Niveau 2 (goede conditie).

7-daagse wandelreis Presqu’île de Crozon langs de kust van het prachtige Presqu’île de Crozon. Over stille stranden en door pittoreske vissersdorpjes naar de abdijruïnes van Landevennec en prehistorische menhirs. Je logeert in sfeervolle kleine hotels. Niveau 2 (goede conditie).