De beroemde kaap Pointe du Raz is ongetwijfeld de mooiste van de twee, maar Pointe du Van heeft het mooiste uitzicht: op Pointe du Raz! Tijdens deze wandeling, die grotendeels voert over het Bretonse kustpad GR34, is het zicht op zee soms duizelingwekkend maar nooit angstaanjagend. Het pad is goed begaanbaar en doorgaans voldoende breed.

Pointe du Raz, Bretagne
Spectaculair uitzicht vanaf Pointe du Raz

Routebeschrijving

Kom je over de D7 uit Douarnenez aangereden, dan is Pointe du Van het eerste van de twee legendarische punten die je aandoet. Parkeer de auto op de parkeerplaats en loop over het brede en omheinde pad naar de punt. Een minder spectaculaire plek dan Pointe du Raz, maar het uitzicht is er fabuleus. Je ziet Pointe du Raz op zijn mooist liggen. In het verlengde ervan steekt het kleine Île de Sein het kopje net boven de zeespiegel uit en in het noorden zie je de punten van het schiereiland Crozon: Penhir en Chèvre.

Vanaf Pointe du Van volg je het internationale kustpad GR34, aangegeven door een witrood geschilderd balkje op stenen en paaltjes (bij plaatselijke stukken ook wel een gele cirkel). Voor wie niet thuis is in de termen van het lange-afstandswandelen: een witrood (of geel) kruis geeft aan: verkeerde route.

- Advertentie -

De route is over het algemeen goed aangegeven, maar kies bij twijfel altijd het pad dat het dichtst langs zee loopt. Loop je een keer verkeerd (er lopen soms meerdere paden boven elkaar): geen nood. Vroeg of laat zie je het witrode balkje wel weer opdoemen.

Baie de Trépassés

Baie de Trépassés
Baie de Trépassés: populair bij surfers

Via de kapel van Saint-They, een ruw stenen monument, en enkele prachtige baaien kom je al stijgend en dalend bij een breed wit strand en prachtig groenblauw water: Baie de Trépassés, oftewel (vrij vertaald) de Baai van de Dolende Zielen. Dat klinkt enger dan het is! Regelmatig zie je hier surfers scheren over de hoge en brede golven. Steek het strand over en start aan de overkant met de klim naar Pointe du Raz. Het pad is in het tweede deel iets beter begaanbaar dan in het eerste deel. Op de punt kun je heerlijk uitrusten en genieten van het zicht op Île de Sein en de ontmoeting van de Atlantische Oceaan en het Kanaal. Je keert via dezelfde route terug naar Pointe du Van. Saai is dat niet, want in noordelijke richting is het uitzicht altijd weer anders.

Wil je toch graag meer variatie aanbrengen (en heb je tijd en energie voor een extra 3 tot 4 kilometer): je kunt als alternatieve route vanaf Pointe du Raz het kustpad langs de zuidkant vervolgen. Je passeert dan het schattige haventje Bestrée en steekt ter hoogte van het dorpje Lescoff de punt over. Je komt weer uit in de Baie des Trépassés en pakt daar het kustpad weer op naar Pointe du Van.

Vind je een wandeling van 6 kilometer wel voldoende, dan kun je starten bij het hotel in de baai en alleen heen en weer naar Pointe du Raz of Pointe du Van lopen.

Point du Raz praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Pointe du Van (Baie des Trépassés voor de korte variant)
Lengte: 6-12 (16) kilometer
Duur: 2-4 uur

De beste reisgidsen
Reisgids Het echte Bretagne

Reisgids ‘Het echte Bretagne’

Deze wandeling is afkomstig uit ‘Het echte Bretagne’, onze eigen gids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie, wandel- en fietsroutes plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: TiDo Producties, 2020 (3e, herziene editie)

Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00

Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.

Het echte Bretagne ›

Rother wandelgids Bretagne

Veel wandelaars zweren bij de serie Rother gidsen en dat is heel terecht. Ze zijn degelijk, overzichtelijk en staan garant voor bijzondere wandeltochten op plekken die niet worden overlopen door toeristen. De Rother Bretagne is daarop geen uitzondering: 50 wandelingen langs de kust en door het Bretonse binnenland. Met duidelijke info over start- en eindpunt, zwaarte van de tocht, restaurants en cafés onderweg.
Elmar, 2015

Wandelen in Bretagne

Dé reisgids voor als je in Bretagne veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Bretagne aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over de kustregio en het binnenland. Ze variëren van 9 tot 21,5 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, een kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen. Aanrader!
One Day Walks, 2015

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne is de ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je ook niets mist.
Kosmos uitgevers, 2019

De leukste B&B’s en hotels

Logeren bij Point du Raz

Overnachten tussen Pointe du Raz en Pointe du Van kan in Hôtel de la Baie de Trépassés of het bijbehorende Relais de la Pointe du Van (winter gesloten). Een wit gebouw in een baai tussen de kliffen, grenzend aan strand en zee. De inrichting is niet zo mooi als de buitenkant doet vermoeden, maar de locatie is onbetaalbaar.
Een andere aanrader is chambres d’hôtes Le Corre in Lescoff (29 Rue des Hirondelles, 02 – 98 70 38 24). Drie kamers met eigen sanitair en eigen opgang in een gerenoveerde boerderij vlak bij Pointe du Raz. Het hele jaar geopend.
Tip: zoek voor overnachtingen in heel Bretagne (en Frankrijk) op de website van Gites de France.

Wandelvakantie in Bretagne

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt twee wandelvakanties in Bretagne aan:

8-daagse wandelreis Côtes d’Armor langs de spectaculaire Roze Granietkust, met de levendige haventjes van Paimpol, Port Blanc en Perros Guirec.

Afhankelijk van het tij loop je langs de waterlijn, waarbij je rotseilandjes kunt bezoeken, of hoog boven zee, met uitzicht vanaf de kliffen. Je logeert in vaak mooi aan zee gelegen hotels en pensions. Niveau 2 (goede conditie).

8-daagse wandelreis Presqu’île de Crozon langs de kust van het prachtige Presqu’île de Crozon. Over stille stranden en door pittoreske vissersdorpjes naar de abdijruïnes van Landevennec en prehistorische menhirs. Je logeert in sfeervolle kleine hotels. Niveau 2 (goede conditie).