Caldera de Taburiente is een van de grootste en spectaculairste erosiekraters ter wereld. Ze vormt het hart van La Palma en werd in 1954 een Nationaal Park. Aan de noordrand van de krater vind je de hoogste top van het eiland: Roque de los Muchachos. En er zijn meer mogelijkheden tot wandelen op een vulkaan. Vanuit El Pilar biedt Ruta de los Volcanes een van de fascinerendste wandelingen van het eiland.

Mooi zicht op de caldera tijdens de Ruta de los Volcanes

Caldera de Taburiente, een door hoge rotswanden omgeven kraterbekken met een doorsnee van zo’n 10 kilometer, vormt voor veel wandelaars het hoogtepunt van La Palma. Je moet er wel wat moeite voor doen om er te komen en de wandelroutes zijn vaak pittig. Er zijn drie toegangsmogelijkheden tot de caldera:

  • via de Barranco de las Angustias, de kloof waar het regenwater zich doorheen perst en in zee stroomt bij Puerto de Tazacorte. Dit is de toegangspoort tot het hart van de caldera, Playa de Taburiente. Je bent dan al aan de wandel want de weg stopt een stukje voor de caldera, bij uitkijkpunt Los Brecitos.
  • de makkelijkst per auto bereikbare ingang is parkeerplaats La Cumbrecita. Vandaar klim je verder de caldera in.
  • ten slotte kun je het gebied vanaf de noordelijke rondweg LP-4 bereiken. Je rijdt dan langs de sterrenobservatoria naar Roque de los Muchachos en wandelt vanaf daar de caldera in.

Vulkanenroute

Ten zuiden van de hoofdweg LP-3 (El Paso-Santa Cruz de la Palma) zet de reeks vulkanische toppen zich voort richting de zuidpunt van La Palma, waar je de kegels ziet die als laatste (zo’n 50 jaar terug) tot uitbarsting kwamen. Ook hier kun je heerlijk wandelen, bijvoorbeeld langs de Ruta de los Volcanes. Neem wel altijd warme kleren en een regenjack mee, want er komt er niet zelden in de mist terecht. Of je stijgt er bovenuit en dat is dan nog veel mooier!

- Advertentie -

Op pad met de Rothergids

Wij zijn op La Palma veel op pad gegaan met de Nederlandstalige Rother wandelgids La Palma, een prima optie voor als je onderweg ook wat meer wil lezen over de omgeving. De 63 wandelroutes verschillen in lengte en zwaarte. Wij liepen met deze gids in het vulkanisch ‘midden’ de volgende routes (waar we doorgaans iets langer over deden dan in de gids aangegeven. We melden hieronder de duur van onze wandelingen).

Bereikbaarheid

Het kost in het binnenland van La Palma vaak wat extra inspanning om de start- en finishplekken van deze wandelroutes te bereiken. Het gebied is niet of nauwelijks bewoond en er is ook minder openbaar vervoer. De Rothergids geeft hiervoor tips en informatie, maar is niet overal actueel. Hieronder vind je de situatie van begin 2019.

Van La Cumbrecita naar de Mirador de las Chozas

Duur: 1,5 uur – Niveau: makkelijk

Bereikbaarheid: op de parkeerplaats La Cumbrecita zijn slechts zo’n 40 plaatsen beschikbaar en we raden je aan vooraf een plek te reserveren. Dat doe je bij Centro de Visitantes El Paso, langs de doorgaande weg LP-3 bij het begin van de LP-302 naar Cumbrecita. Dit kost niets. Je krijgt een parkeerkaart op naam mee, die je bij de slagboom langs de weg moet laten zien. Er is ook een wandelroute door het bos naar La Cumbrecita, waar je zo’n twee uur (enkele reis) voor moet uitrekken. Je kunt dan bijvoorbeeld vanaf het bezoekerscentrum met de taxi gaan en terug lopen.

Mirador Las Chozas, Caldera de Taburiente, La Palma
Mirador Las Chozas met uitzicht op de Caldera

De auteurs van de Rothergids noemen deze route, een beetje badinerend, geen ‘wandeling’ maar een ‘ommetje’. Dat neemt niet weg dat het een zeer aangenaam tochtje is, met prachtige uitzichten op de imposante Caldera de Taburiente.

Magisch!

Het is een goede kennismaking voor eventuele vervolgwandelingen. Als wij er op een ochtend naar toe rijden is de krater gehuld in de mist, maar komt de zon er al doorheen. Magisch!

Vanaf de parkeerplaats lopen we over een vrij vlak pad naar de met relingen beveiligde Mirador de las Chozas. Hier kijken we diep in de krater en hebben zicht op de grillig gevormde rotspunten van de kraterrand. Op een informatiebod is te zien welke namen deze toppen hebben. Ook de verderop gelegen Mirador de los Roques biedt zo’n fraai vergezicht en via een licht stijgend pad keren we terug naar de parkeerplaats.

Roque de los Muchachos, 2426 meter

Duur: 5 uur – Niveau: tamelijk moeilijk

Bereikbaarheid: vanaf de noordelijke weg LP-4 (Hoya Grande-Santa Cruz) sla je ter hoogte van de sterrenobservatoria af richting Los Muchachos (LP-403). Je komt dan uit op de parkeerplaats vlakbij de Roque en wandelt daar in een klein kwartier heen. Met wandelroute 60 uit de Rothergids kun je er vanaf de LP-4 helemaal heen wandelen, een heerlijke wandeling met steeds fraai uitzicht. Let op: de LP-4 is in de winter soms deels afgesloten vanwege gladheid of sneeuw. Tijdens ons eerste bezoek aan La Palma (1999) lag hier in januari zelfs meer dan meter sneeuw!

Roque de los Muchachos in de Caldera de Taburiente

De Rother-wandelroute start op de Mirador bij Degollada de Franceses (km-paal 32,6 langs de LP-4). Vanaf hier volgen we de GR 131 langs de kraterrand. We starten op een hoogte van 2297 meter en wandelen licht op en neer tot een hoogte van 2426 meter.

Tamme kraaien

Geen zware klimmetjes en afdalingen dus en tijdens de hele wandeling bevinden we ons bovenop La Palma. We kijken uit op de kraterrand en geregeld diep in de krater in. Daarnaast zien we op deze heldere dag ook de Teide op Tenerife, de Tafelberg op La Gomera en het gehele eiland El Hierro.

Vanaf het parkeerterrein en het informatiehuisje vlak voor Roque de los Muchachos volgen we het geplaveide pad over de Espigón del Roque. We dringen zo een flink stuk de Caldera in en genieten er enige tijd van het grandioze uitzicht. Op dit ‘balkon’ strijken ook geregeld kraaien neer, die behoorlijk tam lijken en uit je hand eten. Of, als je niet uitkijkt, gewoon een hap van je brood pikken. Via dezelfde route keren we terug naar het uitkijkpunt langs de LP-4.

Ruta de los Volcanes

Duur: 7 uur – Niveau: tamelijk moeilijk

Bereikbaarheid: deze lijnwandeling start op de bij eilanders populaire picknickplaats Refugio del Pilar, die je per auto bereikt via de LP-301, een zijweg van de LP-3. El Pilar is niet per bus bereikbaar. Omdat de wandeling eindigt in Los Canarios heb je vervoer terug naar El Pilar nodig. Liften kan altijd, maar is ook wat onzeker. Veel wandelaars regelen iets met andere wandelaars met een auto. Wij hadden die mogelijkheid niet en kozen ervoor om halverwege de route om te keren. Jammer, maar het deel dat we (twee keer) zagen was de moeite zeker waard.

Op de weg omhoog naar El Pilar rijden we door een steeds dunner wordende mist, waar af en toe de zon doorheen piept. Even worden we vergast op een bijna complete regenboog, maar dan keert de mist terug. Het is weekend en op de picknickplaats wordt druk (overdekt) gebarbecued en een beetje dronken gelald.

Naaldentapijt

In onze regenkleding steken we het pleintje over en beginnen aan de klim het bos in. Het wordt droog, de zon komt te voorschijn en de vegetatie wordt dunner. Af en toe kijken we door de bomen uit op Caldera de Taburiente, waar een fotogenieke mistsluier boven hangt. Ook de zee zien we geregeld. Via een bosbouwweg stijgen we een licht dennenbos in met een fraai naaldentapijt.

Verderop volgen we de GR 131 rechtsaf. We komen terecht in een soort parklandschap, met bremstruiken, okerkleurig lavagruis en felgroene dennen. Wat zal het mooi zijn als de brem bloeit. We klimmen tot de kam, waar het heel winderig is en keren terug naar El Pilar.

Vulkanisch landschap met regenboog, onderweg naar Refugio El Pilar, La Palma
Vulkanisch landschap onderweg naar Refugio El Pilar

La Palma praktisch

De beste reisgidsen over La Palma

Rother Wandelgids La Palma

Onze aanrader voor wie La Palma graag te voet verkent. De gids bevat 63 wandelroutes. Deze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk (blauw), tamelijk moeilijk (rood) tot zwaar (zwart). De meeste routes in deze gids (45) zijn rood. Dat maakt meteen duidelijk dat het bergachtige La Palma een bestemming is voor geoefende wandelaars. De 14 blauwe routes zijn goed te doen mits je niet opziet tegen klimmen en dalen. Sommige rode routes zijn vooral ‘tamelijk moeilijk’ vanwege de duur van de tocht. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Elmar, 2016

ANWB Extra La Palma

Handzaam en betaalbaar gidsje met grote uitvouwbare kaart en veel foto’s. Prima voor een kennismaking met La Palma tijdens een verblijf van een week. Besteedt ook aandacht aan wandelen, inclusief enkele uitgeschreven routes (rondwandeling in het zuiden bij Los Canarios en korte route vanaf La Cumbrecita langs de randen van Caldera de Taburiente). ANWB Media, 2018

De leukste hotels

Bijzonder overnachten met Eliza was here

De meeste reizigers boeken hun vakantie op La Palma inclusief vlucht, all risk verzekerde huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan en dat pakt ook op het groene en rustige La Palma prima uit.

De appartementen en vakantiehuisjes op La Palma zijn wat hoger gelegen en bieden vaak een weids uitzicht op zee. Wij logeerden zelf in Casita Cancelita in het zuidwesten: natuurstenen huisjes met een tuin of terras en gebruik van zwembad. Een prima uitvalsbasis voor tochtjes naar het westen en zuiden van La Palma, maar ook Santa Cruz is snel bereikbaar. Zoek je vooral rust, dan is Casita La Graja een aanrader. Dit huisje met privé zwembad staat in het noordwestelijke Tijarafe.

Eliza was here (NL) ›
Eliza was here (B) ›

CAsa Cancelita Eliza was here
Casa Cancelita