Het middeleeuwse centrum van Brugge nodigt uit tot een aangename winkelwandeling. Onderweg ‘vechten’ talloze zaken om je aandacht. Winkels met de beroemdste producten van Brugge, kant en chocolade. Maar ook souvenirwinkels, mode- en designzaken en speciaalzaken zetten de zintuigen op scherp. Intussen kom je ook langs de historische bezienswaardigheden van Brugge.

De Markt, Brugge
De Markt

Wandel- en winkelroute

Markt – Eiermarkt – Geldmuntstraat – St.-Jacobsstraat – Vlamingstraat – Philipstockstraat – Steenstraat – Mariastraat – Wollestraat – Markt

Markt en Eiermarkt

De wandelroute start op de Markt, het beroemdste plein van Brugge. Hier vind je horeca, toeristische attracties en een beperkt winkelaanbod. De Eiermarkt, het ‘kleine zusje’ van de Markt, is een gezellige aaneenschakeling van cafés en restaurantjes met zonnige terrassen.

- Advertentie -

Je vindt de ingang van de Eiermarkt in de noordwestelijke hoek van de Markt. Ga er met de bocht mee naar links en steek rechtdoor over.

Geldmuntstraat [2]

De brede Geldmuntstraat is een winkelstraat waar je vooral ketenwinkels vindt, zoals Oil & Vinegar, Scapa, Bandolera en Olivier Strelli. Een leuke straat om even op en neer te lopen. Sla daarna aan het eind linksaf.

St.-Jacobsstraat [3]

Bitte Kai Rand, Brugge
Window shopping bij Bitte Kai Rand

De St.-Jacobsstraat telt verrassende winkels, zoals het ‘coole’ LEE:LOO (hippe en sportieve kleding). Ook vind je er opvallend veel zaken met een tweedehands kledingaanbod, zoals Think Twice (dames-, heren- en kinderkleding, accessoires, handtassen en schoenen). Ga er rechtsaf via het smalle steegje Boterhuis, linksaf Naaldenstraat en rechtsaf Grauwwerkerstraat.

Vlamingstraat [4]

In de gezellige Vlamingstraat vind je bij locals geliefde winkels. Zoals Patisserie van Mullem. Hier bereidt al de vierde generatie van de familie de lekkerste taart en chocolade. Om mee te nemen of ter plaatse op te eten. Bitte Kai Rand is een exclusieve Deense modezaak die in Antwerpen en Brugge wordt uitgebaat door de drie gezusters Maes. Wandel de straat uit tot vlak voor de Markt en sla linksaf.

Philipstockstraat [5]

De intieme Philipstockstraat, met een keur aan winkeltjes en restaurants, komt uit op de Mallebergplaats. De opvallendste winkel hier is Rombaux. Deze is populair vanwege de uitgebreide collectie muziek. Van klassiek, opera en chanson tot jazz en lounge. Wandel terug via de Philipstockstraat en steek de Markt schuin over.

Steenstraat [6]

Via de Markt bereik je de Steenstraat, een straat met winkelketens als Swarovski, Mexx en Esprit. Halverwege steek je via het Simon Stevinplein door naar de Mariastraat. Op het plein tref je Dominique Persoone’s The Chocolate Line. Proef of koop pralines met spannende smaakcontrasten of neem, als was je Mick Jagger, een snuifje cacao.

Mariastraat [7]

Chocolatier Stephen Dumon, Brugge
Chocolatier Stephen Dumon

In de Mariastraat zijn chocolatier Stephan Dumon (hoek Stevinplein) en Depla Chocolaterie de moeite waard. Je vindt er fraaie composities, die heerlijk smaken. Achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk biedt Confiserie Zucchero niet alleen kleurige snoepjes, ook kun je zien hoe ze gemaakt worden. Ga naast de brug over de Dijver Kastanjeboomstraat in, linksaf Groeninge en rechtsaf Dijver.

Wollestraat [8]

Via de Dijver kom je in een van de chicste winkelstraten van Brugge. Je brengt er moeiteloos enkele uren door in onder meer 2 Be (Belgische producten), Bubbles@home (zeep- en badartikelen), Brugs Theehuis (thee en theeproducten), Callebert (keukendesign) en diverse chocolade- en kantwinkels. Langs het Belfort en de Hallen kom je terug op de Markt.

Winkelen in Brugge praktisch

Route-informatie

Start- en eindpunt: de Markt
Duur: 2 uur
Horeca: bierrestaurant Den Dyver (de Dijver 5). De gerechten worden hier in (Belgisch) bier klaargemaakt. Ook voor wie eigenlijk niet van bier houdt.
Meer informatie over Brugge: www.brugge.be
Winkelinformatie: de meeste winkels zijn open: maandag-zaterdag 10.00-18.00 en zondag 12.00-17.00 uur. Kijk voor sluitingsdagen en afwijkende tijden op de websites.

De beste reisgidsen

Time to momo Brugge

Vlot geschreven reisgids over Brugge. De inhoud is pasklaar verpakt. Je verkent de stad aan de hand van 3 wandelroutes (inclusief kaart), met tips voor bezienswaardigheden, eten & drinken, shoppen en uitgaan. Geschikt voor een bezoek van een paar dagen, maar niet te diepgravend. Met leuke tips van locals.
Auteur: Miek van Tricht
Uitgever: Mo’Media, 2016

Capitool reisgids Vlaamse Kust

Deze wandeling komt uit onze reisgids ‘Capitool Vlaamse Kust’. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt om optimaal te genieten van de 70 km lange kust van België. Villawijken uit de belle epoque, natuurgebieden, boeiende musea en veel logeeradressen, restaurants en winkels. Plus aandacht voor het achterland, zoals Brugge, Damme, Lissewege en de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 in Ieper en omgeving.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Unieboek, 3e druk 2016

Wat & Hoe België

Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Ruim aandacht voor Brugge. Inclusief wandel- en fietsroutes, zoals ‘Fietsen in het Brugse Ommeland’.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

De groene reisgids weekend Brugge

De 3-sterrengids voor een geslaagde citytrip Klein in formaat, groot in kwaliteit De ideale gids voor wie slechts één compacte stadsgids in zijn tas wil stoppen en toch geen enkele bezienswaardigheid of topadres wil missen Met een uitneembare stadsplattegrond Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur, zo vindt u feilloos de informatie die u zoekt
Uitgever: Lannoo, 2015

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Brugge

B&B Tuinhuis De Sterre is een 18e-eeuws tuinhuis achterin de tuin van de eigenaren, met eigen ingang via een poortje. Vijf minuten lopen van de Markt. Sfeervol en betaalbaar.

Hotel Martin's Brugge
Uitzicht op het Belfort vanuit hotel Martin’s Brugge

Martin’s Brugge is een achter het Belfort gelegen stadshotel met stijl en aandacht voor duurzaamheid. Met name de kamers in de historische vleugel zijn karaktervol met hun oude plafondbalken. Heerlijke bedden, ruime badkamers en een uitgebreid ontbijt.

Bourgoensch Hof ligt schitterend aan het water en dateert uit de 16de eeuw. De kamers kijken uit op de reien, hebben authentieke historische details en zijn voorzien van modern sanitair. Ontbijt in sfeervolle eetzaal aan het water. Vanuit het hotel bereik je de belangrijkste bezienswaardigheden binnen vijf minuten.

Huize Weyne is een kleine B&B met twee kamers, die zijn ingericht met oog voor detail en voorzien van alle luxe. De ligging is perfect: rustig met uitzicht op het verborgen stadspark Sebrechts, maar op loopafstand van de belangrijkste attracties. Gratis parkeren en met gebruik van de zonnige tuin. Ontvangst met Brugse Zot en ‘s ochtends uitgezwaaid met een uitgebreid ontbijt.

Zoek een hotel in Brugge ›

Lees ook: Brugge, wandelen door een openluctmuseum ›