Waar tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) de grens tussen ‘Staats’ en ‘Paaps’ lag en Tijl Uilenspiegel zijn streken uithaalde, tref je nu het vlakke land van West-Vlaanderen. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Fraaie dorpsaanzichten, witte hoeves in het veld en weilanden met koeien. Langs de Damse Vaart en door het achterland maak je een ontspannen fietstocht door het Brugse Ommeland, met veel horeca en picknickplekjes.

De Schellemolen langs de Damse Vaart Brugse Ommeland
De Schellemolen langs de Damse Vaart

De fietsroute start bij de brug over de Damse Vaart in het historische stadje Damme. Je begint hier bij knooppunt 6 van fietsnetwerk Brugse Ommeland-Noord. De cijfers tussen haakjes verwijzen hieronder naar de knooppunten, die je onderweg op bordjes ziet staan. Een handig geheugensteuntje.

De fietsroute

Steek de Damse Vaart over en sla linksaf, Noorweegse Kaai. Volg dit fietspad langs het water en de Schellemolen tot knooppunt 10. Ga hier rechtsaf en volg een smal, half verhard pad langs de velden en het natuurgebied rond Fort van Beieren. Dit fort maakte ooit deel uit van de vestingwerken van Damme. Na enkele bochten en bruggetjes kom je uit op een verkeersweg bij Koolkerke (97). Sla hier even linksaf en houd de bordjes naar knooppunt 90 in de gaten. Je zigzagt door het dorp en vervolgt je weg langs boerderijen, Ronselaerestraat.

- Advertentie -

Houd bij knooppunt 35 rechts aan en ga op de verkeersweg even links. Steek over en rijd de Pompestraat in, een smalle door bomen omzoomde weg. Je kruist de Dammesteenweg (55) en komt uit bij het Leopoldkanaal (25). Ga hier linksaf en na 600 meter rechtsaf de brug over. Rijd direct rechts het pad op langs het kanaal. Daal na 600 meter linksaf het talud af (20) en volg de Zuidbroekstraat naar kerkdorp Oostkerke. Je fietst nu richting knooppunt 26.

Kobus

Fiets om de kerk van Oostkerke heen rechtdoor de Monnikeredestraat in. Kies daar de eerste weg links, Krinkeldijk (44). Deze weg kronkelt zo’n 3 km door het achterland van de Damse Vaart, langs prachtige hoeves. Je komt uit bij de vaart (74) en gaat dan linksaf langs het water tot de brug in Hoeke (57). Blijf aan deze kant van het water en volg het fietspad nog zo’n 2 km, tot je uitkomt bij zelfbedieningsveer Kobus (40).

Oude hoeve, Brugse Ommeland
Oude hoeve met Mariabeeld in het Brugse Ommeland

Zet jezelf en je fiets met dit veer over en rijd aan de overkant even rechtdoor een straatje in met de curieuze naam ‘Moordenaarsstraatje‘. Ga op de T-splitsing (57) rechtsaf en volg de weg Fort Sint-Donaas ruim 2 km, tot iets voor de drukke verkeersweg. Rijd hier rechtsaf een half verhard pad in. Dat brengt je met een bocht naar links langs het water terug bij de brug in Hoeke (57).

Ga de brug over en sla meteen linksaf. Kies bij knooppunt 74 het pad links omhoog en volg het fietspad langs het water (en knooppunt 47) tot de kruising met het Leopoldkanaal (17). Sla hier even af naar links, ga dan rechtsaf via de brug het kanaal over (22) en direct rechtsaf via de brug over de Damse Vaart. Volg het fietspad langs het kanaal 500 meter en rijd bij knooppunt 92 links het talud af. Het half verharde pad rechtdoor komt uit op de Romboutswervedijk, die je 2 km volgt. Volg de bordjes richting knooppunt 34. Via de Damse Vaart West arriveer je weer in Damme (6).

Knooppunten

Je kunt deze fietsroute ook van knooppunt tot knooppunt rijden. Noteer de volgende reeks: 6-34-10-97-90-35-55-25-95-20-26-44-74-24-57-54-40-8-57-24-74-47-17-22-92-34-6.

Het Brugse Ommeland praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Brug over de Damse Vaart, Kerkstraat, Damme
Lengte: 26 km
Duur: 3-4 uur (inclusief stops)
Horeca: Gemoedelijk is eetcafé De Knotwilg in Oostkerke. Later kun je langs de Damse Vaart in Hoeke heerlijk koffie met een wafel of een streekbiertje bestellen. Na afloop is er in Damme volop keuze, bijvoorbeeld bij Tante Marie.
Fietsen huren: De Dienst voor Toerisme verhuurt fietsen, per halve of hele dag (Jacob van Maerlantstraat 3, 050-288610). Verderop in de straat kun je op nummer 2 ook terecht bij Tijl en Nele (niet op vrijdag).

De beste reisgidsen

Capitool reisgids De Vlaamse Kust & Hinterland

In de reisgids Vlaamse Kust is de regio opgedeeld in zes gebieden in België: 5 kustregio’s en 1 hoofdstuk over Brugge en het Brugse Ommeland. Ieder hoofdstuk bevat foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Met ook geschiedenis, accommodatie, restaurants, amusement, sport en winkels.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum, 2016 (3e druk)

Reisgids Wat & Hoe Onderweg België

Deze fietstocht is afkomstig uit de reisgids Wat & Hoe Onderweg België. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Ruim aandacht ook voor de stad Brugge.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018 (3e druk)

De leukste B&B’s en hotels in het Brugse Ommeland
Hotel Ter Polders, Damme
Chambre d’hôte Ter Polders

Langs de fietsroute vind je enkele charmante en betaalbare Bed & Breakfasts:
Hoeve de Steenoven is gevestigd in een gerenoveerd historisch landhuis aan de Damse Vaart. De kamers zijn modern ingericht, maar hebben ook nog oude details. Heerlijk ontbijt met streekproducten.

Ook hotel Ter Polders ligt aan de Damse Vaart, iets verder van Damme af, maar met de luxe van een eigen restaurant. Vanuit de comfortabele kamers kijk je mooi uit over het boerenland en op een mooie dag kun je lekker in de tuin of op het terras zitten. Prima ontbijt.

Fietsvakantie in Vlaanderen met SNP Natuurreizen
SNP Wandelvakanties

SNP Natuurreizen biedt 3 korte fietsvakanties aan:

4-daagse fietsvakantie in de West-Vlaanderen

Fietsvakantie op de taalgrens en in de buurt van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Namen als Rodeberg en Zwarteberg zeggen het al: je gaat klimmen en dalen (niveau 2). Daar word je voor beloond met weidse uitzichten. Inclusief logies & ontbijt in sfeervolle hotels, 2 lunchpakketten en bagagevervoer. Vanaf € 325 per persoon. Bekijk deze fietsvakantie ›

4-daagse fietsvakantie in het Pajottenland

Onder de rook van Brussel fiets je door het boerenland dat Pieter Brueghel inspireerde tot zijn mooiste schilderijen. Je logeert in een romantisch hoevehotel. Inclusief logies & ontbijt. Vanaf € 185 per persoon. Bekijk deze fietsvakantie ›

4-daagse fietsvakantie door de Voerstreek

Heerlijk fietsen door de heuvels van Limburg, Voeren en het Land van Herve, daar waar ooit de taalstrijd werd uitgevochten. De klimmetjes zijn pittig (niveau 2,5) maar je kunt onderweg geregeld pauzeren met een weids uitzicht en/of een streekbiertje, -wijn of -lekkernij. Inclusief logies & ontbijt in sfeervolle hotels, 2 diners en bagagevervoer. Vanaf € 295 per persoon. Bekijk deze fietsvakantie ›

Lees ook: Brugge, stadswandeling ›