Jane Austen kwam er kuren en schrijven: in Bath. De enige warmtewaterbron van Engeland was voor de rijken dé plek om aan de gezondheid te ‘werken’. Maar het was er ook een huwelijksmarkt en ‘zien en gezien worden’. Niemand beschreef dat zo treffend en mild-ironisch als Jane Austen. Ga mee wandelen en verken Bath in het spoor van Jane Austen. Of van de Netflix-serie Bridgerton, die gefilmd werd in dezelfde monumentale panden van de stad.

Bath in het spoor van Jane Austen
Vanuit haar huis in Sydney Place keek Jane Austen uit op het Holburne Museum

We starten de wandeling ‘Bath in het spoor van Jane Austen’ bij het Jane Austen Centre, 40 Gay Street. In dit boeiende museum kom je alles te weten over de schrijfster en haar beroemde personages als mr. Darcy, Emma en mr. Wickham. Ook kan je er haar boeken en allerlei Jane-souvenirs kopen.

Routebeschrijving

Sla, staand met je rug naar het Jane Austen Centre, rechtsaf en volg Gay Street heuvelopwaarts. Op nummer 25 huurden Jane Austen, haar moeder en zuster enkele kamers na de dood van haar vader. Wandel verder tot rotonde The Circus. Ga hier rechtsaf, Benneth Street, en neem een kijkje in de Bath Assembly Rooms (1771). In deze Public Rooms werden bals en concerten georganiseerd, en kwam men overdag thee drinken en/of kaarten. Het complex is nog altijd in gebruik en je kan er een kijkje nemen. Jane Austen kwam er geregeld en schreef er over in onder meer Northanger Abbey.

The Royal Crescent

The Royal Crescent

Wandel terug naar The Circus en steek deze recht over. Wandel Brock Street in en neem een kijkje bij the Royal Crescent. Deze in een halve cirkel (letterlijk vertaald: ‘halve maan’) gebouwde serie herenhuizen dateert uit 1775 en is een bekende filmlocatie. Je ziet deze Royal Crescent in alle Jane Austen-verfilmingen, in Bridgerton en ook in tal van andere (al dan niet) historische films en series. Jane Austen kwam er ook geregeld. Haar oom, the Reverend Edward Cooper, woonde op nummer 12. Op nummer 1 is een museum gevestigd. Hier kan je een woning bezoeken die nog altijd is ingericht in de stijl van Jane Austen’s tijd. Vanaf The Royal Crescent kijk je weids uit over de vallei van de rivier Avon.

Gravel Walk

Wandel terug richting Brock Street en sla rechtsaf The Gravel Walk in. Deze vroeger onverharde weg werd kort na 1775 ijlings aangelegd. Na het openen van The Royal Crescent realiseerde het stadsbestuur zich dat er voor de bewoners geen makkelijke route was naar de benedenstad en de baden. The Gravel Walk voert je met een bocht naar links tot Queen’s Parade. Ga hier rechtsaf, dan links en je komt uit op Queen Square, een charmant en intiem plein. Op nummer 13 verbleef Jane Austen in 1799 enige tijd met haar moeder en oudere broer Edward. Edward kwam hier om te kuren.

Een ‘dodgy’ place

Verlaat Queen Square via Princes Street, sla linksaf Beauford Square in, steek Barton Street over en wandel Trim Street in. Ook hier verbleven de Austen’s korte tijd, maar dat was beslist het minst bij hun status passende verblijf. Deze straat werd gefrequenteerd door prostituees, bedelaars en dieven. Verlaat Trim Street met een bocht naar rechts en sla linksaf in Upper Borough Walls.

Heilzaam water

Neem de eerste straat rechts, Union Street. Steek Cheap Street over en ga Stall Street in. Je komt uit bij dé trekpleisters van Bath: de Pump Room, Romeinse Baden en Bath Abbey (lees meer over de achtergrond van deze bestemmingen in ‘In Bath met Jane Austen’).

Bath in het spoor van Jane Austen
The Pump Room

Laat het breed hangen

Verlaat het plein achter Bath Abbey en volg Grand Parade. Deze autoweg brengt je linksaf langs de Avon tot de historische en fotogenieke Pulteney Bridge. Sla rechtsaf over deze aan beide zijdes bebouwde brug en wandel rechtdoor, Argyle Street. Steek Laura Place rechtdoor over en wandel Great Pulteney Street in. Dit is de imposantste (en qua huizen duurste) straat van Bath: 30 meter breed. Great Pulteney Street was rond 1800 de meest geliefde en gewilde straat van Bath.

‘Becoming Jane’

Great Pulteney Street komt uit op Sydney Gardens. Links op nummer 4 sta je voor het pand waar Jane Austen drie jaar woonde, van 1801 tot 1804. Haar vader huurde het huis en vanaf deze plek deed Jane in Bath zoveel inspiratie op dat zij die verwerkte in haar beroemdste romans: Persuasion en Northanger Abbey. Maar ook in Pride & Prejudice en Emma komt Bath ter sprake. En bijzonder: je kan in dit huis logeren.

Sir Walter Elliot’s Place

Aan de andere kant van Great Pulteney Street vind je op 95 Sydney Place Sir Walter Elliot’s House. Het pand speelt een rol in de laatste verfilming van Persuasion en wordt nu onder dezelfde naam uitgebaat als Bed & Breakfast. Dit is het eindpunt van deze wandeling Bath in het spoor van Jane Austen.

Jane Austen praktisch

Route-informatie

Start: Jane Austen Centre, 40 Gay Street
Einde: Sir Walter Elliot’s House, 95 Sydney Place
Tijdsduur: 1,5-2 uur (exclusief stops)
Tip: ga ook eens in Kent wandelen in het spoor van Jane Austen

De beste (reis)gidsen over Jane Austen

Het Engeland van Jane Austen

Prettig leesbare en complete reisgids, met veel aandacht voor Bath. De auteur ging niet alleen op zoek naar de locaties waar Jane Austen zelf verbleef, maar beschrijft ook de plekken die de auteur in haar boeken noemt en, zo mogelijk, de locaties waar verfilmingen van de boeken werden gedraaid (Dominicus, 2016).

Jane Austen voor iedereen

Waarom spreken Jane Austen’s boeken 200 jaar later nog steeds zo aan? Waarom worden ze nog altijd verfilmd, heeft Jane een eigen museum en festival in Bath en zijn er overal Jane Austen-fan- en boekenclubs? Jane Austen-kenner Anke Werker neemt je mee naar Jane’s leefomgeving en verdiept in de mode, de cuisine en Jane look-a-likes. Met andere woorden: een frisse kijk op de auteur (Karmijn, 2018).

De leukste hotels in Bath

Logeren in Bath

Staying at Jane Austen’s House is een gezellig en ruim appartement in het huis waar Jane Austen drie jaar woonde. Het grenst aan de binnenplaats van het pand en is geschikt voor drie gasten. De inrichting is een mix van modern en historisch, met zoveel leuke details dat je er niet uitgekeken raakt. De keuken en badkamer zijn voorzien van moderne luxe als een regendouche, vaatwasser en espressoapparaat.

Schuin tegenover Jane Austen’s huis slaap je heerlijk in het historische pand van Sir Walter Elliot’s House B&B. De naam herinnert aan de verfilming van het boek Persuasion en is dus een echte filmlocatie. De kamers zijn ingericht in de historische stijl van Jane Austen’s tijd, maar voorzien van modern sanitair. Gasten roemen de gastvrije ontvangst en het heerlijke ontbijt. Een echte aanrader dus!

Aan de rustige rand van het centrum, maar dichtbij alle bezienswaardigheden vind je B&B Chestnuts House. Fijne kamers in een vrijstaand 19de-eeuws huis, met tuin en gratis parkeerplaatsen. Mooie kamers met alle comfort. Uitstekend ontbijt en zeer betaalbaar in vergelijking met veel andere adressen in de buurt.