De IJsselmeerdijk bij Stavoren is een bijzonder stukje Friesland. Aan de ene kant kijk je uit over het eindeloze water van de voormalige Zuiderzee en aan de andere kant zie je het frisse groene weideland met in de verte boerderijen en kerktorens. Maak je de wandeling in het voorjaar, dan loop je op de dijk tussen de lammetjes en zie je in het weiland weidevogels als grutto en kievit.

Het vrouwtje van Stavoren
Het vrouwtje van Stavoren

Routebeschrijving

Start de wandeling op het treinstation van Stavoren. Verlaat het perron aan de noordkant van het station. De route is niet gemarkeerd en kan niet worden ingekort. Je loopt door de Noordermeerpolder naar het dorpje Molkwerum en via de dijk terug naar Stavoren.

Sla, staand met je rug naar het station, rechtsaf en loop tussen de spoorrails en de haven in de richting van het scheepsbouw- en reparatiebedrijf. Sla voor de gebouwen linksaf en ga aan het eind van het klinkerpad linksaf een asfaltweg op. Bij het ANWB-fietsbord ga je rechtsaf richting Molkwerum/Hindeloopen: de Kooijweg. Je passeert een bedrijventerrein.

- Advertentie -

Sla na een brug linksaf, een smalle weg tussen de velden door. Na verloop van tijd heet deze weg de Noordermark. In een bocht naar rechts wordt het een smal verhard pad. Na een boerderij is het opnieuw ook een weg voor auto’s. Je passeert meerdere boerderijen, volgt enkele bochten en komt uit op een verkeersweg: de Wymerts.

‘t Bakkerswinkeltsje

Ga linksaf op de Wymerts en loop over het pad parallel aan de weg het dorpje Molkwerum in. Sla de tweede straat links in, de Tsjerkestrjitte, en loop linksom de kerk.

Ga over een bruggetje en sla rechtsaf, een smal straatje in langs ’t Bakkerswinkeltje. Sla aan het eind linksaf, de Hellingstrjitte, en volg deze straat tot het eind van de bebouwde kom. Vanaf dat punt heet de straat ’t Séleantsje. Volg het voetpad dat parallel aan de weg loopt. Je passeert een camping en komt uit op de Sédyk.

Beklim de grasdijk (honden aan de lijn!) en sla linksaf richting Stavoren. Kijk eerst even naar rechts. In de verte kun je Hindeloopen prachtig zien liggen. Je loopt tussen de schapen en klimt regelmatig via een ‘overstapje’ over een afrastering. Vlak voor Stavoren ga je, ter hoogte van een wit huis, linksaf de trap af en kom je via een hekje weer uit op de Kooijweg. Ga rechtdoor en bij het ANWB-bord rechtsaf richting Stavoren. Loop linksom langs de haven tot je bij het treinstation uitkomt.

Het Bakkerswinkeltje in Molkwerum
Het Bakkerswinkeltje

’t Bakkerswinkeltje

Een leuke stop onderweg is het authentieke Bakkerswinkeltje uit 1916, achter de kerk van Molkwerum. Je kunt er zoetigheid kopen (Molkwarder Koeke!), een kijkje nemen in de 18e-eeuwse woonkamer met bedstee en de nog werkende koekfabriek bekijken (gratis entree).
De koffie- en theeschenkerij heeft een terras aan het water.
Hellingstrjitte 3,
0514-681972
di-wo-do-za 13.00-16.30 (jul-aug)
di-wo en za 14.00-16.30 (mei-jun en sep)

Rondje Stavoren praktisch

Begin- en eindpunt: Treinstation Stavoren
Lengte: 7 km
Duur: 2 uur
Horeca: Aan het begin en eind van de wandeling kun je in Stavoren iets eten of drinken bij De Vrouwe van Stavoren. Onderweg kom je in Molkwerum langs ’t Bakkerswinkeltje, dat een koffie- en theeschenkerij heeft. Is die gesloten, dan kun je terecht bij camping ’t Séleantsje. Buiten het seizoen is de horeca in Molkwerum doorgaans gesloten. Neem dan zelf iets te eten of drinken mee voor onderweg.

De beste reisgidsen

Rother Nederland

De bij wandelaars zo populaire serie Rother heeft ook een editie over Nederland: 52 wandelingen door de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft. Dat is ambitieus, maar wordt door auteur Pieter-Paul van Laake ook waargemaakt. Bijna alle Nationale Parken en natuurgebieden zijn vertegenwoordigd. De vertrouwde staatjes met het verloop van de wandeling, inclusief stijgen en dalen, staan bij de routebeschrijving. Het zal de Rother-fans niet verbazen dat de meeste routes (38) ‘blauw’ zijn (makkelijk). De 14 rode routes (tamelijk moeilijk) zijn dat deels vanwege het stijgen en dalen, maar vooral als de ondergrond zanderig is. De gids biedt onder meer een lijnwandeling van Workum naar Stavoren (16,4 km). In de omgeving vind je wandelingen in de Weerribben en op de Waddeneilanden (Elmar, 2020).

Reisgids Wat & Hoe Friesland

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Wat & Hoe Friesland’. Je vindt in deze gids uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2005

De leukste hotels

Logeren in Stavoren

De goedkoopste hotels vind je bij booking.com. Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten.
Hotels in Stavoren ›