Clermont, tussen Luik en Aken, is een van die mooie dorpen van Wallonië. Het heeft een schitterende hoofdstraat, met het gemeentehuis als een poort over de straat heen gebouwd. Tijdens deze tocht maak je, te voet of met de fiets, vanaf het kerkplein een rondje om het dorp. Deels volg je het tracé van Ligne 38, een voormalige spoorlijn.

Zicht op Clermont
Zicht op Clermont

De wandelroute

Ga vanaf het kerkplein de hoofdstraat door en sla aan het eind bij de kruising rechtsaf: Rue du Bac. Volg deze weg een stukje en sla bij de eerste Y-splitsing rechtsaf een licht dalende weg in richting Thimister. Iets verderop stuit je op Ligne 38 en ga je rechtsaf het brede pad op waar vroeger de spoorlijn liep. Nu is het een wandel- en fietspad. Het is afgezoomd met bomen, wat op warme dagen heerlijke verkoeling geeft.

Steek verderop met Ligne 38 een weg over en volg de route tot een volgende kruising, waar een weg scherp naar rechts gaat (bij een huis links en een wegkruis met bankjes rechts). Hier verlaat je de spoorweg en volg je de weg rechts. Door velden met hier en daar een groepje bomen en een eenzame boerderij volg je de weg tot deze uitkomt op de doorgaande route vanuit Aubel. Steek deze recht over en volg het pad dat na een paar honderd meter een beetje slingerend naar links voert.

- Advertentie -

Na een stukje bos kom je uit op Rue Corbillon en sla je rechtsaf een wat dalende weg in. Houd op deze weg steeds rechts aan, tot je na een bocht naar links uitkomt op een viersprong, met links een kapel. Ga hier rechtsaf door een klein buurtschap.

Kapel Ste Anne

Volg de weg rechtdoor en negeer een weg naar links. Je komt net buiten het dorpje langs Château Crawhez, een hotel-restaurant. Iets verderop loop je tegen een kapel aan die min of meer op instorten staat, Kapel Ste Anne. Ga voor de kapel linksaf. Je loopt het gehucht Les Béolles in en passeert het kleine Remember museum, met voor de ingang een grote Sherman-tank. Het is beperkt open (eerste zondag van de maand, 9-18 uur). Vervolg de weg Les Béolles uit en al snel zie je Clermont opdoemen, dat je na een bocht naar rechts weer bereikt. Sla in de hoofdstraat rechtsaf naar de kerk en het gemeentehuis.

Clermont praktisch

Route-informtie

Begin- en eindpunt: kerk van Clermont, Place de la Halle
Lengte: 8,5 kilometer
Duur: 2 -3 uur (te voet)
Horeca: Château Crawhez (overdag beperkt geopend, neem zelf iets mee voor onderweg)

De beste reisgidsen

Reisgids Wat & Hoe België

Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Reisgids ‘Voeren buiten de lijntjes. De Euregio tussen Maastricht, Luik en Aken’

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Voeren buiten de lijntjes’. Je vindt in deze gids reisinformatie over de Voerstreek en de omringende steden en streken van de Euregio: Maastricht, Luik, Aken, Limburgs Heuvelland en Land van Herve. Met veel tips voor bijzonder eten en slapen. Plus een hoofdstuk over streekspecialiteiten, compleet met recepten.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Davidsfonds Leuven, 2009 (binnenkort als herziene editie beschikbaar)

De leukste hotels in Clermont

Hotel l’Ami du Chambertin is een modern ingericht en betaalbaar hotel net buiten Clermont. Met eigen restaurant. Vanaf € 78 logies voor 2 personen.

Lees ook: Wandelen rond Soiron ›