Een rondje om de zuidpunt, een route over een rood klif of een heen-en-weertje over een natuurpad langs het wad. Op Sylt zoek je nooit lang naar een mooie wandelroute en ook met de lokale horeca zit je altijd goed. Ga dus lekker wandelen op Sylt.

Morsum Kliff, Sylt
Morsum Klif

Sylt is het grootste en meest noordelijke waddeneiland van Duitsland. Ondanks dat voelt het niet aan als groot. Het noorden en vooral het zuiden zijn zo smal dat je vaak tegelijk uitkijkt op de Noordzee en de Waddenzee. Alleen het midden van Sylt is wat breder.

Het eiland wordt vaak gezien als een bestemming voor de elite en onder meer vergeleken met St. Tropez. Dat is niet terecht. In het dorpje Kampen vind je een aantal exclusieve kunstgaleries en winkels van bekende kleding- en tassenmerken. Maar buiten dat is Sylt wat ons betreft vooral een heerlijk rustige wandel- en fietsbestemming met fijne stranden, uitgestrekte natuurgebieden en gemoedelijke dorpen.

- Advertentie -

Om de zuidelijke punt

We starten onze wandeling in het haventje van Hörnum, het zuidelijkste dorp van Sylt. Vergeet niet om even te kijken of ‘Dicke Willi’ acte de présence geeft. Deze luie zeehond hangt dagelijks rond in de havenkom, is het jagen verleerd en laat zich de rijkelijk gedoneerde haringen goed smaken.

Rondje om de zuidpunt op Sylt
Rondje om de zuidpunt

De viskraam aan de haven verkoopt rauwe haringen voor Willi en het schijnt dat ook andere zeehonden dit luilekkerland inmiddels hebben ontdekt.

Vanaf de haven volgen we het pad achter het strand en stappen na de laatste kiosk verder door het zand. Het is een zonnige dag en we hangen onze schoenen aan de rugzak om met de blote voeten door het water te lopen. Lekker koel en bovendien zak je zo minder weg. “Moin”, zeggen andere wandelaars. Met deze lokale groet wensten de mensen elkaar ooit een ‘goede wind’ toe. Ze past goed bij de gemoedelijke sfeer van Sylt, met zijn vistentjes, strandsauna’s en kris kras door elkaar staande strandkorven.

Tot onze verbazing is de zuidpunt ook echt een soort punt, het strand is er slechts enkele tientallen meters breed. Rotsblokken die de golven stuiten vormen een aangename plek voor een korte pauze. We lopen weer noordwaarts, drinken iets in strandrestaurant Kap Horn en keren via de derde strandovergang door de duinen terug naar de parkeerplaats langs de doorgaande weg.

Langs het wad

Ten zuiden van hoofdplaats Westerland is Rantum een aantrekkelijke wandelbestemming aan de oostkant van Sylt.

De haven van Rantum, Sylt
De haven van Rantum

Vanuit het oude haventje (een paar loodsen en een parkeerterreintje) start een wandelroute rond het meer van Naturschutzgebied Rantum-Becken (circa twee uur). Je wandelt in noordelijke richting over de dijk tussen het meer en het wad, en keert langs de smalle duinenrij terug.

De wandeling is vooral interessant voor vogelliefhebbers, er foerageren hier vele trekvogels. Wij kiezen het natuurpad dat een stukje ten zuiden van de haven naar Rantum voert. Het slingert door slikken en schorren en is zo smal dat je er alleen kunt lopen. Daardoor is het er heerlijk rustig. We zien het dorp met zijn traditionele rietgedekte huizen fraai liggen en keren om bij een van de oudste huizen, het witte Raantem Inge uit 1818. Het oogt licht verwaarloosd, maar dat maakt het voor ons juist charmanter.

Rood klif en zandduin

Langs de fraaie rietgedekte huizen van ‘kapiteinsdorp’ Keitum rijden we naar het oosten van Sylt voor een wandeling op het Morsum Kliff. De parkeerplaats met informatiebord (en kaartje van de wandelroute) bevindt zich buiten het dorp en is goed aangegeven.

Rietgedekt huis in Keitum, Sylt
Rietgedekt huis in Keitum

Langs een restaurant tegenover de parkeerplaats voert het pad ons naar een uitkijkpunt vanwaar we bovenlangs het klif naar de oostelijke punt lopen. Aan het klif valt goed de oorsprong van het eiland af te lezen. Het rode zandsteen waarmee Sylt zich ooit uit zee verhief gaat er soms in enkele meters over in het gele en witte zand van zich verplaatsende zandduinen. De combinatie met het lichtgroen begroeide strand is bijna hallucinant.

Aan het eind van het klif dalen we af naar het strand en wandelen circa een kilometer onderlangs in westelijke richting. Op veel plaatsen in het klif zien we zwaluwnesten. Je kan dit kustpad nog veel verder volgen, naar Keitum en verder noordwaarts langs het wad. Een mooie route, waar je gerust een dag voor kunt uittrekken. Wij keren echter bovenover terug naar de parkeerplaats.

Over de elleboog

Het uiterste noorden van Sylt vormt een soort haak aan het eiland, een begroeid duingebied dat Ellenbogen wordt genoemd. Er zijn geen wandelroutes uitgezet, maar je kunt de auto op diverse parkeerplaatsen achterlaten en over het strand de noordoostelijke punt van Sylt ronden. Wij parkeren op de laatste parkeerplek en lopen met de voeten in het water langs het zuiderstrand. In de verte zien we de veerboot varen tussen het dorp List en de veerhaven Havneby op het Deense eiland Rømø. Verder gebeurt er hier weinig en daar krijg je een heerlijk leeg hoofd van. We ronden de punt en steken ter hoogte van de rood-witte vuurtoren van List Ost terug over naar de zuidkant en naar de auto.

De vuurtoren van List Ost op Sylt
De vuurtoren bij List

Dagtochten

Op Sylt zijn vijf wandelroutes en vier fietsroutes uitgezet waarmee je steeds in een dag(deel) al het moois van de Sylter natuur en cultuur opsnuift. De fietsroutes variëren van 25 tot 49 km en de wandelingen van 9,5 tot 16 km. De routes zijn onderweg uitstekend gemarkeerd, maar voor het overzicht is het handig om de kaart, WEG.WEISER.SYLT, bij het toeristenbureau van Sylt (Kurverwaltung) te kopen. Je kunt ‘m ook online bestellen of een kleinere versie van de kaart downloaden.

Sylt Praktisch

Technisch gesproken is Sylt geen eiland (meer). Het is door een dam vanaf de meest oostelijke punt verbonden met het Duitse vasteland. Over die dam rijdt de (auto)trein van Sylt Shuttle tussen Niebüll en hoofdplaats Westerland. Deze shuttle brengt je in 45 minuten op je bestemming. Vanaf € 83 per auto met inzittenden. Geen auto mee? Je kunt ook als voetpassagier met de trein mee.

De beste reisgidsen

I Love The Seaside Noordzeekust

Vrolijk uitgevoerde serie voor iedereen die dol is op de zee (en wie is dat niet?). Het gidsje over de Noordzee omvat de hele Noordzee, dus die in België, Nederland en Duitsland. Veel aandacht voor laidback surfspots, yoga, hippe eettentjes, maar ook interviews met locals, logeeradressen en culinaire weetjes. Taal: Engels. Alexandra Gossink, 2020

De leukste hotels

Logeren op Sylt

Friesenhaus Sander biedt lichte en schone kamers in een traditioneel rietgedekt huis vlakbij het strand in Westerland. Vanaf € 64, voor twee personen met ontbijt.
Hotel Rungholt staat in Kampen op een duin tussen Noordzee en Waddenzee en biedt luxe kamers met balkon, uitzicht en een zeer goed ontbijt. Vanaf € 218, voor twee personen met ontbijt.