Ischia is wat minder bekend dan het mondaine Capri en het filmische Procida, maar dit groene vulkaaneiland is een echt plaatje. En romantisch bovendien. Als je op het rotseiland van Ischia logeert in het oude klooster, voel je je vanzelf een filmster. Gooi de ramen open, geniet van het uitzicht en ga ontspannen wandelen op Ischia.

wandelen op Ischia
Uitzicht vanuit hotel Il Monastero op Ischia Castello

De zon schittert op het water als we de haven van Napels uit varen. Het is tien uur in de ochtend en dankzij onze vroege vlucht hebben we de hele dag nog voor ons. De veerboot vaart enige tijd langs de kust, terwijl we in de verte zicht hebben op de Vesuvius en het mondaine eiland Capri. Ook daarheen vertrok zojuist een veerboot, waar we vooral gesoigneerde stellen met blinkende rolkoffers op zagen stappen. We zijn blij met onze keuze voor het ‘rustige zusje’ van Capri: Ischia.

Vestingdorp

De boot rondt de kaap tussen Monte di Procida en het eilandje Procida en keert het vasteland de rug toe voor de oversteek naar Ischia. Het eerste dat we van het eiland zien is het rotseiland aan de oostkant, dat met een brug aan Ischia vast zit: Ischia Castello. Het is de oudste kern van het eiland, die dateert uit de 5de eeuw voor Christus. Een compleet vestingdorp, met Castello Aragonese, kloosters, kerken, een gevangenis, enkele huizen en moestuinen. En hotel Il Monastero, ons onderkomen voor de komende twee nachten.

- Advertentie -

Rondzwerven

Via een smalle doorgang varen we de ronde havenkom in. Dit was ooit de krater van een vulkaan. De haven oogt schilderachtig, met kleurige huizen en terrassen aan het water. We geven de bagage aan de taxichauffeur die ons opwacht, maar gaan zelf te voet naar het hotel. “Ik zet de koffers bij de kassa van het museum”, belooft hij. We eten een stuk pizza bij een kiosk en slaan linksaf Ischia Porto in. Het is niet ver naar hotel Il Monastero, zo’n 2,5 km, en de routebeschrijving stoppen we al snel in de rugzak. Het levendige dorp met zijn autoluwe straatjes nodigt uit tot rondzwerven. We proberen zo dicht mogelijk langs zee te lopen en houden zicht op onze bestemming, die steeds hoger boven ons lijkt uit te torenen. Het is geen hoogseizoen, maar de meeste restaurants en strandtentjes zijn open.

Dwars door de rots

wandelen op Ischia
Hoogtevreesgevoelig traject tijdens de wandeling

Toch nog onverwacht staan we voor het vestingeiland. We wandelen de brug over en melden ons bij de loketdame. Ze opent het hek naar de lift, maar adviseert ons ook een keer te lopen. “Een bijzondere ervaring.” Dat laatste blijkt al snel voor het hele eiland te gelden. De lift brengt ons dwars door de rots omhoog en over een bochtig kasseienstraatje lopen we naar het hotel. Het voormalig klooster is sober, maar stijlvol ingericht. En vanuit onze kamer kijken we panoramisch uit over Ischia. De rest van de middag verkennen we de omgeving van het hotel. We wandelen door de tuinen, waar groenten en fruit voor het restaurant worden verbouwd. Via smalle straatjes, poortjes en terrassen komen we telkens uit bij een nieuw uitkijkpunt, dat ons de omgeving weer met een ander accent toont. We eindigen de dag met een glas lokale wijn op het schaduwrijke terras.

Handen en voeten

De volgende dag gaan we wandelen op Ischia. Hoog boven de zuidkust trekken we naar het dorp Sant’ Angelo. Een tocht van 14 km, met 380 meter stijgen en dalen, en halverwege een alternatieve route voor mensen met hoogtevrees. Klinkt spannend! Door het oude centrum van Ischia Ponte klimmen we de bebouwde kom uit, met geregeld zicht op het ook van deze kant fotogenieke vestingeiland. Onze eerste stop is het dorpje Campagnano, dat we (deels op handen en voeten) bereiken via een dichtbegroeide en hier en daar gladde trap. Zodra we op het piepkleine kerkplein staan en onze groen besmeurde handen hebben afgespoeld, volgen we een pad naar het in de route aanbevolen terras van restaurant La Capannina. Het hooggelegen restaurant biedt onbelemmerd uitzicht op de omgeving, die nog altijd wordt gedomineerd door het vestingeiland. Van dat uitzicht krijgen we geen genoeg.

Voedzame soep

Het terras van restaurant Piano Liguori

In de kleine supermarkt slaan we water, fruit en noten in en beginnen aan de tocht langs de zonnige zuidkust. Nu nauwelijks nog verharde wegen, maar zand- en rotspaden die ons steeds hoger brengen. We zien Capri in het zuiden. Dichterbij kijken we uit op wijnvelden, akkertjes en hier en daar wat huizen. Vrij onverwacht passeren we restaurant Piano Liguori, met zo’n fantastisch terras dat we onze meegebrachte lunch parkeren en neerstrijken voor een bord bonensoep (voedzaam) en een glas wijn (niet zo verstandig). We nemen de tijd en dat is vooral vanwege het glas wijn een goede beslissing. Want al snel daarna volgt een hoogtevreesgevoelig traject: een smal pad langs de rand van de afgrond en diep onder ons prachtige baaitjes met diep blauw water en smalle strandjes. Echt eng wordt het niet, maar dat voelt vast anders als je wel hoogtevrees hebt.

Na de siësta

Vanaf hier dalen we gestaag, soms even steil, af naar het dorpje Vateliero dat we tussen moestuinen en akkertjes door bereiken. We wandelen schaduwrijk langs een bomenlaan. De siësta is nog in volle gang, maar gelukkig is in het volgende dorp, Testaccio, een café open waar we op het terras een straffe koffie en een halve liter water drinken. We klimmen het dorp een stukje verder in en dalen dan via een lang en steil trappenpad af naar het strand van Maronti. Ineens bevinden we ons weer tussen andere toeristen.

Heilige namen

Maronti is een mooi aangelegde badplaats en kuuroord. Dankzij de vulkanische activiteit is Ischia rijk aan thermale bronnen en in Maronti kun je dan ook logeren in ouderwetse kuurhotels met ‘heilige’ namen als Hotel Terme San Raphael en Hotel San Giorgio Terme. Over het strand wandelen we naar ons eindpunt Sant’Angelo, een miniversie van het vestingeiland in Ischia Ponte. Op het schiereiland staat de ruïne van een oude wachttoren. Vanaf hier nemen we de bus terug naar Ischia Ponte.

Het strand van Maronti

Ischa praktisch

De mooiste wandelreizen

Met SNP Natuurreizen naar Ischia en Procida

Wij boekten voor deze reportage de 4-daagse SNP-reis Campania (plus 1 dag verlenging op Procida), die de eilanden Ischia en Procida combineert.

Op Ischia maak je een korte wandeling tussen de haven en het vestingeiland, waar je twee nachten logeert in een sfeervol oud klooster. Een dagwandeling voert je vervolgens langs de zonnige zuidkust van Ischia, met weidse vergezichten en charmante dorpjes. Na de oversteek naar Procida wandel je dit kleine eiland in een dag rond en logeer je in een fijn familiehotel. Een dag verlenging op Procida wordt aanbevolen, het is een heerlijke plek om nog wat te relaxen en verder rond te kijken.

Je kunt de 4-daagse reis uitbreiden met een extra wandeldag door bergachtig Ischia en twee wandeldagen op Capri. Tijdens deze 8-daagse reis Procida, Ischia & Capri logeer je op Capri in een rustige en hooggelegen villa. De reissom is inclusief B&B, 1 x diner, lokale transfers en routes.

De beste reisgidsen over de Baai van Napels

Wat & Hoe Napels & de Amalfikust

Beste koop als je naar Napels en een deel van de kust gaat en wellicht ook een paar dagen oversteekt naar Ischia en Procida. Prettig leesbare en zeer informatieve gids over vooral de stad. Leuke tips voor eten en stadswandelingen.
Kosmos Uitgevers, 2018

ANWB Ontdek – Napels & Amalfikust

Deze vrij recente reisgids gaat vooral over Napels, de Golf van Napels, Vesuvius, Pompei en de Amalfikust, maar besteedt ook wat aandacht aan de drie eilanden Ischia, Procida en Capri. Zeer informatieve gids, zeker als je ook Napels en/of de Amalfikust bezoekt. Minder geschikt als je alleen de eilanden bezoekt.
ANWB, 2018

Capitool Top 10 Napels en de Amalfikust

Ook voor deze gids geldt dat de aandacht voor de eilanden wat beperkt is. Maar in combinatie met een bezoek aan Napels en/of de Amalfikust heb je er zeker wel iets aan. Mooie foto’s, zoals je gewend bent van de Capitoolserie.
Unieboek, 2017

De leukste hotels

Logeren op Ischia

Albergo Il Monastero is misschien wel de bijzonderste plek om te logeren op Ischia. Het voormalig klooster staat bovenop het rotseiland dat via een brug met Ischia verbonden is. De kamers zijn sober, maar comfortabel. Ze hebben een fijne badkamer en veel kamers kijken uit over de zee en/of Ischia. Vriendelijke bediening, heerlijk en verrassend ontbijt. Vanaf € 102, voor 2 personen met ontbijt.

Het vriendelijk geprijsde Villa Lieta staat ook aan zee, al bieden niet alle kamers zeezicht. De kamers zijn schoon en comfortabel en ‘s ochtends krijg je het ontbijt geserveerd op het dakterras met zeezicht. De prijs/kwaliteit verhouding is hier dik in orde! Vanaf € 72, voor 2 personen met ontbijt.

Casa Azzura is een tip voor als je ook zelf iets te eten wil klaarmaken. De studio’s staan aan zee, vlakbij Il Monastero, hebben een balkon, zithoek, kitchenette en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd. Vanaf € 104, voor 2 personen met ontbijt.