Net als in de film: dat mag je best letterlijk nemen als je een paar dagen gaat wandelen op Procida, het kleinste eiland in de Baai van Napels. Procida is de trotse filmlocatie van legendarische films als Il Postino en The talented mr. Ripley.

Corricella, de oude haven van Procida

Na het ontbijt maken we de korte oversteek vanaf Ischia naar Procida. We stappen af in de drukke, nieuwe haven van het eiland en kijken om ons heen. Een jonge man zwaait enthousiast in onze richting, het is de eigenaar van hotel Solcalante. Hij scheurt met veel getoeter door de smalle straatjes naar het hotel, waar hij als een echte krachtpatser met twee koffers tegelijk door de gangen snelt en ons op de kamer verwelkomt. We zijn nog nauwelijks bekomen van de boottocht en zitten al op ons terras in de hoteltuin. Solcalante ligt aan de westkust van Procida. Vanuit de tuin kijken we uit op zee en hebben we zelfs nog het vertrouwde uitzicht op het rotseiland bij Ischia, waar we de afgelopen dagen logeerden.

Voeten in het zand

Wandelen op Procida
Gezellig zonnen op het strand van Procida

We gaan de omgeving te voet ontdekken, zonder routebeschrijving. Dat valt al meteen niet mee, want veel straatjes lopen hier gewoon dood. Het is dus af en toe een kwestie van even zoeken. Vanuit het hotel volgen we de Via Cannetiello, rechtsaf Via Salette en komen bij appartementencomplex Azzurromare op het strand. Daar slaan we linksaf en ploegen een stukje door het zand tot we verderop de naar Christoffel Columbus vernoemde strandweg kunnen volgen. Het is niet druk op het strand, maar wel gezellig met zonnende senioren, gezinnen en jonge stelletjes die genieten van de zachte herfstzon. Zelf zoeken we de schaduw op van restaurant Lido Vivara, waar we op het terras bijna met de voeten in het zand zitten.

- Advertentie -

Kraterrand

Aaibare poes op Procida

Na de lunch nemen we een kijkje bij de zuidelijke jachthaven van Procida, vanwaar we uitkijken op het eilandje Vivara. Dit natuurreservaat strekt zich als een halve maan uit rond de zuidwestelijke punt van Procida en is een voormalige kraterrand. Een voetbrug leidt erheen, maar het eiland is momenteel alleen toegankelijk met gids. We ronden de havenkom en volgen de sterk stijgende weg Via Simone Schiano. Onderweg leunen we geregeld even over de muur want het uitzicht op de haven en Vivara wordt steeds mooier. We volgen de bocht naar links en slaan op het kruispunt rechtsaf, Via Solchiaro.

Doorkijkjes

Deze weg brengt ons op het schiereiland Solchiaro, waar we een rondje wandelen. Het is allemaal niet spectaculair en de weg wijst zich vanzelf, maar we genieten volop. Van de doorkijkjes naar mooie huizen en tuinen, van de vele aaibare poezen op ons pad en van de wisselende uitzichten op zee. Op de terugweg slaan we niet linksaf op de kruising, maar blijven we de Via Solchiaro volgen (later Via Lavadera) tot we zo’n 2 km verder op een kruising linksaf slaan en langs de Via Flavio Giola weer terug bij Hotel Solcalante zijn.

SNP-wandelroute

De volgende ochtend gaan we met onze SNP-wandelroute (12 km) op pad naar de hoogtepunten van wandelen op Procida: Terra Murata, de ommuurde oude stad van Procida, en Corricella, het oude vissershaventje. De belangrijkste aanleiding voor ons om naar Procida te komen was de film Il Postino, die deels gedraaid is op dit eiland en waarin vooral het steeds terugkerende zicht op de oude haven indruk maakte. De wandeling van vandaag voert ons eerst naar de nieuwe haven.

Filmlocaties op Procida

De oude haven Corricella is een perfecte filmlocatie

Procida is een van de locaties waar de beroemde film Il Postino (1994) werd opgenomen. Met name de oude haven Corricella en het havencafé maakte indruk op de bezoekers. Il Postino verhaalt over postbode Mario, die van de op het eiland in ballingschap levende schrijver Pablo Neruda de liefde voor de poëzie leert en na zijn werk gedichten schrijft in het havencafé van zijn grote liefde Beatrice. Vijf jaar na Il Postino strijken de makers van The talented mr. Ripley neer op Procida en wandelen beroemdheden als Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow rond op het eiland. Op onze wandeling passeren we een aantal borden waarop de exacte filmlocaties van beide films (en enkele minder bekende Italiaanse films) worden aangegeven.

Smalle voetpaden

Wandelen op Procida
Uitzicht vanaf Terra Murata

Het kleine Procida is vrij dichtbevolkt en de smalle doorgaande straten nodigen over het algemeen niet uit tot wandelen. Je moet steeds opzij springen voor passerende auto’s. We zijn daarom aangenaam verrast door de door SNP uitgezette wandelroute, die de drukke straten mijdt waar we gisteren met de auto doorheen scheurden. Via smalle voetpaden tussen huizen door en langs tuinen slingeren we richting de haven. Na een laatste onderdoorgang komen we uit bij een kerkje en volgen we een dalende weg met sinaasappelbomen. In de haven slaan we rechtsaf en wandelen langs zee tot strandtent La Lingua, waarna we een steile trap beklimmen, die is uitgehakt in de rotswand.

Ommuurd land

Boven lopen we verder omhoog tot we vlakbij Hotel La Casa al Mare de eerste blik werpen op de haven Corricella, diep onder ons. De zon zet de gekleurde huizen fraai in het ochtendlicht en het zicht erop is zo betoverend als we ons hadden voorgesteld. We vervolgen de weg Salita Castello, die ons door de oude Porta Romanica en rechtsaf onder de Porta do Mezz’omo Terra Murata in voert. Dit ‘ommuurde land’ is de oudste woonkern van Procida. Op de hoge en afgeschermde rots konden de eilanders zichzelf goed beschermen tegen piraten en andere vijandelijke invallers. Een wandelroute is hier niet nodig, het is vooral leuk om door de smalle straten en steegjes te dwalen, het leven aan je voorbij te laten gaan vanaf een bankje en op de uitkijkpunten te genieten van het uitzicht.

Hallucinant

We keren terug naar de Salita Castello en wandelen tot de kruising met Via San Rocco. Daarlangs kunnen we afdalen naar de oude haven. Maar eerst slaan we op Piazza dei Martiri even rechtsaf (Via Principessa Margherita) om een kijkje te nemen bij Casale Vascello. Het is een klein plein, dat je alleen via een smalle doorgang kunt bereiken. De kleurrijk geschilderde hoge huizen rond het plein bieden met hun trappen en overdekte balkons een intrigerend beeld. Het doet wat denken aan een tekening van M.C. Esscher, maar lijkt ook wel op het Weense Hundertwasserhaus.

Casale Vascello, Procida
Casale Vascello

Beatrice!

En dan staan we eindelijk op de kade van Marina Corricella. Terwijl vissers aan hun boten en netten werken, gaan de terrassen open voor de lunch. Natuurlijk kiezen wij een plaatsje bij restaurant La Locanda del Postino, het cafeetje waar postbode Mario gedichten schreef voor Beatrice, de dochter van de kastelein. Binnen vinden we een kleine expositie over de film. Na de lunch wandelen we verder tot het eind van de kade en verlaten de haven via een trap. Boven slaan we linksaf, de Via Marcello Scotti in. De weg is eerst wat druk, maar wordt landelijk zodra we de stad uit zijn. Bij het schiereilandje Pizzaco doen we een heen-en-weertje naar de punt. Daar werpen we voor de laatste keer een blik op Terra Murata en Marina Corricella.

We vervolgen de wandeling over een pad tussen een parkje en de weg, dalen terug af naar de jachthaven Marina Chiaiolella en keren over het strand terug naar hotel Solcalante.

De mooiste wandelreizen

Met SNP Natuurreizen naar Ischia en Procida

Wij boekten voor deze reportage de 4-daagse SNP-reis Campania (plus 1 dag verlenging op Procida), die de eilanden Ischia en Procida combineert.

Op Ischia maak je een korte wandeling tussen de haven en het vestingeiland, waar je twee nachten logeert in een sfeervol oud klooster. Een dagwandeling voert je vervolgens langs de zonnige zuidkust van Ischia, met weidse vergezichten en charmante dorpjes. Na de oversteek naar Procida wandel je dit kleine eiland in een dag rond en logeer je in een fijn familiehotel. Een dag verlenging op Procida wordt aanbevolen, het is een heerlijke plek om nog wat te relaxen en verder rond te kijken.

Je kunt de 4-daagse reis uitbreiden met een extra wandeldag door bergachtig Ischia en twee wandeldagen op Capri. Tijdens deze 8-daagse reis Procida, Ischia & Capri logeer je op Capri in een rustige en hooggelegen villa.

De beste reisgidsen over de Baai van Napels

Wat & Hoe Napels & de Amalfikust

Beste koop als je naar Napels en een deel van de kust gaat en wellicht ook een paar dagen oversteekt naar Ischia en Procida. Prettig leesbare en zeer informatieve gids over vooral de stad. Leuke tips voor eten en stadswandelingen.
Kosmos Uitgevers, 2018

ANWB Ontdek – Napels & Amalfikust

Deze vrij recente reisgids gaat vooral over Napels, de Golf van Napels, Vesuvius, Pompei en de Amalfikust, maar besteedt ook wat aandacht aan de drie eilanden Ischia, Procida en Capri. Zeer informatieve gids, zeker als je ook Napels en/of de Amalfikust bezoekt. Minder geschikt als je alleen de eilanden bezoekt.
ANWB, 2018

Capitool Top 10 Napels en de Amalfikust

Ook voor deze gids geldt dat de aandacht voor de eilanden wat beperkt is. Maar in combinatie met een bezoek aan Napels en/of de Amalfikust heb je er zeker wel iets aan. Mooie foto’s, zoals je gewend bent van de Capitoolserie.
Unieboek, 2017

De leukste hotels

Logeren op Procida

Hotel Solcalante is een gezellig familiehotel aan zee en op loopafstand van de haven. De kamers zijn ruim, licht en een deel heeft een eigen terras in de tuin. Het restaurant biedt uitzicht op zee en op mooie dagen wordt hier het diner en ontbijt geserveerd. Vanaf € 80, voor 2 personen met ontbijt.

Zie je niet op tegen een beetje drukte, dan is het tweepersoonshuisje Key Bohner een echte aanrader. Het staat in de filmische haven Corricella en biedt uitzicht op zee. Het is heel schoon, gezellig en je kunt zelf iets te eten klaarmaken. Vanaf € 85, logies voor 2 personen.