Daar waar de Waals-Brabantse Waterlinie begin 17de eeuw de Hollandse gewesten beschermde tegen de Spanjaarden, tref je nu ruige en ongerept ogende natuur. De Vlietpolder, met voormalig Fort Henricus. De Dintelse Gorzen, op de rand van het land van zout en zoet. Een fijn vaar- en wandelgebied en je kan er nog leuk logeren ook. Ga je mee wandelen in de Dintelse Gorzen?

Dintelse Gorzen
Kreek in de Dintelse Gorzen

Als wandelliefhebbers plannen wij doorgaans eerst een wandelroute en daarna een plek om te logeren. Dit keer is het andersom. We boekten een overnachting op een Ecovlot, dachten dat we vooral gingen varen, maar ontdekten dat het er ook mooi wandelen is.

Ommetje Vlietpolder

Dus zo vinden we onszelf op een mooie lenteavond terug in de Nieuwe Vlietpolder bij De Heen. We namen vanmiddag onze intrek op het Ecovlot en troffen er een stapeltje wandelfolders aan. Dit ‘Ommetje Vlietpolder’ (6,7 km) leek ons de perfecte manier om de omgeving te verkennen van Jachthaven de Schapenput, die de vlotten verhuurt.

- Advertentie -

Suikerbieten

We pakken de route op vanaf het Ecovlot en wandelen langs de Steenbergsche Vliet richting oosten. We zien meerkoeten en futen, druk in de weer met hun kroost. Dan horen we een rietzanger, die zich makkelijker laat horen dan zien. We passeren een verhoging langs het water, die een zwaluwmuur blijkt te zijn. Te zien aan het drukke heen en weer gevlieg is de muur een succes. En dan daalt een heerlijke polderstilte op ons neer. Op de Vliet voeren tot eind jaren zeventig vrachtschepen met suikerbieten voor de Steenbergse Suikerfabriek. Nu varen er alleen plezierboten en die zijn er vanavond nauwelijks.

Fort Henricus
Fort Henricus in De Vlietpolder

Fort Henricus

Met het water draaien we mee naar het zuiden en zien we de wallen opdoemen van Fort Henricus. Dit fort dateert van 1627 en vormde een van de verdedigingswerken van vesting Steenbergen. Het is nu eigendom van Natuurmonumenten, die het in oude staat herstelt. Over een brug lopen we het binnenterrein op en beklimmen een wachttoren voor een weids uitzicht over de omgeving. Over de Oude Vlietpolderdijk wandelen we terug naar het vlot.

Dintelse Gorzen

Aan de overkant van de Steenbergsche Vliet ligt het spectaculair mooie natuurgebied Dintelse Gorzen. Met de boot ben je er snel, maar met de auto is het een eindje omrijden. We parkeren onder aan de de Vlietdijk. Hier geeft een bord van Natuurmonumenten het vertrekpunt en de route aan van wandelroute ‘Dintelse Gorzen‘. We lopen de dijk op en kijken mooi uit op de samenloop van het Volkerak en de Steenbergsche Vliet.

Pootjebaden in de kreek

Wandelpad in de Dintelse Gorzen
Wandelroute door de Dintelse Gorzen

We dalen af naar de zijarm van het Volkerak, die vissers vroeger de ‘botkreek’ noemden. Het water zat er vol bot en ‘bot vangen’ betekende een goede vangst. Het water ging dankzij de Deltawerken van zout naar zoet en nu tref je er alleen zoetwatervis als voorn en stekelbaas. De kreek is een populaire afkoelingsplek voor de Schotse Hooglanders die het natuurgebied begrazen. Wij steken per brug over en moeten op het land de dieren goed op afstand houden.

Buitendijks mooi

De wandeling voert door buitendijks gebied, dat wordt doorsneden door kreken. Deze voeren het regenwater af naar het Volkerak en staan in de winter vaak onder water. De begroeiing is daarom laag, met veel wilgen. We horen veel vogels zingen, die in de Dintelse Gorzen broeden. Sommige zien we ook, zoals het roodborstje en de kievit. De veldleeuwerik en kleine karekiet zingen hun lied. Na zo’n 1,5 km kan je de route inkorten tot 3 km, maar wij wandelen door en maken de 5 km vol. Zo brengen we een bezoekje aan de vogelkijkhut bij het open Volkerak en kunnen we wat zeekraal plukken waar het water nog zilt is.

Tip: neem na afloop nog een kijkje bij sluis Benedensas, even verderop en ga iets eten of drinken bij het gelijknamige restaurant. Een heel sfeervol plekje.

De leukste overnachtingsadressen

Logeren op het Ecovlot

Terug naar de natuur. Dat gevoel bekruipt ons zodra we voet zetten op het Ecovlot. Het mag dan horen bij Jachthaven de Schapenput, van enige menselijke activiteit merk je aan deze uiterste rand van de haven weinig. De twee vlotten liggen een aardig stuk uit elkaar aan de Steenbergsche Vliet. Ze hebben iets van een trekkershut (stapelbedden en geen poespas), maar zijn veel meer dan dat. Op het terras voor het houten huisje met zijn geblokte gordijntjes zit je heerlijk aan het water en onder het afdak bevindt zich een keukentje, waar je zelf kan koken.

Dintelse Gorzen
Ecovlot

We ontkurken een fles wijn, zetten chips en nootjes klaar en genieten maar! We staren eindeloos uit over het water, tellen steeds opnieuw de jongen van de meerkoetenfamilies (“vijf, nee joh, het zijn er zes. En kijk: zeven zelfs”). We roeien een stukje over de Vliet, koken ons maal, maken een ommetje en gaan vroeg naar bed. De volgende ochtend genieten we al vroeg van de opkomende zon, tellen opnieuw de families meerkoet en bedenken dat we eigenlijk niets meer te wensen hebben. Of het moet een tochtje met de fluisterboot zijn! Want zowel sluis Benedensas als vestingstad Steenbergen zijn iets te ver om te roeien. Overnachten op een Ecovlot kost € 50-70 per nacht. Een fluisterboot (ruime sloep) kost € 60 per dagdeel of € 110 per dag.

De beste reisgidsen over West-Brabant

Floris V-pad

In het voetspoor van Floris V (Graaf van Holland,1254-1296) wandel je van Amsterdam naar Bergen op Zoom (245 km). Daar kun je direct verder op de GR12 naar Parijs. Onderweg in Nederland kan je genieten van het mooiste wat ‘Holland’ te bieden heeft. Historisch Amsterdam, het Muiderslot, het Groene Hart, Willemstad en van daar door het ongerepte West-Brabant richting Belgische grens. Niet zo bekend, maar een mooi en interessant pad.