De stad van Jeroen Bosch en de al van verre zichtbare Sint Janskathedraal is een waterrijke stad, met de prachtige Binnendieze die dwars door en onder de stad stroomt. Tijdens deze wandeling door nachtelijk Den Bosch kruis je het water regelmatig. Loop als het kan even naar de kades langs het water. Een onvergetelijk gezicht!

Uilenburg, Den Bosch
Uilenburg

Routebeschrijving

Met zijn palet en kwast in de aanslag staat de beroemdste inwoner van Den Bosch, schilder Jeroen Bosch, voor het Stadhuis klaar om weer een doek vol hel en verdoemenis te maken. Hier, op de centraal gelegen Schapenmarkt, gaat de wandeling van start. Neem even de tijd voor het Stadhuis. Elk half uur rijden ‘de perdjes’ onder het stadswapen met hun ruiters tegen elkaar in. En naast het imposante barokke gebouw vind je de Schietspijp, een uiterst smal huisje.

Loop via de Minderbroedersstraat en de Kruisstraat (rechts) naar de Sint Jansstraat (links). Je steekt de Binnendieze over en ziet op een bankje aan het water een andere bekende inwoner zitten: zoete lieve Gerritje. Dat ging naar Den Bosch toe, en is niet meer weggegaan. Volg de rivier langs de Molenstraat en het Uilenburg. Kijk halfweg even in het Uilenburgstraatje (links) met de leuke kleine huisjes. De vele bruggetjes over de Binnendieze vallen op door hun fraaie bogen en goed is te zien hoe Den Bosch langs deze waterloop is aangelegd. De oudste straten volgen het water.

- Advertentie -

Ga op het Uilenburg linksaf de Lamstraat en de Stoofstraat door, rechtsaf de Snellestraat en linksaf Achter het Stadhuis en de Krullartstraat. Via de Kerkstraat kom je uit bij de rijk gedecoreerde Sint Janskathedraal aan de Parade. Loop er in alle rust omheen en vergaap je aan de vele ornamenten. Via de Hinthamerstraat kom je weer terug op de Schapenmarkt.

Den Bosch praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Schapenmarkt
Duur: 1 uur
Horeca: Het Groote Genoegen is een ongedwongen Vlaams eetcafé achter het Stadhuis, met schappelijke prijzen. www.grootegenoegen.nl

De beste reisgidsen

Cityhoppen in Nederland

Leuk boekje met 18 wandelroutes door Nederlandse steden, van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht. De meeste provincies zijn vertegenwoordigd, behalve Flevoland en Zeeland. De wandelingen starten en eindigen bij het treinstation en hebben een lengte van 4-7 km. Auteur Bart van der Schagt focust meer op de gezelligheid van een stad dan de bezienswaardigheden. Dus veel fijne ‘winkelstraten en terraspleinen’, parken, musea en historische gebouwen meer in het voorbij gaan. Cityhoppen verschijnt in een kleine oplage en wordt geregeld geactualiseerd.

Reisgids Donker! Buitenshuis actief zijn als het licht uit is

Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Donker!’. Dit boek is een inspirerende bundeling met ideeën om er na zonsondergang op uit te trekken in Nederland en Vlaanderen. Van spook- en moordtochten tot nachtdieren. En van donkere tradities tot duistere musea.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2007